![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
STATUTUL PROFESIEI DE AVOCAT din 13 ianuarie 2005
EMITENT: UNIUNEA NATIONALA A BAROURILOR DIN ROMÂNIA
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 45 din 13 ianuarie 2005
CAP. I
Principiile și regulile fundamentale ale exercitării profesiei de avocat
ART. 1
(1) Profesia de avocat este libera și independenta, cu organizare, funcționare și conducere autonome, stabilite în condițiile prevăzute de Legea nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, republicată, astfel cum a fost modificată și completată pana la data adoptării prezentului statut, denumita în continuare Lege și ale prezentului statut.
(2) Exercitarea profesiei de avocat este supusă următoarelor principii fundamentale:
a) principiul legalității;
b) principiul libertății;
c) principiul independentei;
d) principiul autonomiei și descentralizării;
e) principiul păstrării secretului profesional.
ART. 2
(1) Scopul exercitării profesiei de avocat îl constituie promovarea și apărarea drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor fizice și persoanelor juridice, de drept public și de drept privat.
(2) În exercitarea dreptului la apărare recunoscut și garantat de Constituție, de lege, de pactele și de tratatele la care România este parte, avocatul are dreptul și obligația de a stărui, prin toate mijloacele legale, pentru realizarea liberului acces la justiție, pentru un proces echitabil și soluționat într-un termen rezonabil, indiferent de natura cauzei sau de calitatea părților.
ART. 3
(1) În exercitarea profesiei avocatul este independent și se supune numai legii, statutului profesiei și codului deontologic.
(2) Profesia de avocat se exercita numai de avocații înscriși în Tabloul avocaților întocmit de baroul din care fac parte.
(3) Un avocat nu poate fi înscris decât într-un singur barou și nu-și poate exercita concomitent activitatea în doua sau mai multe forme de exercitare a profesiei.
(4) Este interzisă, sub sancțiunile prevăzute de lege, exercitarea oricărei activități specifice profesiei de avocat de către o persoana fizica ce nu are calitatea de avocat înscris într-un barou și pe Tabloul avocaților sau de către o alta persoana juridică cu excepția societății civile profesională de avocați cu răspundere limitată.
ART. 4
(1) Profesia de avocat este organizată și funcționează în baza principiului autonomiei și descentralizării, în condițiile prevăzute de Lege și de prezentul statut.
(2) Alegerea organelor de conducere ale profesiei de avocat se face numai prin vot secret.
(3) Avocatul are dreptul de a alege și de a fi ales în organele de conducere ale profesiei, în condițiile prevăzute de Lege și de prezentul statut.
(4) Competenta și atribuțiile organelor de conducere ale profesiei sunt prevăzute de Lege și de prezentul statut.
ART. 5
(1) În fiecare județ și în municipiul București exista și funcționează, în temeiul Legii, un singur barou, persoana juridică de interes public. Baroul este constituit din toți avocații înscriși pe Tabloul avocaților, care au sediul profesional principal în localitățile de pe raza acestuia.
(2) Toate barourile din România, constituite potrivit legilor privind profesia de avocat, sunt membre de drept ale Uniunii Naționale a Barourilor din România, denumita în continuare U.N.B.R.
(3) U.N.B.R. este persoana juridică de interes public, înființată prin Lege. U.N.B.R. este unica succesoare a Uniunii Avocaților din România.
(4) Constituirea și funcționarea de barouri în afară U.N.B.R. sunt interzise. Actele de constituire și de înregistrare ale barourilor în afară U.N.B.R. sunt nule de drept. Nulitatea poate fi oricând constatată la cererea U.N.B.R., a barourilor membre, a Ministerului Public și poate fi constatată de instanta din oficiu.
ART. 6
(1) Libertatea și independenta profesiei de avocat sunt principii în baza cărora avocatul promovează și apara, drepturile, libertățile și interesele legitime ale clienților potrivit legii și prezentului statut. Aceste principii sunt definesc statutul profesional al avocatului și garantează activitatea sa profesională.
(2) Avocatul este liber sa-și aleagă, sa schimbe și sa dispună în tot sau în parte de forma de exercitare a profesiei, în condițiile prevăzute de Lege și de prezentul statut.
(3) Orice persoana are dreptul sa își aleagă în mod liber avocatul. Nimeni nu poate impune unei persoane un avocat, cu excepția cazurilor privitoare la asistenta judiciară obligatorie și asistenta gratuita. Orice clauza ori convenție contrară, prohibitiva sau restrictiva, este lovită de nulitate absolută.
(4) Relațiile dintre avocat și clienții săi se bazează pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate, loialitate și confidențialitate. Drepturile și obligațiile avocatului sunt prevăzute de lege, prezentul statut, codul deontologic și contractul de asistenta juridică legal încheiat.
ART. 7
(1) Într-o societate intemeiata pe valorile democrației și ale statului de drept, avocatul are un rol esențial. Avocatul este indispensabil justiției și justitiabililor și are sarcina de a apara drepturile și interesele acestora. El este deopotrivă sfatuitorul și apărătorul clientului sau.
(2) Avocatul are toate drepturile conferite de lege și de statutul profesiei de avocat și își îndeplinește îndatoririle și obligațiile fata de client, în raporturile cu autoritățile și instituțiile la care își asista sau își reprezintă clientul, fata de profesia sa în general și fiecare confrate în particular, precum și fata de public.
(3) În exercitarea profesiei, avocatul nu poate fi supus nici unei restrictii, presiuni, constrângeri sau intimidari din partea autorităților sau instituțiilor publice ori a altor persoane fizice sau persoane juridice. Libertatea și independenta avocatului sunt garantate de lege.
(4) Independenta avocatului nu poate prejudicia interesele clientului sau. Avocatul este dator sa dea clientului sfaturi juridice corespunzătoare legii și sa acționeze numai în limitele legii, statutului, codului deontologic, potrivit crezului sau profesional.
(5) Avocatul nu răspunde penal pentru susținerile făcute oral sau în scris, în fata instanțelor de judecata, a altor organe de jurisdicție, a organelor de urmărire penală sau a altor autorități dacă aceste sustineri sunt în legatura cu apărarea și sunt necesare stabilirii adevărului.
(6) Urmărirea penală și trimiterea în judecata a avocatului pentru fapte penale săvârșite în exercitarea profesiei sau în legatura cu aceasta, se pot face numai în cazurile și în condițiile prevăzute de lege.
ART. 8
(1) Secretul profesional este de ordine publica.
(2) Avocatul este dator sa păstreze secretul profesional privitor la orice aspect al cauzei care i-a fost încredințată.
(3) Avocatul nu poate fi obligat în nici o circumstanță și de către nici o persoana sa divulge secretul profesional. Avocatul nu poate fi dezlegat de secretul profesional nici de către clientul sau și nici de către o alta autoritate sau persoana. Se exceptează însă cazurile în care avocatul este urmărit penal, disciplinar, sau atunci când exista o contestație în privinta onorariilor convenite, exclusiv pentru necesitați stricte pentru apărarea sa.
(4) Obligația de a păstra secretul profesional nu impiedica avocatul sa folosească informațiile cu privire la un fost client, dacă acestea au devenit publice.
(5) Nerespectarea prevederilor prezentului articol constituie abatere disciplinară grava.
ART. 9
(1) Obligația de a păstra secretul profesional, este absolută și nelimitată în timp. Obligația se întinde asupra tuturor activitățile avocatului, ale asociaților săi, ale avocaților colaboratori, ale avocaților salarizați din cadrul formei de exercitare a profesiei, inclusiv asupra raporturilor cu alți avocați.
(2) Obligația de a păstra secretul profesional revine și persoanelor cu care avocatul conlucreaza în exercitarea profesiei, precum și salariaților săi. Avocatul este dator sa le aducă la cunostinta aceasta obligație.
(3) Obligație de a păstra secretul profesional revine tuturor organelor profesiei de avocat și salariaților acestora cu privire la informațiile cunoscute în exercitarea funcțiilor și atribuțiilor ce le revin.
ART. 10
(1) Orice comunicare sau corespondenta profesională între avocați, între avocat și client, între avocat și organele profesiei, indiferent de forma în care a fost facuta este confidențială.
(2) În relațiile cu avocații înscriși într-un barou dintr-un stat membru al Uniunii Europene, avocatul este obligat sa respecte dispozițiile speciale prevăzute de Codul deontologic al avocaților din Uniunea Europeană.
(3) În relațiile cu un avocat înscris într-un barou din afară Uniunii Europene, avocatul trebuie sa se asigure, înainte de a schimba informații confidențiale, ca în țara în care își exercita profesia confratele străin exista norme ce permit asigurarea confidențialității corespondentei și, în caz contrar, sa încheie un acord de confidențialitate sau sa-l intrebe pe clientul sau dacă accepta, în scris, riscul unui schimb de informații neconfidentiale.
(4) Corespondenta și informațiile transmise între avocați, sau dintre avocat și client, indiferent de tipul de suport, nu pot fi în nici un caz aduse ca probe în justiție și nici nu pot fi lipsite de caracterul confidențial.
ART. 11
În raporturile cu instanțele judecătorești, cu Ministerul Public, cu celelalte autorități și instituții publice, cu persoanele juridice și persoanele fizice cu care vine în contact, avocatul este dator sa aibă un comportament demn, civilizat și loial.
ART. 12
(1) Organele profesiei de avocat au sarcina permanenta de a asigura exercitarea calificată a dreptului de apărare organizând în mod corespunzător primirea în profesie, pregătirea profesională inițială și pregătirea continua a avocaților, respectarea stricta a deontologiei și disciplinei profesionale.
(2) Toți avocații au dreptul și îndatorirea de a participa la formele de pregătire profesională stabilite de către organele profesiei.
(3) Barourile și U.N.B.R. au obligația, din oficiu sau la cerere, sa acționeze prin toate mijloacele legale pentru protecția profesiei, a demnității și onoarei corpului de avocați.
ART. 13
Dispozițiile prezentului statut se aplica în mod corespunzător și avocaților străini, inclusiv formelor de exercitare a profesiei de către aceștia.
CAP. II
Organizarea profesiei de avocat
SECȚIUNEA 1
Dobândirea calității de avocat
§1. Primirea în profesie
ART. 14
(1) Cererile de primire în profesia de avocat se adresează decanului baroului unde solicitantul dorește sa exercite profesia.
(2) În toate cazurile, persoana care îndeplinește condițiile prevăzute de Lege pentru a solicita primirea în profesia de avocat poate formula cerere de primire cu cel puțin 5 ani anteriori implinirii vârstei standard de pensionare în sistemul de pensii și asigurări sociale din care face parte.
ART. 15
(1) Cererea formulată de persoana care dorește sa fie primită în profesie pe baza de examen, conform art. 16 alin. (1) din Lege, se depune în doua exemplare și va cuprinde:
a) numele, prenumele și domiciliul solicitantului;
b) locul și data nașterii;
c) elementele actului de identitate și organul emitent;
d) indicarea diplomei de licenta eliberata de o instituție de învățământ superior acreditata în condițiile legii care atesta calitatea de licențiat al unei facultăți de drept;
e) declarația ca nu se afla în vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute la art. 13 din Lege;
f) declarația solicitantului ca nu se afla în nici unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 14 din Lege ori ca înțelege sa renunțe la orice stare de incompatibilitate, în cel mult doua luni de la data comunicării deciziei de primire în profesia de avocat, sub sancțiunea prevăzută la art. 24 alin. (2) din Lege;
g) angajamentul de a realiza formarea profesională inițială în profesia de avocat, pe perioada stagiului în condițiile prevăzute de Lege și de statutul profesiei;
h) declarația expresă ca nu este sau nu a fost înscris într-un alt barou din România. În caz contrar, se vor indica: baroul, perioada, cauzele retragerii sau încetării activității.
(2) Cererea va fi însoțită de următoarele acte depuse în dublu exemplar:
a) copie de pe actul de identitate și de pe actele de stare civilă;
b) copie de pe diploma de licenta. În cazul în care se solicita primirea în profesie pe baza de diplome eliberate de instituțiile de învățământ superior din alta țara se va depune și dovada de echivalare, în condițiile legii;
c) certificatul de cazier judiciar, eliberat cu cel mult 15 zile înainte de data depunerii cererii;
d) certificat privind starea de sănătate a candidatului, eliberat de instituția sanitară stabilită de barou conform hotărârii U.N.B.R. Durata de valabilitate a certificatului este de 60 de zile de la data emiterii;
e) certificat eliberat de baroul competent în care solicitantul a mai fost înscris în profesie, care sa ateste cauzele încetării calității de avocat;
f) doua fotografii tip legitimatie.
ART. 16
(1) Cererea formulată de persoana care dorește primirea în profesie cu scutire de examen în condițiile art. 16 alin. (2) din Lege, pe lângă mențiunile de la art. 15 din prezentul statut, trebuie sa cuprindă menționarea temeiurilor pe baza cărora se cere primirea în profesie cu scutire de examen.
(2) Persoana prevăzută la art. 16 alin. (2) lit. a) din Lege va depune actele ce dovedesc titlul științific de doctor în drept.
(3) Persoana prevăzută la art. 16 alin. (2) lit. b) din Lege care a îndeplinit funcția de judecător, procuror, notar public, consilier juridic sau jurisconsult, va depune o copie certificată de pe carnetul de munca sau o adeverinta echivalenta eliberata de Camera Notarilor Publici.
(4) Perioada de 10 ani prevăzută de art. 16 alin. (2) lit. b) din Lege se calculează prin însumarea perioadelor în care s-a îndeplinit oricare dintre funcțiile respective.
ART. 17
(1) Cererea formulată de membrul unui barou din alta țara în vederea exercitării profesiei de avocat în România se va depune în dublu exemplar la baroul în care dorește sa profeseze și va cuprinde:
a) numele, prenumele și domiciliul solicitantului;
b) locul și data nașterii;
c) numărul, data și emitentul pasaportului;
d) indicarea sediului profesional unde solicitantul dorește sa își exercite profesia;
e) indicarea perioadei și a formei în care a exercitat profesia de avocat în România, anterior depunerii cererii (acolo unde este cazul);
f) indicarea formei în care urmează sa exercite profesia, conform art. 12 alin. (3) din Lege.
(2) Cererea va fi însoțită de următoarele acte, depuse în dublu exemplar, traduse în limba romana și certificate:
a) pasaport;
b) o atestare din partea baroului sau a asociației profesionale de avocați din țara de origine privind calitatea de avocat cu drept de exercitare a profesiei și starea sa disciplinară;
(3) La cerere se vor atașa:
a) declarația expresă a solicitantului ca nu se afla în vreunul dintre cazurile de nedemnitate și incompatibilitate prevăzute la art. 13 și 14 din Lege;
b) declarația expresă a solicitantului ca se obliga sa respecte prevederile Legii, ale prezentului statut și ale codului deontologic;
c) dovada încetării formei anterioare în care a exercitat profesia de avocat în România, conform art. II din Legea nr. 231/2000, după caz;
d) certificat medical de sănătate, potrivit art. 15 alin. (2) lit. d) din prezentul statut;
e) doua fotografii tip legitimatie.
ART. 18
(1) Cererea de primire în profesie se va afișa în cel mult 3 zile de la înregistrare la sediul baroului.
(2) Afișarea se constata prin proces-verbal.
(3) În termen de 10 zile de la afișarea cererii orice persoana poate face opoziție la cererea de primire în profesie, indicând motivele și arătând împrejurările și probele pe care își întemeiază opoziția.
(4) În termen de 3 zile de la înregistrarea cererii de primire în profesie decanul va desemna dintre membrii consiliului baroului un avocat-raportor care va efectua investigațiile necesare cu privire la moralitatea și demnitatea solicitantului, chiar dacă nu se face opoziție la înscriere.
ART. 19
(1) Raportorul va face toate cercetările pe care le va considera necesare.
(2) Cercetările se vor referi la îndeplinirea de către solicitant a condițiilor prevăzute de lege și de prezentul statut pentru primirea în profesia de avocat.
ART. 20
În termen de 5 zile de la expirarea termenului de formulare a opoziției, avocatul-raportor va depune la barou un raport scris care va cuprinde punctul de vedere motivat cu privire la admiterea sau la respingerea cererii.
ART. 21
(1) După depunerea raportului, consiliul baroului analizează îndeplinirea condițiilor pentru primirea în profesie și soluționează eventualele opoziții.
(2) În cazul cererilor de primire în profesie cu scutire de examen consiliul baroului poate sa verifice cunoștințele solicitantului cu privire la organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
(3) Consiliul baroului va pronunța o hotărâre motivată asupra cererii de primire în profesie.
(4) Hotărârea poate fi atacată în termen de 15 zile de la comunicare, la Consiliul U.N.B.R.
(5) Cel primit în profesia de avocat va fi înscris în Tabloul avocaților prin decizia emisă de consiliul baroului cu respectarea dispozițiilor art. 19, 20 și 21 din Lege.
ART. 22
(1) Cererea formulată de membrul unui barou din alta țara de a fi autorizat sa acorde consultanța juridică privind dreptul romanesc se depune la președintele U.N.B.R.
(2) Cererea va fi înaintată baroului în care este înscris avocatul pentru avizare și raport, ce va fi efectuat de decanul baroului. Raportul întocmit de decan va fi înaintat Comisiei de examinare.
(3) Metodologia examenului de verificare a cunoștințelor de drept romanesc și de limba romana ale avocaților străini se stabilește prin hotărârea Consiliului U.N.B.R.
(4) Comisia de examinare va fi desemnată de Consiliul U.N.B.R. și poate fi alcătuită din avocați și cadre didactice din instituțiile de învățământ juridic superior, acreditate în condițiile legii.
(5) Examenul va cuprinde probe scrise și orale privind instituțiile de baza ale dreptului romanesc și cunoștințele de limba romana.
§2. Primirea în profesie a persoanelor provenind dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European care sunt autorizate sa-și desfășoare activitățile profesionale sub titlul profesional corespunzător obținut într-un stat membru
ART. 23
Cererea de primire în profesia de avocat în România de către avocații care au obținut calificarea profesională în unul din statele membre ale Uniunii Europene și ale spațiului European este de competenta Consiliului U.N.B.R., conform art. 63 lit. e) din Lege.
ART. 24
(1) Cererea se depune în dublu exemplar la secretariatul U.N.B.R. și cuprinde:
a) numele, prenumele și domiciliul solicitantului;
b) locul și data nașterii;
c) numărul, data și emitentul pasaportului;
d) indicarea sediului profesional la care solicitantul urmează sa își exercite profesia și menționarea faptului ca intenționează exercitarea cu caracter permanent a profesiei în România;
e) indicarea perioadei și a formei în care a exercitat profesia de avocat în România, anterior depunerii cererii (acolo unde este cazul);
f) indicarea titlului profesional obținut în statul membru de origine și a grupării profesionale din care face parte în statul membru de origine sau autoritatea judiciară în cadrul căreia este admis sa-și exercite profesia potrivit legii din statul membru de origine.
(2) Cererea va fi însoțită de următoarele acte, traduse în limba romana și certificate:
a) pasaport;
b) o atestare din partea autorității competente din statul membru privind calitatea de avocat cu drept de exercitare a profesiei și starea sa disciplinară.
(3) La cerere se vor atașa:
a) declarația expresă a solicitantului ca nu se afla în vreunul dintre cazurile de nedemnitate și incompatibilitate prevăzute la art. 13 și 14 din Lege;
b) declarația expresă a solicitantului ca se obliga sa respecte prevederile legii, ale prezentului statut și ale codului deontologic;
c) certificat medical de sănătate, potrivit art. 15 alin. (2) lit. d) din prezentul statut;
d) doua fotografii tip legitimatie.
ART. 25
(1) Consiliul U.N.B.R. se va pronunța asupra cererii de primire în profesia de avocat după susținerea examenului de verificare a cunoștințelor privind dreptul romanesc și de limba romana sau după ce comisia de evaluare a decis asupra scutirii solicitantului de susținerea examenului, conform art. 80^5 și 80^14 din Lege.
(2) Consiliul U.N.B.R. poate decide și asupra suspendării analizarii cererii pana la efectuarea de către solicitant a stagiului de pregătire în domeniul dreptului romanesc, conform art.80^5 alin. (2) din Lege.
(3) Decizia este definitiva și se comunica solicitantului.
ART. 26
(1) Avocatul admis în profesie va fi înscris în Tabloul avocaților la baroul în care își va exercita profesia, cu respectarea prevederilor prezentului statut.
(2) Consiliul baroului va dispune înscrierea în Tabloul avocaților, la cerere, pe baza deciziei de primire în profesie emise de U.N.B.R.
§3. Demnitatea profesiei
ART. 27
(1) Pentru aplicarea Legii cazurile de nedemnitate se verifica atât cu ocazia primirii în profesie, cat și pe intreaga durata a exercitării acesteia.
(2) Avocații care se găsesc în unul dintre cazurile de nedemnitate prevăzute de Lege sunt obligați sa prezinte baroului hotărârile judecătorești prin care au fost condamnați definitiv, prin care li s-a aplicat pedeapsa interdicției de a exercita profesia, prin care au fost declarați faliți frauduloși sau prin care au fost condamnați definitiv pentru fapte săvârșite în legatura cu exercitarea profesiei.
(3) Consiliul baroului va examina, în termen de 15 zile, hotărârile judecătorești și va aprecia asupra demnității avocatului, în raport cu dispozițiile legale. Consiliul baroului va hotărî, după caz, menținerea în profesie sau încetarea calității de avocat potrivit Legii.
(4) Decizia motivată va fi comunicată, de îndată, avocatului în cauza, precum și Președintelui U.N.B.R., împreună cu hotărârea judecătorească în baza căreia s-a verificat starea de nedemnitate.
(5) Decizia consiliului baroului poate fi atacată de președintele U.N.B.R. și/sau de avocatul în cauza, în termen de 15 zile de la comunicare. Consiliul U.N.B.R. va analiza contestația și va hotărî în condițiile Legii.
(6) Decizia de încetare a calității de avocat devine executorie după soluționarea cauzei de către Consiliul U.N.B.R. Baroul va face mențiunile corespunzătoare în Tabloul avocaților pe baza hotărârii Consiliului U.N.B.R.
§4. Incompatibilități
ART. 28
Pentru primirea în profesie și pentru exercitarea acesteia avocatul trebuie sa nu se găsească în vreunul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de Lege.
ART. 29
Nu este incompatibil avocatul salarizat în interiorul profesiei de avocat.
ART. 30
(1) Sunt incompatibile cu exercitarea profesiei de avocat, dacă legi speciale nu prevăd altfel:
a) faptele personale de comerț exercitate cu sau fără autorizație;
b) calitatea de asociat într-o societate comercială în nume colectiv, de comanditar într-o societate comercială în comandită simpla sau în comandită pe acțiuni;
c) calitatea de administrator într-o societate comercială în comandită pe acțiuni;
d) calitatea de președinte al consiliului de administrație, administrator unic, sau membru în comitetul de direcție al unei societăți comerciale pe acțiuni sau cu răspundere limitată.
(2) Avocatul poate fi asociat sau acționar la societățile comerciale cu răspundere limitată sau la cele pe acțiuni.
(3) Avocatul poate îndeplini funcția de membru în consiliul de administrație al unei societăți comerciale pe acțiuni sau cu răspundere limitată, cu obligația de a aduce acest fapt la cunostinta decanului baroului în care își exercita profesia. Avocatul va furniza toate explicațiile asupra condițiilor în care el exercita funcția de membru al consiliului de administrație și va prezenta toate documentele doveditoare în acest sens, cu respectarea regulilor confidențialității.
(4) Dacă consiliul baroului apreciază ca exercitarea funcției de membru al consiliului de administrație este sau devine incompatibilă cu demnitatea și cu regulile de conduita impuse avocaților poate, în orice moment, sa solicite celui interesat sa părăsească funcția pe care o ocupa. Decizia consiliului baroului va fi comunicată, de îndată, avocatului în cauza. Dispozițiile art. 27 alin. (5) și (6) din prezentul statut se aplica în mod corespunzător.
(5) Încălcarea de către avocat a prevederilor alin. (4) din prezentul articol constituie abatere disciplinară grava.
ART. 31
(1) Incompatibilitățile prevăzute de Lege se verifica și se constata de către consiliul baroului, chiar și din oficiu.
(2) Avocatul devenit incompatibil are obligația sa încunoștințeze în scris consiliul baroului, solicitând trecerea sa de pe Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei pe Tabloul avocaților incompatibili.
(3) Continuarea exercitării profesiei după intervenirea cazului de incompatibilitate constituie exercitarea fără drept a profesiei de avocat, cu consecințele prevăzute de lege.
ART. 32
(1) În aplicarea art. 24 alin. (1) din Lege, consiliul baroului nu poate emite din oficiu decizie de trecere pe Tabloul avocaților incompatibili fără ascultarea avocatului.
(2) Avocatul va fi convocat în vederea ascultării prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Lipsa nejustificată a avocatului la data indicată în convocare nu impiedica luarea măsurii.
§5. Modalitățile de primire în profesia de avocat
ART. 33
(1) Potrivit art. 16 din Lege, dreptul de primire în profesie se obține pe baza unui examen.
(2) Examenul de primire în profesie se organizează de consiliul baroului, în mod obligatoriu în fiecare an, în ultimul semestru al anului, la o data unica pentru toate barourile, cu consultarea Baroului București. Data examenului va fi anunțată într-un ziar de mare tiraj cu cel puțin 60 de zile înainte.
(3) Consiliul U.N.B.R. asigura caracterul unitar al examenului de primire în profesie prin stabilirea tematicii și bibliografiei de examen, a subiectelor de examen și a metodologiei de examinare. Examinarea se va face la 5 materii de examen pe baza a cel puțin 3 probe scrise.
(4) Cu cel puțin 60 de zile înainte de data desfășurării examenului, Consiliul U.N.B.R. comunica către barouri și face publice data, tematica și bibliografia examenului.
(5) Consiliile barourilor numesc Comisiile de examinare, stabilesc materiile la care se organizează probe scrise, metodologia de examinare în scris și oral și organizează activitatea de examen.
ART. 34
Subiectele de examen la probele scrise se vor trage la sorți de Comisia de examen, exclusiv dintre subiectele unice stabilite conform art. 33 alin. (3) din prezentul statut.
ART. 35
Metodologia de examinare stabilită de fiecare barou va fi adusă la cunostinta celor interesați cu cel puțin 30 de zile înainte de data examenului.
ART. 36
(1) Pentru înscrierea la examen candidatul va depune dosarul de înscriere la baroul în circumscripția căruia dorește sa își exercite activitatea, cu îndeplinirea prevederilor prezentului statut. Dosarul de înscriere include cererea și actele prevăzute la art. 15 din prezentul statut. Dosarul va fi depus cu cel puțin 25 de zile înainte de data examenului.
(2) Candidatul este obligat sa depună o taxa de participare la examen, stabilită de consiliul baroului. Separat se va achită taxa de participare cuvenită U.N.B.R.
ART. 37
(1) După validarea examenului, consiliul baroului va dispune primirea în profesie a candidaților admiși și va emite decizia de primire în profesie.
(2) Rezultatele examenului vor fi comunicate, de către barouri, Consiliului U.N.B.R.
ART. 38
(1) Toate cazurile de primire în profesie cu scutire de examen sunt soluționate individual de către consiliul baroului la care s-a depus cererea. Decizia de primire în profesie va fi comunicată și U.N.B.R.
(2) Decizia consiliului baroului poate fi atacată de către solicitant sau de Președintele U.N.B.R., în termen de 15 zile de la comunicare, la Consiliul U.N.B.R.
§6. Interdicții
ART. 39
(1) Avocații - fosti judecători nu pot pune concluzii la instanțele unde au funcționat, timp de 2 ani de la încetarea funcției deținute. Prin instanțe în înțelesul Legii se înțeleg: judecătoriile, tribunalele, tribunalele specializate, curțile de apel, Inalta Curte de Casație și Justiție și Curtea Constituțională, inclusiv instanțele militare la care avocații au funcționat ca judecători, indiferent de secția la care au funcționat.
(2) În cazul în care, avocatul a funcționat ca judecător la mai multe instanțe, interdicția operează pentru fiecare instanta și se calculează distinct de la data încetării activității la instanta respectiva.
(3) Aceeași interdicție se aplica și magistraților-asistenți de la Inalta Curte de Casație și Justiție și de la Curtea Constituțională, executorilor judecătorești, grefierilor și personalului auxiliar al instanțelor judecătorești și al Curții Constituționale.
ART. 40
(1) Avocații - fosti procurori și cadre de poliție nu pot acorda asistenta juridică la organul de urmărire penală la care și-au desfășurat activitatea timp de 2 ani de la încetarea funcției respective. Calculul duratei de interdicție se face conform art. 39 alin. (2) din prezentul statut.
(2) În cazul în care avocatul - fost procuror sau cadru de poliție a funcționat și în calitate de judecător, interdicția privește atât instanțele, cat și organele de urmărire penală, durata fiind calculată în mod corespunzător.
(3) Aceeași interdicție se aplica avocaților - fosti procurori cu privire la dreptul de a pune concluzii la instanțele corespunzătoare parchetului în care au funcționat.
(4) Dispozițiile prezentului articol se aplica și personalului auxiliar al organelor de urmărire penală.
ART. 41
Interdicția exercitării profesiei de avocat în cazurile prevăzute de Lege privește instanțele, parchetele de pe lângă acestea, și organele de cercetare penală la care lucrează ruda, soțul sau afinul avocatului pana la gradul al treilea inclusiv.
ART. 42
Încălcarea de către avocați a altor restrictii sau interdicții la care sunt supuși conform legilor speciale, constituie abatere disciplinară grava.
ART. 43
Avocatul care nu respecta prevederile art. 39-42 din prezentul statut sau care se folosește de forma de organizare profesională ori de raporturile de conlucrare profesională stabilite în condițiile legii, în scopul eludarii interdictiilor prevăzute de Legea nr. 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat sau de alte legi speciale, săvârșește abatere disciplinară grava. Consiliul baroului se poate sesiza și din oficiu, cu privire la aplicarea dispozițiilor art. 39-42 din prezentul statut.
§7. Tabloul anual al avocaților
ART. 44
(1) Pana la data de 15 ianuarie a fiecărui an, decanul supune aprobării consiliului baroului Tabloul avocaților, alcătuit potrivit anexei nr. VI la prezentul statut.
(2) Tabloul avocaților va cuprinde:
a) numele și prenumele avocaților definitivi și stagiari cu drept de exercitare a profesiei și sediul profesional al acestora;
b) cabinetele asociate, societățile civile profesionale și societățile civile profesionale cu răspundere limitată, cu indicarea sediului acestora și a avocaților care le compun.
(3) Avocații străini vor fi mentionati într-un tablou special, conform anexei nr. VIII. Separat se vor mentiona formele de exercitare a profesiei din care aceștia fac parte, potrivit prevederilor art. 12 alin. (3) și alin. (6) din Lege. Distinct, sunt evidentiati avocații străini care provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spațiului Economic European, care sunt autorizați sa-și desfășoare activitățile profesionale sub titlul profesional corespunzător obținut într-un stat membru, indicandu-se și dacă acesta desfășoară activități avocatiale cu caracter permanent pe teritoriul României și titlul profesional sub care desfășoară activitatea.
(4) În cazul avocaților străini se va mentiona dacă aceștia sunt autorizați sa acorde consultanța juridică privind dreptul romanesc.
(5) Se va întocmi separat un tablou al avocaților incompatibili alcătuit potrivit anexei nr. VII la prezentul statut, care se verifica și se reactualizează pana la data de 15 ianuarie a fiecărui an.
(6) Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei, Tabloul special al avocaților străini și Tabloul avocaților incompatibili se reactualizează lunar, se aduc la cunostinta tuturor membrilor baroului și se comunica U.N.B.R.
ART. 45
Tabloul avocaților definitivi și stagiari, precum și Tabloul special în care se vor înscrie avocații străini se comunica, conform dispozițiilor Legii, cel târziu pana la data de 31 ianuarie a fiecărui an.
ART. 46
Refuzul înscrierii, al reinscrierii sau al menținerii pe tablou se contesta la consiliul baroului. Decizia consiliului baroului poate fi contestată la Consiliul U.N.B.R. în termen de 15 zile de la data comunicării. Contestația este suspensivă de executare.
ART. 47
(1) Înscrierea în tablou a avocaților definitivi și stagiari se face numai după depunerea jurământului prevăzut de Lege. Jurământul se depune într-un cadru solemn, în fata consiliului baroului, de către avocații nou-înscriși în barou.
(2) Înscrierea în Tabloul avocaților după primirea în profesie este condiționată de depunerea declarației prevăzute la art. 3 din Legea nr. 187/1999 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea securității ca poliție politica. Nedepunerea declarației, depunerea unei declarații false sau recunoașterea faptului ca avocatul a colaborat cu securitatea ca poliție politica atrage consecințele prevăzute de lege.
ART. 48
(1) Decanul baroului va desemna avocații responsabili cu verificarea cazurilor de exercitare a activității de asistenta juridică de către persoanele neînscrise în Tabloul avocaților.
(2) Ori de câte ori va avea informații cu privire la persoane care exercita nelegal activități prevăzute de art. 3 din Lege, consiliul baroului va sesiza autoritățile competente.
§8. Suspendarea calității de avocat
ART. 49
Exercițiul profesiei de avocat se suspenda:
a) pe toată durata existenței stării de incompatibilitate;
b) în temeiul unei hotărâri judecătorești sau disciplinare de interdicție temporară de a profesa;
c) în caz de neplata totală sau parțială a taxelor și a contribuțiilor profesionale către barou, către U.N.B.R. și către sistemul propriu de asigurări sociale timp de 3 luni de la scadenta acestora și pana la lichidarea integrala a datoriilor;
d) la cererea scrisă a avocatului.
ART. 50
Dreptul de a exercita profesia de avocat poate fi suspendat în cazul în care impotriva avocatului s-a pus în mișcare acțiunea penală sau s-a dispus trimiterea în judecata pentru săvârșirea unei infracțiuni de natura sa aducă atingere prestigiului profesiei, pana la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive.
ART. 51
(1) Avocatul este dator sa încunoștințeze de îndată consiliul baroului despre orice situație care ar putea duce la suspendarea exercițiului dreptului de a profesa. Nerespectarea acestei obligații constituie abatere disciplinară.
(2) Decanul și consiliul baroului se pot sesiza pe orice cale cu privire la aplicarea dispozițiilor legii și ale prezentului statut privind suspendarea exercițiului dreptului de a profesa.
(3) Consiliul baroului decide în toate cazurile, după ascultarea avocatului în cauza.
(4) Decizia consiliului baroului este executorie. Despre aceasta se va face mențiune, în mod corespunzător, în Tabloul avocaților și în Tabloul avocaților incompatibili.
(5) Decizia consiliului baroului poate fi contestată la Consiliul U.N.B.R. în termen de 15 zile de la comunicarea acesteia. Contestația nu suspenda executarea.
ART. 52
Independent de contestarea deciziei, în cazul în care măsura suspendării a fost luată pentru neplata totală sau parțială a taxelor și contribuțiilor profesionale, la cererea avocatului în cauza, consiliul baroului, după verificarea temeiurilor cererii sau a dovezii achitării taxelor și contribuțiilor prevăzute de Lege și de prezentul statut, poate dispune încetarea măsurii suspendării și ștergerea mentiunilor din tablou.
ART. 53
Exercitarea profesiei de către avocatul al cărui drept de exercitare a profesiei este suspendat potrivit prevederilor art. 49 din prezentul statut, în perioada măsurii suspendării, constituie abatere disciplinară grava.
ART. 54
(1) Avocatul impotriva căruia s-a dispus măsura suspendării este obligat ca în termen de cel mult 15 zile de la data comunicării măsurii sa își asigure substituirea.
(2) Încălcarea dispozițiilor prezentului articol constituie abatere disciplinară grava.
§9. Transferul într-un alt barou
ART. 55
(1) Avocatul care, din motive justificate, solicita transferul într-un alt barou se va adresa în scris decanului baroului de la care dorește sa se transfere.
(2) Cererea de transfer va fi însoțită de actele pe care se întemeiază și de un certificat eliberat de baroul de la care se solicita transferul. Certificatul va indica datele personale, profesionale, disciplinare ale solicitantului și va atesta ca solicitantul a achitat la zi taxele și contribuțiile profesionale către barou, U.N.B.R. și sistemul propriu de asigurări sociale.
(3) Consiliul baroului de la care se solicita transferul va elibera certificatul prin avizarea cererii de transfer, pe care o va inainta, împreună cu dosarul de înscriere în profesie, baroului la care se solicita transferul.
ART. 56
(1) Cererea de transfer va fi soluționată pe baza raportului întocmit de un consilier delegat, care verifica dosarul de înscriere în profesie al celui care solicita transferul, precum și a certificatului prevăzut la art. 55 alin. (2) din prezentul statut.
(2) La soluționarea cererii, consiliul baroului va avea în vedere și respectarea de către petent a dispozițiilor privind modul de organizare și funcționare a formelor de exercitare a profesiei, precum și a condițiilor de primire în profesie.
ART. 57
(1) Decizia cu privire la transfer se comunica solicitantului și baroului din care acesta face parte. Consiliul baroului va face mențiuni corespunzătoare în Tabloul avocaților.
(2) Decizia prin care s-a respins cererea de transfer va fi motivată și poate fi contestată, în termen de 15 zile de la comunicare, la Consiliul U.N.B.R.
§10. încetarea calității de avocat
ART. 58
(1) Calitatea de avocat încetează:
a) prin renunțare scrisă la exercițiul profesiei;
b) prin deces;
c) prin excluderea din profesie, ca sancțiune disciplinară;
d) în cazul în care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevăzută de legea penală și care îl face nedemn de a fi avocat, potrivit legii.
(2) Încetarea calității de avocat se constata prin decizie a consiliului baroului și are drept consecinta radierea celui în cauza din Tabloul avocaților.
ART. 59
Avocatul care renunța la exercițiul profesiei va formula o cerere în scris. Cu cel puțin 60 de zile înainte de data prevăzută pentru încetarea activității, acesta este obligat sa finalizeze toate cauzele angajate sau sa asigure substituirea. Avocatul va prezenta baroului lista cuprinzând cauzele nefinalizate și va indica numele avocaților care le vor prelua.
ART. 60
În caz de deces al avocatului, cauzele acestuia vor fi preluate de către colaboratorii ori asociații defunctului, iar în lipsa lor, de către avocații desemnați de consiliul baroului.
ART. 61
(1) În cazul în care avocatul îndeplinește condițiile de pensionare prevăzute de lege, are dreptul sa solicite continuarea exercitării profesiei. Cererea de continuare a exercitării profesiei se soluționează de consiliul baroului.
(2) Avocatul poate continua exercitarea profesiei pe baza unui aviz medical privind menținerea capacității fizice și psihice necesare exercitării profesiei de avocat. Avizul medical se prezintă anual pentru înscrierea în tablou.
(3) Consiliul baroului va soluționa cererea pe baza avizului medical și va proceda în conformitate cu prevederile Legii, sau, după caz, ale legislației privind pensiile și asigurările sociale.
(4) Avocatul pensionar care continua exercitarea profesiei sau este menținut în profesie este obligat sa contribuie la constituirea fondului sistemului propriu de asigurări sociale în condițiile prevăzute de legislația pensiilor și asigurărilor sociale pentru avocați.
(5) Decizia de respingere a menținerii în activitate poate fi contestată, în termen de 15 zile de la comunicare, la Consiliul U.N.B.R.
SECȚIUNEA a 2-a
Organele profesiei de avocat
§1. Baroul
ART. 62
(1) Independenta profesiei, autonomia baroului și exercitarea libera a profesiei de avocat nu pot fi îngrădite sau limitate prin actele autorităților administrației publice, ale Ministerului Public sau ale altor autorități, decât în cazurile și în condițiile expres prevăzute de lege.
(2) Este interzisă aproprierea, uzurparea sau utilizarea denumirii de "barou" de către orice persoana fizica sau persoana juridică, indiferent de natura activității desfășurate de către aceasta, sub sancțiunea prevăzută de lege pentru folosirea fără drept a denumirii unei persoane juridice de interes public, înființată prin lege.
ART. 63
(1) Baroul este persoana juridică de interes public, constituit din toți avocații înscriși în Tabloul avocaților, cu patrimoniu propriu și organizare de sine stătătoare.
(2) Sediul baroului este în orașul de resedinta al județului, respectiv în municipiul București.
ART. 64
(1) Fiecare barou are un buget propriu. Contribuția avocaților la realizarea bugetului este stabilită de consiliul baroului.
(2) Cuantumul contribuției va fi stabilit prin decizia consiliului baroului, în raport cu prevederile bugetului propriu și cu hotărârile Congresului avocaților. Decizia consiliului baroului va fi adusă la cunostinta avocaților înscriși în Tabloul baroului cu drept de exercitare a profesiei, cu cel puțin 30 de zile înainte de punerea sa în aplicare.
(3) Patrimoniul baroului poate fi folosit în activități producătoare de venituri, în condițiile legii.
ART. 65
(1) Organele de conducere ale baroului sunt:
a) adunarea generală;
b) consiliul;
c) decanul.
(2) În cadrul baroului se constituie și funcționează:
a) comisia de cenzori;
b) comisia de disciplina.
ART. 66
(1) Adunarea generală a baroului poate fi, în condițiile legii, ordinară și extraordinară.
(2) Au dreptul sa participe la ședințele adunării generale avocații care sunt înscriși în Tabloul baroului, cu drept de exercitare a profesiei, au achitat la zi taxele și contribuțiile prevăzute de lege și nu se afla în situații ce atrag incompatibilitatea ori suspendarea dreptului de exercițiu al profesiei sau după caz, nu se afla în executarea unei sancțiuni disciplinare.
ART. 67
(1) Data la care are loc adunarea generală ordinară se stabilește de către consiliul baroului în prima ședința din luna ianuarie a fiecărui an.
(2) Adunarea generală extraordinară poate fi convocată de comisia de cenzori a baroului precum și la cererea a peste o treime din totalul membrilor baroului.
(3) Organizarea adunării generale, ordinară sau extraordinară, este în sarcina consiliului baroului.
(4) Neîndeplinirea obligației de organizare a adunării generale atrage răspunderea disciplinară a celor vinovați.
(5) Odată cu convocarea adunării generale se stabilește și ordinea de zi. Avocații cu drept de a participa la ședințele adunării generale pot face propuneri pentru completarea ordinii de zi. Propunerile vor fi depuse în scris la barou cu cel puțin 5 zile înainte de data la care a fost convocată adunarea generală.
(6) Ordinea de zi va fi supusă spre aprobare prin vot deschis adunării generale.
(7) Înscrierile la cuvânt se vor face înaintea începerii dezbaterii fiecărui punct al ordinii de zi. Orice înscriere ulterioara acestui moment va fi luată în considerare numai cu aprobarea prin vot deschis a adunării generale.
ART. 68
(1) Adunarea generală este legal constituită cu participarea majorității avocaților care au dreptul de a participa la adunarea generală.
(2) În cazul în care numărul legal nu este întrunit, prezidiul adunării generale, de fata cu cei prezenți, stabilește o noua adunare generală, în termen de cel mult 15 zile, care va fi convocată prin grija consiliului baroului.
(3) Adunarea generală convocată în condițiile alin. (2) este legal constituită cu participarea a cel puțin unei treimi din numărul total al membrilor săi.
(4) Adunările generale de alegere a organelor de conducere a baroului sunt legal constituite numai cu prezenta majorității avocaților care au dreptul de a participa la adunarea generală. Pentru Baroul București alegerea organelor de conducere a baroului se poate face și prin desemnare de reprezentanți - electori. Pot fi reprezentanți - electori avocații care au drept de a participa la adunarea generală a baroului.
(5) Cu cel puțin 6 luni anterior datei desfășurării alegerilor, consiliile barourilor vor adopta regulamentul pentru organizarea alegerilor organelor baroului. Regulamentul va rămâne definitiv în termen de 30 de zile de la data afișării sale la secretariatul baroului.
(6) Hotărârile adunării generale se iau cu votul majorității membrilor prezenți, în afară de cazurile în care legea prevede alt cvorum de ședința și de vot.
(7) Membrii Baroului București care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 66 alin. (2) din prezentul statut pot participa la adunarea generală electiva personal sau prin reprezentanți - electori. Pot fi reprezentanți-electori avocații care îndeplinesc condițiile prevăzute la art. 66 alin. (2) din prezentul statut; numărul de avocați care își pot delega votul unui reprezentant - elector este de maximum 5.
ART. 69
(1) Secretarul adunării generale va redacta procesul-verbal, care va cuprinde:
a) modul în care a fost convocată adunarea generală și caracterul ei ordinar sau extraordinar;
b) anul, luna, ziua, ora și locul unde se desfășoară adunarea generală;
c) numărul membrilor prezenți;
d) componenta prezidiului adunării generale;
e) ordinea de zi votată de adunarea generală;
f) luarile de cuvânt;
g) hotărârile, rezoluțiile și moțiunile adoptate;
h) orice alte activități desfășurate în adunarea generală.
(2) Procesul-verbal va purta semnăturile membrilor prezidiului adunării generale.
(3) Procesul-verbal va fi înregistrat și depus la decanatul baroului, consultarea sa fiind permisă membrilor baroului și organelor U.N.B.R.
ART. 70
(1) Adunarea generală a baroului adopta hotărâri care sunt obligatorii pentru membrii baroului, în condițiile prevăzute de lege și de statutul profesiei de avocat.
(2) De asemenea, adunarea generală poate adopta rezoluții și moțiuni.
ART. 71
(1) Consiliul baroului este format din 5 pana la 15 membri, avocați definitivi cu o vechime neîntreruptă în profesie de cel puțin 8 ani.
(2) Numărul consilierilor este proporțional cu numărul membrilor baroului înscriși în tablou, după cum urmează:
a) 5 consilieri pentru barourile cu mai puțin de 50 de avocați;
b) 7 consilieri pentru barourile cu un număr între 51-100 de avocați;
c) 9 consilieri pentru barourile cu un număr între 101-200 de avocați;
d) 11 consilieri pentru barourile cu un număr între 201-500 de avocați;
e) 13 consilieri pentru barourile cu un număr între 501-1.000 de avocați;
f) 15 consilieri pentru barourile cu peste 1.001 de avocați.
(3) În numărul total al membrilor consiliului sunt cuprinși decanul și prodecanul.
(4) Fiecare consilier va coordona unul sau mai multe departamente de activitate ale consiliului.
(5) Adunarea generală a baroului poate hotărî alegerea unor consilieri supleanți. În caz de încetare a mandatului de consilier ales, consilierii supleanți vor completa consiliul în ordinea numărului de voturi obținut la alegeri pentru perioada de mandat rămasă vacanta.
ART. 72
(1) Avocații aleși membri ai comisiei de cenzori trebuie sa îndeplinească aceleași condiții ca și consilierii.
(2) Dispozițiile art. 71 alin. (5) din prezentul statut se aplica în mod corespunzător.
ART. 73
(1) Consiliul baroului se întrunește în ședința cel puțin o data pe luna, la sediul baroului.
(2) Lucrările ședinței se consemnează în registrul de procese-verbale și se semnează de toți consilierii prezenți la ședința. Registrul poate fi consultat de către avocații interesați și de organele U.N.B.R.
(3) În exercitarea atribuțiilor sale, consiliul baroului adopta decizii și hotărâri.
ART. 74
(1) Decanul baroului este ales de adunarea generală a baroului dintre avocații definitivi cu o vechime neîntreruptă în profesie de cel puțin 8 ani. El trebuie sa fie membru al baroului de cel puțin 5 ani.
(2) În exercitarea atribuțiilor sale decanul emite decizii. Ele se consemnează într-un registru special, ținut la sediul baroului, care poate fi consultat de către orice avocat interesat și de organele U.N.B.R.
ART. 75
(1) Orice litigiu între membrii baroului în legatura cu exercitarea profesiei va fi adus la cunostinta decanului.
(2) Decanul va incerca medierea în vederea soluționării amiabile a litigiului.
(3) Prevederile privind procedura medierii și a arbitrajului din prezentul statut se aplica în mod corespunzător.
ART. 76
(1) Hotărârile adoptate de adunarea generală sau de consiliul baroului pot fi anulate de Consiliul U.N.B.R. numai pentru motive de nelegalitate sau de încălcare a prevederilor prezentului statut, cu respectarea autonomiei baroului.
(2) Deciziile emise de decan pot fi atacate la consiliul baroului.
§2. Uniunea Nationala a Barourilor din România
ART. 77
Toate barourile din România înființate potrivit legilor privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat sunt membre de drept ale Uniunii Naționale a Barourilor din România. Nici un barou nu poate funcționa în afară U.N.B.R.
ART. 78
(1) U.N.B.R. este persoana juridică de interes public, înființată prin Lege, cu patrimoniu propriu și organizare de sine stătătoare.
(2) Este interzisă aproprierea, uzurparea sau utilizarea denumirii "Uniunea Nationala a Barourilor din România" ("U.N.B.R.") de către orice persoana fizica sau persoana juridică, indiferent de natura activității desfășurate de către aceasta, sub sancțiunea prevăzută de lege pentru folosirea fără drept a denumirii unei persoane juridice de interes public, înființată prin lege.
(3) Bugetul U.N.B.R. se formează din contribuția barourilor, în cotele stabilite de Congresul avocaților. Contribuția baroului la formarea bugetului U.N.B.R. se stabilește în raport de numărul avocaților cu drept de exercitare a profesiei înscriși în Tabloul barourilor și se virează lunar, în contul special constituit în acest scop din cotele de contribuție achitate de avocați în contul barourilor.
(4) Patrimoniul U.N.B.R. poate fi folosit și în activități producătoare de venituri în condițiile legii.
ART. 79
(1) Organele de conducere ale U.N.B.R. sunt:
a) Congresul avocaților;
b) Consiliul U.N.B.R.;
c) Comisia Permanenta a U.N.B.R.;
d) Președintele U.N.B.R.
(2) În cadrul U.N.B.R. se constituie și funcționează:
a) Comisia centrala de cenzori;
b) Comisia centrala de disciplina.
(3) Avocații care formează organele de conducere ale U.N.B.R. sunt avocați definitivi, cu o vechime neîntreruptă în profesie de minimum 8 ani.
(4) La congresele la care nu sunt alese organele profesiei pot participa, în calitate de delegați și avocați care nu îndeplinesc condițiile prevăzute la alin. (3).
ART. 80
(1) Congresul este organul suprem de conducere a profesiei de avocat.
(2) Hotărârile adoptate de congres sunt definitive și obligatorii pentru toate organele profesiei și pentru toți avocații.
ART. 81
(1) Congresul avocaților se convoacă anual de către Consiliul U.N.B.R. prin președintele U.N.B.R.
(2) Congresul extraordinar se convoacă de către președintele U.N.B.R. ori de câte ori este nevoie sau la cererea a cel puțin o treime din numărul total al barourilor.
(3) Convocarea va cuprinde luna, ziua, ora, locul desfășurării congresului și ordinea de zi a acestuia.
(4) Decanii barourilor și membrii Consiliului U.N.B.R. sunt membri de drept ai congresului.
(5) Din congres fac parte și delegații aleși de adunările generale ale barourilor, conform normei de reprezentare de 1 delegat la 200 de avocați.
(6) Numărul de delegați se calculează după cum urmează:
a) 1 delegat pentru barourile pana la 200 de avocați;
b) 2 delegați pentru barourile între 201 și 400 de avocați;
c) 3 delegați pentru barourile între 401 și 600 de avocați, și asa mai departe.
ART. 82
(1) Lucrările congresului sunt conduse de către președintele U.N.B.R., împreună cu un prezidiu format din 8 avocați, ales prin vot deschis.
(2) Congresul va alege un secretariat compus din 3 avocați, dispozițiile art. 69 din prezentul statut aplicându-se corespunzător.
ART. 83
(1) Hotărârile, rezoluțiile și moțiunile se iau prin vot deschis.
(2) Alegerea organelor profesiei se face prin vot secret. Congresul alege o comisie de numarare a voturilor dintre delegații care nu candidează, compusa din minimum 5 membri. Votul secret se exprima prin buletine de vot introduse în urne sigilate. Pe buletinul de vot se menționează: numele și prenumele candidatului, funcția pentru care candidează și baroul din care face parte.
(3) Votul "pentru" se realizează prin lăsarea intactă a numelui și prenumelui candidatului dorit; votul "contra" se exprima prin ștergerea numelui și a prenumelui persoanei propuse.
(4) Vor fi nule buletinele de vot care nu corespund modelului stabilit de congres, cele care nu poarta ștampila de control, precum și buletinele pe care numărul candidaților votati "pentru" este mai mare decât numărul funcțiilor pentru care se candidează.
ART. 84
(1) Congresul avocaților alege Consiliul U.N.B.R.
(2) Consiliul U.N.B.R. este format din decanii barourilor și din reprezentanți ai barourilor, aleși de Congres, potrivit următoarei norme de reprezentare:
a) un reprezentant, pentru barourile cu pana la 500 de avocați;
b) doi reprezentanți pentru barourile care au peste 500 de avocați și câte 2 reprezentanți pentru fiecare mie care depășește prima mie de avocați.
(3) Consiliul U.N.B.R. se convoacă trimestrial în ședințe ordinare sau în situații excepționale în ședințe extraordinare de către președintele U.N.B.R. Președintele U.N.B.R. va convoca Consiliul U.N.B.R. și la cererea a cel puțin unei treimi din numărul membrilor consiliului U.N.B.R.
(4) Conducerea ședințelor Consiliului U.N.B.R. revine președintelui acestuia, asistat de către vicepreședinți și alți 3 consilieri.
(5) Prevederile art. 69 din prezentul statut se vor aplica în mod corespunzător.
ART. 85
(1) Consiliul U.N.B.R. își desfășoară activitatea în comisii de lucru și în plen, potrivit Regulamentului de desfășurare a ședinței Consiliului U.N.B.R., adoptat de către acesta.
(2) Consiliul U.N.B.R. adopta decizii și hotărâri obligatorii. La cererea majorității barourilor hotărârile consiliului pot fi atacate, pentru nelegalitate, la Congresul avocaților, în prima sa ședința.
ART. 86
(1) Comisia Permanenta a U.N.B.R. se întrunește înaintea ședințelor Consiliului U.N.B.R. și ori de câte ori este necesar, la convocarea președintelui U.N.B.R.
(2) Comisia Permanenta asigura activitatea permanenta a U.N.B.R. Ședințele Comisiei Permanente sunt conduse de președintele U.N.B.R.
(3) În desfășurarea activității curente Comisia Permanenta a U.N.B.R. emite decizii și dispoziții, în condițiile prevăzute de lege. Deciziile și dispozițiile au caracter obligatoriu și pot fi atacate cu plângere de către cei interesați, în termen de 15 zile de la comunicare, la Consiliul U.N.B.R.
ART. 87
În cadrul U.N.B.R. se constituie și funcționează un aparat tehnic administrativ conform hotărârii Comisiei Permanente a U.N.B.R.
ART. 88
(1) Plângerea introdusă impotriva actelor emise de organele profesiei nu este suspensivă de executare, cu excepția cazurilor prevăzute de Lege și de prezentul statut.
(2) Organul competent sa soluționeze plângerea poate, pentru motive bine întemeiate, sa dispună suspendarea efectelor actului atacat, pana la soluționarea plângerii.
CAP. III
Activitatea profesională a avocatului
SECȚIUNEA 1
Conținutul activității profesionale
§1. Consultații și cereri cu caracter juridic
ART. 89
Consultatiile juridice pot fi acordate în scris sau verbal în domenii de interes pentru client, precum:
a) redactarea și/sau furnizarea către client, prin orice mijloace, după caz, a opiniilor juridice și informațiilor cu privire la problematica solicitată a fi analizata;
b) elaborarea de opinii legale;
c) elaborarea proiectelor de acte juridice (contracte, convenții, statute etc.) și asistarea clientului la negocierile referitoare la acestea;
d) elaborarea proiectelor de acte normative;
e) participarea în calitate de consultant la activitatea organelor deliberative ale unei persoane juridice, în condițiile legii;
f) orice alte consultații în domeniul juridic.
ART. 90
Avocatul poate întocmi și formula în numele și/sau interesul clientului cereri, notificări, memorii sau petiții către autorități, instituții și alte persoane, în scopul ocrotirii și apărării drepturilor și intereselor legitime ale acestuia.
§2. Asistarea și reprezentarea clienților
ART. 91
(1) În condițiile legii avocatul asigura asistenta și reprezentare juridică în fata instanțelor judecătorești, a organelor de urmărire penală, a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, a organelor administrației publice, a instituțiilor și a altor persoane juridice, pentru apărarea și reprezentarea cu mijloace juridice specifice a drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale persoanelor.
(2) Asistarea și reprezentarea clientului cuprinde toate actele, mijloacele și operațiunile permise de lege și necesare ocrotirii și apărării intereselor clientului.
§3. Atestarea identității părților, a conținutului și a datei actelor prezentate spre autentificare
ART. 92
(1) Un act juridic semnat în fata avocatului, care poarta o încheiere, o rezoluție, o ștampila sau un alt mijloc verificabil de atestare a identității părților, a consimțământului și a datei actului poate fi prezentat notarului spre autentificare.
(2) Avocatul este obligat sa țină evidenta actelor întocmite conform art. 3 alin. (1) lit. c) din Lege, și sa le păstreze în arhiva sa profesională, în ordinea întocmirii lor.
§4. Activități de mediere
ART. 93
(1) Medierea este o modalitate de soluționare a conflictelor, alternativa procesului obișnuit sau arbitral.
(2) Medierea este o negociere asistată de un terț (mediatorul), respectiv o tehnica consensuala de rezolvare a conflictelor, constând într-o comunicare permanent orientata către încheierea unei înțelegeri între părți care au atât interese comune, cat și divergențe. Mediatorul propune părților în procedura de mediere o soluție, fără a avea atributia de a o impune acestora. Părțile în procedura de mediere pot accepta sau refuza, în scris, propunerea finala de mediere (tranzacția).
(3) Medierea are un caracter voluntar și se bazează pe convenția părților (acord de mediere) de a rezolva o disputa sau o neînțelegere.
(4) Medierea este guvernata de principiul confidențialității.
(5) Medierea este o procedura autonomă de reglementare a disputelor, conflictelor sau diferendelor intervenite între persoanele fizice și/sau juridice.
ART. 94
(1) Acordul de mediere poate fi încheiat sub forma unei clauze contractuale sau sub forma unei convenții separate.
(2) Părțile, prin acordul lor de mediere, pot alege un avocat pe care îl împuternicesc cu atribuții de mediere. În exercițiul atributiei de mediere, avocatul are următoarele îndatoriri:
a) de a se informa în legatura cu conflictul și cu poziția fiecăreia dintre părți;
b) de a informa părțile asupra drepturilor și obligațiilor acestora, fiindu-i interzis sa dea consultații juridice;
c) de a facilita sau de a intermedia comunicarea între părți; comunicarea nu necesita prezenta fizica a părților, avocatul putând comunica și separat cu fiecare dintre acestea, cu informarea lor prealabilă;
d) de a redacta propunerea de soluție sub forma unei tranzacții, parțiale sau totale, după caz.
(3) În procedura de mediere, părțile pot fi asistate de avocați, alții decât avocatul mediator.
ART. 95
(1) Avocatul însărcinat cu medierea este impartial și neutru în activitatea sa. El poate oferi informații juridice părților, dar îi este interzis sa încheie contracte de asistenta juridică cu acestea în legatura cu obiectul medierii, distinct de contractul de asistenta juridică în baza căruia se realizează medierea. Avocatul însărcinat cu medierea nu poate impune părților un compromis și nu are dreptul de a incerca, dincolo de vointa concordanta a părților, un anume rezultat al medierii. Avocatul mediator trebuie sa respecte egalitatea părților și punctele lor de vedere.
(2) Avocatul mediator trebuie sa faciliteze comunicarea între părți, în acest scop fiind dator sa se asigure de o buna cunoaștere a drepturilor și obligațiilor părților. El este dator sa se asigure ca realizarea drepturilor și intereselor legitime nu vor fi tergiversate prin folosirea abuzivă a medierii. Avocatul mediator însărcinat cu medierea trebuie sa se asigure de rapiditatea, flexibilitatea și confidențialitatea procedurii, precum și de rezonabilitatea rezultatului soluționării conflictului.
(3) Avocatul mediator este obligat sa păstreze confidențialitatea asupra dezbaterilor și asupra informațiilor obținute în procesul de mediere, inclusiv după semnarea acordului final de mediere (tranzacție) sau, după caz, în perioada ulterioara încetării medierii.
(4) În caz de litigiu, avocatul mediator nu poate fi desemnat avocat al nici uneia dintre părți. Între activitatea de mediator și de arbitru nu exista incompatibilitate.
ART. 96
Rezultatul medierii poate consta atât într-o reparatie, cat și într-o recunoaștere reciprocă, prezentarea oficială de scuze, armonizarea intereselor părților, în vederea ameliorării relațiilor lor viitoare etc. Rezultatul medierii se consemnează într-o tranzacție, care are efectele prevăzute de lege.
ART. 97
(1) Medierea poate fi utilizata în toate cazurile în care, potrivit legii, părțile pot încheia un compromis, cu respectarea dispozițiilor de ordine publica.
(2) În litigiile comerciale avocatul mediator poate participa, în aceasta calitate, în procedura concilierii prealabile pentru rezolvarea parțială sau totală a disputelor angajate între părți.
§5. Activități fiduciare
ART. 98
(1) Avocatul are dreptul sa desfășoare activități fiduciare, în numele și pe seama clientului, cu respectarea prevederilor legii și ale prezentului statut.
(2) Activitățile fiduciare exercitate de avocat pot consta în:
a) primirea în depozit, în numele și pe seama clientului, de fonduri financiare și bunuri, rezultate din valorificarea de titluri executorii după finalizarea unui litigiu, a unei medieri, a procedurii succesorale sau a lichidării unui patrimoniu;
b) plasarea și valorificarea, în numele și pe seama clientului, a fondurilor financiare și a bunurilor încredințate;
c) administrarea, în numele și pe seama clientului, a fondurilor sau a valorilor în care acestea au fost plasate.
ART. 99
În exercitarea activităților fiduciare, avocatul trebuie:
a) sa respecte întocmai limitele și durata mandatului încredințat, expres prevăzut în contractul de asistenta juridică special încheiat. Când mandatul comporta împuternicirea de a dispune de fonduri, bunuri sau valori ori de a instraina bunurile clientului, avocatul poate proceda la efectuarea acestor operațiuni, numai dacă acest lucru este în mod expres stipulat în mandat sau, în lipsa unei astfel de clauze, numai după ce va fi autorizat în mod special și în scris de către client;
b) sa acționeze cu buna-credința, profesionalism și cu diligenta unui bun proprietar, fără sa se abata de la regulile specifice activității profesionale;
c) sa administreze afacerile încredințate în interesul exclusiv al clientului;
d) sa nu influenteze clientul, direct sau indirect, în scopul de a obține beneficii proprii, în afară onorariului de avocat.
e) sa informeze corect și cu promptitudine clientul cu privire la executarea mandatului fiduciar și a rezultatelor obținute.
ART. 100
În executarea mandatului avocatul poate sa desfășoare:
a) activități de consultanța;
b) operațiuni de conservare a substanței și valorii fondurilor financiare și bunurilor încredințate;
c) operațiuni de plasare a fondurilor în active mobiliare sau imobiliare, valori mobiliare și alte instrumente financiare, în condițiile legii;
d) administrarea și valorificarea plasamentelor efectuate prin contractarea de operațiuni materiale și efectuarea de operațiuni juridice menite sa sporeasca valoarea și lichiditatea plasamentelor;
e) activități conexe cum ar fi completarea declarațiilor de impozit și plata acestora și a celorlalte datorii ale clientului legate de administrarea unor asemenea proprietăți; culegerea fructelor și încasarea veniturilor sau a altor rezultate ale investițiilor; mijlocirea/medierea operațiunilor financiare etc;
f) orice operațiuni în numerar privind plati, încasări, efectuari de depozite bancare, compensări, rambursări impuse de natura activității încredințate.
ART. 101
(1) Avocatul va deschide, pentru fiecare client pentru care desfășoară activități fiduciare un cont la o banca reputata (cont fiduciar) destinat depozitarii de fonduri fiduciare.
(2) Prin fonduri fiduciare, în sensul prezentului articol, se înțelege orice suma primită de către avocat, cu titlu de fond inițial sau rezultată din valorificarea acestuia sau a bunurilor încredințate.
(3) În contul fiduciar nu pot fi depozitate alte sume decât fonduri fiduciare.
ART. 102
(1) Toate plățile legate de activitățile fiduciare efectuate pentru același client vor fi efectuate din contul fiduciar iar toate încasările rezultate din activitățile fiduciare vor fi colectate în contul fiduciar al clientului respectiv.
(2) Avocatul va transmite clientului un extras al contului fiduciar cel puțin o data la trei luni, dacă în contractul de asistenta juridică nu se prevede o perioada mai scurta.
ART. 103
Avocatul poate retrage sau autoriza retragerea fondurilor fiduciare din contul fiduciar, precum și instructa efectuarea de plati din acesta doar în următoarele situații:
a) pentru efectuarea de plasamente sau cheltuieli în condițiile și limitele mandatului fiduciar;
b) la instrucțiunea expresă a clientului, dar cu posibilitatea reținerii contravalorii onorariilor agreate pentru activitățile fiduciare;
c) în baza unei hotărâri judecătorești;
d) în baza contractului de asistenta juridică, pentru încasarea onorariilor legate de activitățile fiduciare desfășurate;
e) în cazul în care este în curs o procedura executionala privind bunurile sau fondurile administrate.
ART. 104
Avocatul nu are dreptul sa retragă fonduri sau sa efectueze plati din contul fiduciar atunci când clientul i-a adus la cunostinta în scris opoziția sa.
ART. 105
Este permisă încheierea unui contract de asistenta juridică care sa prevadă plata, în parte, a onorariului pentru activități fiduciare, condiționate de un eveniment care sa aibă loc sau de un rezultat care sa fie atins.
ART. 106
Avocatul are obligația sa păstreze evidente scrise ale tuturor operațiunilor efectuate în baza sau în legatura cu un mandat fiduciar (contracte, corespondenta, rapoarte de evaluare, extrase de cont etc). În cazul în care clientul solicita originalul acestor evidente, avocatul e îndreptățit sa păstreze fotocopii pe format de hârtie sau electronic.
ART. 107
(1) Avocatul are obligația sa păstreze cel puțin un registru sau un sistem echivalent de înregistrare care sa arate separat, pentru fiecare client pentru care a desfășurat activități fiduciare:
a) identitatea clientului pe seama căruia fondurile și/sau bunurile sunt primite și/sau administrate;
b) un inventar al bunurilor primite respective rambursate și valoarea fondurilor primite și rambursate precum și data primirii și sursa fondurilor și bunurilor și data rambursarii acestora sau al rezultatului administrării și valorificării acestora;
c) operațiunile fiduciare efectuate cu indicarea datei, părților, valorii și tipului operațiunii.
(2) Avocatul este obligat sa înregistreze prompt fiecare tranzacție fiduciara și, în orice caz, nu mai târziu de 3 zile lucrătoare de la efectuarea lor.
ART. 108
Avocatul are obligația sa păstreze evidentele legate de activitățile fiduciare pe o perioada de cel puțin 10 ani.
§6. Activități de stabilire temporară a sediului unor societăți comerciale și înregistrarea acestora, în numele și pe seama clientului, a părților de interes, a părților sociale sau a acțiunilor societăților astfel înregistrate
ART. 109
Stabilirea temporară a sediului unor societăți comerciale la sediul profesional al avocatului presupune utilizarea sediul profesional al avocatului pentru scopul limitat al constituirii legale și autorizării functionarii societății comerciale sau, după caz, pentru mutarea sediului ori pentru stabilirea unui sediu secundar al societății în cauza.
ART. 110
(1) în vederea stabilirii temporare a sediului societății comerciale în cauza, avocatul va întocmi și semna cu reprezentantul societății un contract separat de asistenta juridică având acest obiect.
(2) Perioada pentru care sediul societății în cauza este stabilit la sediul profesional al avocatului nu poate depăși 1 an iar dovada sediului se face cu contractul de asistenta juridică.
ART. 111
Avocatul poate îndeplini orice formalități legale necesare în vederea înregistrării, în numele și pe seama clientului, a societăților comerciale, a părților de interes, a părților sociale și a acțiunilor, în condițiile legii.
ART. 112
Avocatul va întocmi și păstra registre de părți de interes, părți sociale sau de acțiuni, emise de societățile înregistrate de acesta în numele și pe seama clientului. Avocatul poate efectua, la cererea clientului, operațiuni în aceste registre, inclusiv cesiuni și constituiri de garanții și poate emite, la cererea persoanei îndreptățite, extrase din aceste registre, în condițiile legii.
SECȚIUNEA a 2-a
Relațiile dintre avocat și client
§1. Principiile și regulile de baza ale relatiei dintre avocat și client
ART. 113
(1) Dreptul avocatului de a asista, a reprezenta ori a exercita orice alte activități specifice profesiei se naște din contractul de asistenta juridică, încheiat în forma scrisă, între avocat și client ori mandatarul acestuia.
(2) Forma, conținutul și efectele contractului de asistenta juridică sunt stabilite prin prezentul Statut.
(3) Avocatul nu poate acționa decât în limitele contractului încheiat cu clientul sau, cu excepția cazurilor prevăzute de lege.
ART. 114
(1) În exercitarea profesiei sale avocatul este independent.
(2) Activitatea avocatului nu poate fi motivată decât în interesul clientului, apreciat în limitele legii, ale prezentului statut și ale codului deontologic.
(3) Constituie atingere a independentei avocatului și, ca atare, trebuie evitate și inlaturate de către avocat, prin orice mijloace legale:
a) existenta unui interes propriu ori al persoanelor apropiate lui în cauza care i-a fost încredințată;
b) prestarea de activități avocatiale în scopul de a se face placut clienților, magistraților sau publicului;
c) prestarea de activități avocatiale din simpla complezenta;
d) existenta oricăror presiuni în scopul nerespectării secretului profesional.
ART. 115
Avocatul trebuie sa depună toată diligenta pentru apărarea libertăților, drepturilor și intereselor legitime ale clientului.
ART. 116
Avocatul este dator sa își sfatuiasca clientul cu promptitudine, în mod constiincios, corect și cu diligenta. Avocatul își informează clientul cu privire la evoluția cazului ce i-a fost încredințat.
ART. 117
Probitatea, spiritul de dreptate și onestitatea avocatului sunt condiții ale credibilitatii avocatului și profesiei.
ART. 118
Avocatul este confidentul clientului în legatura cu cazul încredințat. Confidențialitatea și secretul profesional garantează încrederea în avocat și constituie obligații fundamentale ale avocatului.
ART. 119
(1) Avocatul nu trebuie sa fie sfatuitorul și nici reprezentantul sau apărătorul a mai mult de un client într-una și aceeași cauza, atunci când interesele clienților sunt conflictuale sau când exista, în mod real, riscul de a aparea un astfel de conflict de interese.
(2) Avocatul trebuie sa se abțină sa se mai ocupe de cauzele tuturor clienților implicați, atunci când intervine un conflict între interesele acestora, când secretul profesional risca sa fie violat sau când independenta sa risca sa fie știrbită.
(3) Avocatul nu poate accepta o cauza a unui nou client, dacă secretul informațiilor încredințate de un client anterior risca sa fie afectat sau atunci când cunoașterea de către avocat a cauzelor unui client anterior îl favorizează nejustificat pe noul client.
(4) În cazul în care avocații practica profesia într-o forma asociativa, în colaborare sau în conlucrare cu alți avocați, dispozițiile alin. (1) - (3) se aplica tuturor avocaților.
ART. 120
Exista conflict de interese, în situațiile în care:
a) în activitatea de consultanța, când la data solicitării sale, avocatul care are obligația de a da clientului sau o informație completa, loiala și fără rezerve, nu-și poate îndeplini misiunea fără a compromite interesele unuia sau a mai multor clienți, prin analiza situației prezentate, prin utilizarea mijloacelor juridice preconizate, fie prin concretizarea rezultatului urmărit;
b) în activitatea de asistare și de apărare, atunci când la data sesizării sale, asistarea mai multor părți ar determina avocatul sa prezinte o alta apărare, diferita de aceea pentru care ar fi optat, dacă i-ar fi fost încredințată apărarea intereselor unei singure părți, inclusiv în ceea ce privește tehnicile și mijloacele profesionale ale apărării.
c) prin modificarea sau evoluția situației ce i-a fost prezentată inițial, avocatul descoperă una dintre dificultățile arătate la lit. a) și b).
ART. 121
Nu exista conflict de interese:
a) atunci când, după ce și-a informat clienții și a primit acordul acestora, avocatul, în exercitarea diferitelor sale activități va incerca sa concilieze contrarietatea de interese;
b) atunci când, în acord deplin cu clienții, avocatul îi consiliaza ca, plecand de la situația ce i-a fost prezentată, sa adopte o strategie comuna, sau dacă, în cadrul unei negocieri, avocații care sunt membri ai aceleiași forme de exercitare a profesiei intervin separat pentru clienți diferiți care sunt însă informati cu privire la aceasta apartenența comuna;
c) atunci când, după ce avocatul aduce la cunostinta fiecăruia dintre clienții potențial afectați de asistenta juridică acordată, existenta sau posibilitatea creării unui conflict de interese, precum și eventualele consecințe nefavorabile ale acestuia, fiecare dintre respectivii clienți își dau acordul expres și prealabil cu privire la prestarea activității de asistenta juridică.
ART. 122
Cu excepția unui acord între părți, avocatul trebuie sa se abțină de la a se ocupa de cauzele tuturor clienților implicați, atunci când se ivește un conflict de interese, când avocatul apreciază ca nu poate asigura apărarea drepturilor și intereselor legitime ale fiecărui client în parte, când secretul profesional risca sa fie violat sau când independenta sa risca sa fie lezata.
ART. 123
Avocatul va incerca în momentele oportune sa-și consilieze clientul cu privire la posibilitatea soluționării unui conflict pe cale amiabila sau printr-o cale legală alternativa, apta a protegui drepturile și interesele legitime ale acestuia.
ART. 124
(1) Avocatul este obligat sa se asigure de răspundere profesională.
(2) Condițiile asigurării de răspundere profesională sunt prevăzute de prezentul statut și pot fi stabilite, în cazul formelor asociative de exercitare a profesiei, conform regulilor stabilite între avocați.
(3) Obligația de asigurare de răspundere civilă este permanenta. Suma asigurata nu poate fi mai mica decât cea prevăzută în statutul profesiei.
(4) Prin contract, părțile pot stabili limitele răspunderii vocatului. Clauzele de exonerare totală de răspundere profesională sunt socotite nescrise.
ART. 125
(1) Avocatul este obligat sa verifice identitatea exactă a clientului sau ori a persoanei care îi încredințează cazul.
(2) În exercitarea activității fiduciare, precum și în orice situație în care avocații sunt autorizați sa administreze ori sa gestioneze fondurile clienților, acestora le este interzis sa primească sau sa administreze ori sa gestioneze fonduri care nu corespund în mod riguros mandatului sau gestiunii încredințate.
(3) Când participa la o operație juridică avocatul are obligația de a se retrage din cauza de îndată ce suspecteaza în mod serios ca respectiva operație ar avea drept rezultat o spalare de bani și când clientul nu înțelege sa renunțe la operatia în sine.
§2. Contractul de asistenta juridică
I. Forma și conținutul contractului de asistenta juridică
ART. 126
(1) Contractul de asistenta juridică este încheiat în forma scrisă, cerută ad probationem. El trebuie sa îndeplinească toate condițiile cerute de lege pentru încheierea valabilă a unei convenții și dobândește data certa prin înregistrarea sa în registrul oficial de evidenta al avocatului, indiferent de modalitatea în care a fost încheiat.
(2) Contractul de asistenta juridică poate fi încheiat și prin orice mijloc de comunicare la distanta, care poate reproduce legal semnăturile părților. În acest caz, data încheierii contractului este data la care avocatul a luat cunostinta de semnarea contractului de către client. Se prezuma ca avocatul a luat cunostinta de încheierea contractului la următoarele date:
a) data la care contractul a sosit prin fax sau e-mail (semnatura electronica) la sediul profesional al avocatului; dacă transmisiunea prin fax are loc după ora 19.00, se prezuma ca avocatul a luat cunostinta în ziua lucrătoare următoare zilei transmisiunii;
b) data primirii contractului semnat prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
(3) Contractul de asistenta juridică poate lua forma unei scrisori de angajament care sa indice raporturile juridice dintre avocat și destinatarul scrisorii, inclusiv serviciile avocatiale și onorariul, semnată de avocat și transmisă clientului. În cazul în care clientul semnează scrisoarea sub orice mențiune expresă de accept a conținutului scrisorii, aceasta dobândește valoarea unui contract de asistenta juridică.
(4) Contractul de asistenta juridică poate fi încheiat, în mod excepțional, și în forma verbală în fata unei autorități sau a oricăror persoane fizice sau juridice cu condiția ca acestea sa ateste ca au fost de fata la exprimarea acordului de vointa între avocat și client. Contractul în forma scrisă va fi încheiat în cel mai scurt timp posibil.
(5) În cazul în care avocatul și clientul convin, o terta persoana poate fi beneficiarul serviciilor avocatiale stabilite prin contract, dacă terțul accepta, chiar și tacit, încheierea contractului în astfel de condiții.
(6) Avocatul va tine o evidenta stricta a contractelor încheiate într-un registru special și va păstra în arhiva sa un exemplar original al fiecărui contract și un duplicat sau o copie după orice împuternicire de reprezentare primită în executarea contractelor.
ART. 127
(1) Contractul de asistenta juridică trebuie sa cuprindă în mod obligatoriu următoarele:
a) datele de identificare ale formei de exercitare a profesiei, denumirea, sediul profesional și reprezentantul acesteia;
b) datele de identificare ale clientului: se indica persoana reprezentantului legal precum și mandatarul clientului, dacă este cazul;
c) obiectul contractului, care poate fi limitat la una sau mai multe dintre activitățile prevăzute de art. 3 din Lege sau poate avea caracter general, dând dreptul avocatului la acte de administrare și conservare a patrimoniului clientului;
d) onorariul;
e) atestarea identității clientului sau a reprezentantului acestuia;
f) modul de soluționare a litigiilor între avocat și client;
g) semnăturile părților.
(2) Lipsa elementelor prevăzute la alin. (1) lit. a) b), c) și d) e) și g) atrage nevalabilitatea contractului dacă s-a produs o vătămare ce nu poate fi altfel remediata.
(3) Modelul contractului de asistenta juridică este cuprins în anexa nr. I la prezentul statut.
ART. 128
Părțile pot modifica contractul de asistenta juridică, cu respectarea dispozițiilor legale, a prezentului statut și, după caz, a condițiilor prevăzute în contract. În acest caz, dispozițiile art. 131 din prezentul statut rămân aplicabile.
ART. 129
(1) Contractul de asistenta juridică investit cu formula executorie, în condițiile legii, constituie titlu executoriu cu privire la restantele din onorariu și alte cheltuieli efectuate de avocat în interesul clientului.
(2) Procedura de executare este cea prevăzută de dispozițiile Codului de procedura civilă.
ART. 130
Cheltuielile efectuate de avocat în interesul procesual al clientului se estimeaza anticipat la momentul încheierii contractului și se desocotesc pe măsura informării documentate a clientului cu privire la cuantumul și destinația lor. Părțile pot suplimenta aceste cheltuieli, pe parcursul derulării contractului, prin acte adiționale.
ART. 131
(1) Contractul de asistenta juridică prevede în mod expres întinderea puterilor pe care clientul le conferă avocatului. În baza acestuia, avocatul se legitimează fata de terți prin împuternicirea avocațială întocmită conform anexei nr. II la prezentul statut.
(2) În lipsa unor prevederi contrare, avocatul este împuternicit sa efectueze orice act specific profesiei pe care îl considera necesar pentru realizarea intereselor clientului.
(3) Pentru activitățile prevăzute expres în cuprinsul obiectului contractului de asistenta juridică, acesta reprezintă un mandat special, în puterea căruia avocatul poate încheia, sub semnatura privată sau în forma autentică, acte de conservare, administrare, sau dispoziție în numele și pe seama clientului.
ART. 132
(1) Pentru activitatea sa profesională avocatul are dreptul la onorariu și la acoperirea tuturor cheltuielilor făcute în interesul clientului sau.
(2) Onorariile vor fi stabilite în raport de dificultatea, amploarea sau durata cazului.
(3) Stabilirea onorariilor avocatului depinde de fiecare dintre următoarele elemente:
a) timpul și volumul de munca solicitată pentru executarea mandatului primit sau activității solicitate de client;
b) natura, noutatea și dificultatea cazului;
c) importanta intereselor în cauza;
d) împrejurarea ca acceptarea mandatului acordat de client îl impiedica pe avocat sa accepte un alt mandat, din partea unei alte persoane, dacă aceasta împrejurare poate fi constatată de client fără investigații suplimentare;
e) notorietatea, titlurile, vechimea în munca, experienta, reputația și specializarea avocatului;
f) conlucrarea cu experți sau alți specialiști impusa de natura, obiectul, complexitatea și dificultatea cazului;
g) avantajele și rezultatele obținute pentru profitul clientului, ca urmare a muncii depuse de avocat;
h) situația financiară a clientului;
i) constrangerile de timp în care avocatul este obligat de împrejurările cauzei sa acționeze pentru a asigura servicii legale performanțe.
ART. 133
(1) Onorariile se stabilesc liber între avocat și client, în limitele legii și ale statutului profesiei. Este interzisă fixarea de onorarii minime, recomandate sau maxime de către organele profesiei, de către formele de exercitare a profesiei de avocat sau de către avocați.
(2) Onorariile se determina și se prevăd în contractul de asistenta juridică la data încheierii acestuia între avocat și client, înainte de începerea asistenței și/sau reprezentării clientului.
(3) În cazul în care împrejurările concrete impun asigurarea asistenței și/sau reprezentării imediate și nu se poate încheia un contract de asistenta juridică, avocatul este obligat sa transmită clientului, în cel mai scurt timp posibil, o comunicare, prin care sa aducă la cunostinta clientului onorariile pe care le propune pentru asistenta și/sau reprezentare. În absenta unei instrucțiuni exprese a clientului privind încetarea asistenței și/ sau reprezentării, ori a unei comunicări prin care clientul își exprima expres dezacordul în privinta onorariilor, se considera onorariile propuse prin comunicarea facuta de avocat ca fiind acceptate.
(4) În toate situațiile, onorariile vor fi prevăzute în contractul de asistenta juridică ce urmează sa fie încheiat în forma scrisă.
(5) Onorariile pot fi stabilite și în moneda străină, sub condiția ca plata acestora sa respecte prevederile privind regimul legal al plăților.
ART. 134
(1) Onorariile pot fi stabilite astfel:
a) onorarii orare;
b) onorarii fixe (forfetare);
c) onorarii de succes.
d) onorarii formate din combinarea criteriilor de la lit. a), b) și c).
(2) Onorariul orar este stabilit pe ora de lucru, respectiv o suma fixa de unități monetare cuvenită avocatului pentru fiecare ora de servicii profesionale pe care o prestează clientului.
(3) Onorariul fix (forfetar) consta într-o suma fixa cuvenită avocatului pentru un serviciu profesional sau pentru categorii de astfel de servicii profesionale pe care îl prestează sau, după caz, le prestează clientului.
(4) Onorariul orar și fix (forfetar) se datorează avocatului indiferent de rezultatul obținut prin prestarea serviciilor profesionale.
(5) Avocatul poate sa primească de la un client onorarii periodice, inclusiv sub forma forfetara.
(6) Avocatul are dreptul ca în completarea onorariului fixat sa solicite și sa obțină și un onorariu de succes, cu titlu complementar, în funcție de rezultat sau de serviciul furnizat. În cauzele penale, onorariul de succes nu poate fi practicat decât în legatura cu latura civilă a cauzei. Onorariul de succes consta într-o suma fixa sau variabila stabilită pentru atingerea de către avocat a unui anumit rezultat. Onorariul de succes poate fi convenit împreună cu onorariul orar sau fix.
ART. 135
(1) Este interzis avocatului sa-și fixeze onorariile în baza unui pact "de quota litis".
(2) Pactul "de quota litis" este o convenție încheiată între avocat și clientul sau, înainte de soluționarea definitiva a unei cauze, convenție care fixează exclusiv totalitatea onorariilor avocatului, în funcție de rezultatul judiciar al cauzei, indiferent dacă aceste onorarii constau într-o suma de bani, un bun sau orice alta valoare.
(3) Onorariile reprezentând dobândirea, sub orice forma, a unor "aporturi din afacere" (activitatea juridică realizată de către avocat) sunt interzise.
ART. 136
Avocatul poate percepe onorarii numai de la clientul sau ori de la un mandatar al acestuia.
ART. 137
(1) La cererea oricăreia dintre părți, contestațiile și reclamațiile privind onorariile se soluționează de decanul baroului, prin decizie motivată, după ascultarea părților.
(2) Soluționarea contestațiilor și reclamatiilor se face prin aplicarea principiilor medierii și încercarea de conciliere a părților, în termen de cel mult 30 de zile de la data înregistrării contestației sau reclamației.
(3) Decizia decanului poate fi atacată la consiliul baroului de partea interesată.
(4) Consiliul baroului hotărăște cu privire la legalitatea și temeinicia deciziei decanului, fără participarea la vot a acestuia. Părțile interesate pot fi invitate pentru a da lămuriri și explicații.
(5) Consiliul baroului se pronunța în termen de cel mult 30 de zile de la data sesizării, prin hotărâre motivată, care va fi comunicată în cel mult 15 zile de la data pronunțării.
(6) Legalitatea hotărârii consiliului baroului poate fi verificata în condițiile legii de Consiliul U.N.B.R. la sesizarea decanului sau a partii interesate, în termen de 15 zile de la comunicare.
II. Efectele contractului de asistenta juridică
ART. 138
(1) În cazul în care se angajează sa asiste și/sau sa reprezinte un client într-o procedura legală, avocatul își asuma obligații de diligenta.
(2) Avocatul trebuie sa asiste și sa reprezinte clientul cu competenta profesională prin folosirea cunoștințelor juridice adecvate, abilităților practice specifice și prin pregătirea rezonabil necesară pentru asistarea sau reprezentarea concretă a clientului.
(3) Avocatul este obligat sa se abțină sa se angajeze ori de câte ori nu poate acorda o asistenta și reprezentare competente.
(4) Asistarea și reprezentarea clientului impun diligenta profesională adecvată, pregătirea temeinica a cauzelor, dosarelor și proiectelor, cu promptitudine, potrivit naturii cazului, experienței și crezului sau profesional.
(5) În situații și împrejurări care prezintă caracter de urgenta pentru salvgardarea și/sau protejarea drepturilor și intereselor clientului, avocatul poate asista și angaja clientul chiar și în măsura în care în acel moment nu poseda o competenta profesională adecvată cu natura cauzei, dacă prin întârziere s-ar aduce atingere drepturilor și intereselor clientului. În astfel de situații avocatul se va limita doar la ceea ce în mod rezonabil este necesar potrivit cu circumstanțele și cu prevederile legale.
(6) Competenta profesională adecvată presupune analiza și cercetarea atenta a împrejurărilor de fapt, a aspectelor legale ale problemelor juridice incidente la situația de fapt, pregătirea adecvată și adaptarea permanenta a strategiei, tacticilor, tehnicilor și metodelor specifice în raport de evoluția cauzei, a dosarului sau a lucrării în care avocatul este angajat.
ART. 139
(1) Avocatul își va reprezenta clientul cu diligenta unui bun profesionist, în limitele legii.
(2) Avocatul se va abține ca intentionat:
a) sa ignore obiectivele și scopurile reprezentării stabilite de către client, astfel încât sa esueze în atingerea lor prin mijloace rezonabile, permise de lege și de statutul profesiei;
b) sa prejudicieze un client pe durata relațiilor profesionale.
(3) Avocatul va acționa cu promptitudine în reprezentarea clientului, potrivit cu natura cauzei. Avocatul nu este ținut sa acționeze exclusiv în obținerea de avantaje pentru clientul sau în confruntarea cu adversarii. Strategiile și tacticile stabilite de avocat trebuie sa conducă activitatea acestuia pe principiul folosirii demersurilor profesionale în favoarea clientului.
(4) Avocatul este obligat sa respecte secretul profesional în privinta strategiilor, tacticilor și acțiunilor preconizate și desfășurate pentru client.
(5) Avocatul va tine permanent sub control gradul sau de ocupare profesională și extraprofesionala, astfel încât sa poată trata adecvat fiecare cauza, potrivit cu natura împrejurărilor și specificul cauzei. El va fi ținut sa refuze un client, ori de câte ori este constient ca nu poate oferi clientului cu promptitudine serviciul profesional solicitat.
(6) Neglijarea cauzelor clientului, absenta nejustificată în mod repetat, fără asigurarea unei substituiri legale și competente cu acordul prealabil al clientului, constituie abatere disciplinară.
(7) Avocatul va trata cu respect și curtoazie orice persoana implicata în procedurile legale în care asista sau reprezintă clientul și se va abține de la metode sicanatorii și prejudiciabile pentru terțe părți, dacă acestea sunt evident indiferente și irelevante intereselor clientului reprezentat.
ART. 140
(1) În activitatea de consiliere, avocatul va acționa cu tact și rabdare pentru a infatisa și a explica clientului toate aspectele cazului în care îl asista și/ sau îl reprezintă pe client. Avocatul va cauta sa folosească cel mai potrivit limbaj în raport de starea și experienta clientului, pentru ca acesta sa aibă o reprezentare corecta și completa asupra situației sale juridice.
(2) Avocatul se va consulta adecvat cu clientul pentru a stabili scopul, modalitățile și finalitatea consilierii, precum și soluțiile tehnice pe care le va urma pentru a realiza, când este cazul, asistenta și reprezentarea clientului.
(3) Avocatul va respecta opțiunile clientului în ceea ce privește scopul și finalitatea asistenței și reprezentării, fără a abdica de la independenta și crezul sau profesional.
(4) Avocatul se va consulta permanent cu clientul în legatura cu strategia, mijloacele tehnice și tactice adoptate pentru atingerea scopurilor pentru care a fost angajat. Avocatul nu este obligat sa urmeze acele tehnici și proceduri legale indicate arbitrar de client și păstrează responsabilitatea pentru acestea, în măsura în care clientul a fost rezonabil informat asupra costurilor și consecințelor posibile ale acestor tehnici și proceduri.
ART. 141
(1) Consilierea și reprezentarea unui client îl obliga pe avocat sa priveasca speta respectiva dintr-o perspectiva proprie și sa acorde clientului sfaturi dezinteresate. Sfătuirea clientului nu se rezuma la expunerea unor prevederi legale, ci va avea în vedere și consecințele de ordin moral, economic, social și politic care ar putea avea relevanta în situația respectiva.
(2) Ori de câte ori clientul propune un demers asupra căruia avocatul apreciază ca va avea consecințe legale negative, avocatul va atentiona clientul cu privire la consecințe sau, după caz, va putea denunta contractul de asistenta juridică.
ART. 142
(1) În cazul în care avocatul asista/reprezintă în comun mai mulți clienți pe tot parcursul reprezentării, se va consulta permanent cu fiecare dintre clienții reprezentați în comun în ceea ce privește deciziile care trebuie adoptate și motivele determinante în adoptarea acestora, astfel încât fiecare client sa poată lua propriile decizii, în baza unor informații complete.
(2) Avocatul poate iniția demersuri pentru o consiliere comuna a părților aflate în conflict în încercarea de a rezolva relația dintre clienții respectivi într-un mod amiabil și profitabil tuturor.
(3) Reprezentarea comuna nu diminuează dreptul fiecărui client rezultat din relația client-avocat. Fiecare dintre clienții comun reprezentați are dreptul la o reprezentare loiala și diligenta de către avocatul respectiv, dreptul de a revoca mandatul acordat avocatului și toate drepturile prevăzute de lege pentru cazul foștilor clienți. Între clienții reprezentați în comun, regula confidențialității nu se aplica.
ART. 143
(1) Avocatul poate evalua o situație cu relevanta pentru clientul sau în folosul unei terțe persoane dacă:
(a) avocatul este îndreptățit sa considere ca evaluarea este compatibila cu alte aspecte ale relatiei client-avocat;
(b) are acceptul clientului.
ART. 144
(1) Avocatul va oferi clientului o opinie legală, onesta cu privire la consecințele de fapt și juridice ale cazului investigat, în limitele informațiilor furnizate de client.
(2) Folosirea de către client a opiniilor și sfatului avocatului, în scopuri ilegale, fără cunostinta avocatului care a oferit opinia sau sfatul respective, nu face avocatul responsabil în legatura cu acțiunea și scopurile ilegale ale clientului. Avocatul este obligat sa se abțină de la asistarea și sfătuirea constienta a unui client în activități infractionale.
(3) Un avocat este îndreptățit sa se retragă imediat și sa renunțe la asistarea și reprezentarea clientului, în cazul în care, acțiunile și scopurile clientului, deși aparent legale la începutul asistenței și/ sau reprezentării, se dovedesc pe parcursul acesteia ca fiind infractionale.
ART. 145
(1) Avocatul are obligația sa informeze rezonabil clientul în legatura cu situație curenta a asistenței și reprezentării și de a răspunde cu promptitudine oricăror solicitări de informare din partea clientului.
(2) Avocatul va explica clientului împrejurările cauzei, situația curenta, posibilele evolutii viitoare și eventualele rezultate, în mod rezonabil, corespunzător cu împrejurările concrete ale cazului.
(3) Avocatul nu este ținut sa informeze clientul în măsura în care s-a convenit prealabil acest lucru. În cazul în care clientul este o persoana juridică, obligația avocatului este de a informa exclusiv reprezentanții legali sau persoanele expres desemnate în contract în acest scop. Informarea facuta de avocat acestor persoane este considerată o informare valabilă a clientului în sensul prezentului articol.
ART. 146
Avocatul este obligat sa comunice clientului informațiile pe care le deține în legatura cu cazul acestuia chiar și în situația în care comunicarea lor ar contraveni interesului sau personal.
ART. 147
(1) În toate cazurile în care avocatul este însărcinat sa asiste un client el poate sa conducă discutiile doar în prezenta clientului sau ori numai cu acordul acestuia.
(2) În cazul negocierilor cu un interlocutor asistat de un alt avocat, avocatul nu poate angaja discuții cu acesta, fără acordul prealabil al confratelui sau.
ART. 148
(1) Avocatul va tine distinct evidenta bunurilor aparținând clienților săi sau unor terțe părți, care i-au fost încredințate în legatura cu exercitarea profesiei.
(2) Fondurile financiare vor fi păstrate în conturi distincte, deschise la o instituție financiară legal constituită și autorizata sa funcționeze, potrivit legii.
(3) Evidenta distinctă a celorlalte categorii de bunuri va fi pastrata de către avocat într-o maniera care sa confere siguranta menținerii identității acestora.
(4) Fondurile financiare nu vor fi în mod obligatoriu păstrate în conturi deschise la instituții financiare atunci când legea sau o hotărâre judecătorească permit păstrarea lor într-o alta modalitate.
(5) Avocatul va tine o evidenta contabila completa a fondurilor financiare și a celorlalte tipuri de bunuri încredințate și va păstra documentele respective pe o perioada de 10 ani după încetarea contractului de reprezentare cu clientul.
(6) În cazul în care primește fonduri financiare sau alte bunuri care au legatura cu un client sau cu un terț, avocatul este obligat sa-i notifice pe aceștia, în scris și de îndată.
(7) Cu excepția situațiilor prevăzute de lege sau a unei înțelegeri cu clientul, avocatul este obligat ca imediat după primirea bunurilor sa le predea clientului sau, după caz, terței persoane îndreptățite sa primească bunurile respective și, la solicitarea clientului sau a terței persoane, sa pună la dispoziția acestora evidenta contabila pe care a efectuat-o cu privire la respectivele bunuri.
ART. 149
Dacă exista riscul ca un client sa dea fondurilor deținute de avocat o astfel de destinație încât avocatul sa nu își mai poată incasa onorariul cuvenit, avocatul are un drept de retenție asupra acestora pentru acoperirea onorariului datorat. Aceasta prevedere nu da dreptul avocatului sa retina fonduri în scopul de a constrânge clientul sa-i accepte pretențiile cu privire la onorariu. Partea de onorariu care face obiectul disputei va trebui în acest caz depozitata într-un cont special, iar avocatul va trebui sa propună în cel mai scurt timp clientului soluții pentru aplanarea conflictului privitor la onorariu, în limitele legii și ale statutului profesiei. Partea din fonduri care nu face obiectul nici unei dispute cu clientul trebuie de îndată transferata acestuia.
ART. 150
Avansurile de onorariu și avansurile de cheltuieli care se anticipeaza a fi efectuate de către avocat în interesul cauzei vor avea același regim ca și bunurile aparținând clienților pana la momentul în care avocatul va exercita activitatea pentru care a primit avansul de onorariu sau va inregistra cheltuiala care sa justifice avansul plătit de client în acest scop, cu excepția cazului în care clientul le stabilește un alt regim. Indiferent de regimul pe care clientul îl stabilește referitor la respectivele sume avansate, acestea vor fi în mod obligatoriu returnate de către avocat acestuia la încetarea contractului dacă pana la momentul respectiv avocatul nu va fi exercitat activitățile pentru care i se platise anticipat onorariu sau nu va fi înregistrat cheltuieli acoperite cu sumele avansate de client în acest sens.
ART. 151
Avocatul sau formele asociative de exercitare a profesiei vor putea, cu acordul clientului, sa plaseze lichiditatile încredințate de către client în conturi bancare purtătoare de dobânzi. Dobânzile se cuvin clientului.
ART. 152
(1) În afară cazurilor prevăzute de lege sau de părți, contractul de asistenta juridică încetează prin renunțarea unilaterala a clientului sau, după caz, a avocatului.
(2) Încetarea contractului prin renunțarea unilaterala a clientului sau a avocatului nu exonereaza pe client de plata onorariului cuvenit pentru serviciile prestate, precum și pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de avocat în interesul clientului.
ART. 153
(1) Avocatul care este solicitat într-o cauza în curs de rezolvare trebuie sa verifice dacă unul sau mai mulți confrati au fost în prealabil angajați.
(2) Avocatul care accepta sa succeada unui confrate trebuie ca, înainte de a se angaja, sa îi aducă la cunostinta aceasta împrejurare.
ART. 154
(1) În oricare caz de încetare a mandatului, avocatul are obligația sa ia în timp util și în mod rezonabil măsuri potrivite pentru apărarea intereselor clientului, cum ar fi: notificarea acestuia, acordarea unui timp suficient clientului pentru a-și angaja un alt avocat, predarea documentelor și a bunurilor la care clientul este îndreptățit și înștiințarea organelor judiciare.
(2) În cazul în care clientul datorează avocatului restante din onorarii și din cheltuielile făcute în interesul acestuia, avocatul are drept de retenție asupra bunurilor încredințate, cu excepția înscrisurilor originale care i-au fost puse la dispoziție.
§3. Asistenta judiciară
ART. 155
(1) Barourile vor organiza serviciile de asistenta judiciară, care vor funcționa pe lângă fiecare instanta de judecata și organ de urmărire penală din circumscripția lor.
(2) Asistenta judiciară va fi coordonata de către un membru al consiliului baroului. Consiliul baroului va desemna un responsabil dintre avocații definitivi pentru fiecare localitate în care funcționează o instanta de judecata.
(3) Cheltuielile privind organizarea serviciilor de asistenta judiciară vor fi prevăzute distinct în bugetul baroului și vor fi finanțate din fondurile prevăzute la art. 69 din Lege.
ART. 156
(1) Serviciile de asistenta judiciară vor asigura și apărarea gratuita, în cazurile prevăzute la art. 68 alin. (2) din Lege, pe baza aprobării date de către decanul baroului.
(2) Avocatul delegat pentru asigurarea apărării gratuite are drepturile și obligațiile prevăzute de Lege și statutul profesiei și își îndeplinește însărcinarea primită în interesul beneficiarului gratuitatii.
(3) Pentru situații prevăzute în legi speciale privind apărarea unor categorii de persoane, cheltuielile suportate de barou pentru organizarea apărării gratuite vor fi desocotite cu autoritățile și instituțiile competente prin aplicarea corespunzătoare a dispozițiilor art. 69 din Lege.
ART. 157
(1) Acordarea asistenței judiciare obligatorii în cazurile prevăzute de lege se face numai ca urmare a unei comunicări scrise din partea instanței, a organului de urmărire sau de cercetare penală ori a organului administrației publice locale, adresată serviciului de asistenta judiciară organizat, în fiecare localitate, de către consiliul baroului.
(2) În cazul în care se solicita acordarea asistenței judiciare gratuite de către organele prevăzute la alin. (1), decanul solicita comunicarea datelor esențiale despre natura cauzei și, după caz, evaluarea sumară a obiectului material al acesteia pentru a se putea stabili onorariul de avocat care va fi suportat de partea care ar cădea în pretenții. În aceleași condiții se va proceda și atunci când decanul încuviințează acordarea asistenței judiciare gratuite la cererea unui justitiabil.
(3) Prin decizie decanul poate delega atribuțiile prevăzute la alin. (2) unui consilier al baroului.
(4) Decanul desemnează avocatul care urmează sa acorde asistenta judiciară. Avocatul desemnat poate refuza aceasta sarcina numai pentru motive întemeiate.
(5) Avocatul desemnat urmează sa își îndeplinească însărcinarea în condițiile prevăzute la art. 69 din Lege.
ART. 158
Obligațiile avocatului desemnat sa acorde asistenta judiciară obligatorie încetează în momentul în care în cauza se prezintă un avocat ales. Avocatul înlocuit are dreptul la încasarea onorariului cuvenit pentru prestațiile efectuate pana la data încetării însărcinării.
ART. 159
Avocatul care acorda asistenta judiciară obligatorie are dreptul de a incasa onorariul potrivit tarifelor stabilite de comun acord de Ministerul Justiției și U.N.B.R., în raport cu natura și cu dificultatea cauzelor.
ART. 160
(1) Serviciile de asistenta judiciară își desfășoară activitatea în spațiile puse la dispoziție gratuit de Ministerul Justiției, situate în sediile instanțelor judecătorești, conform art. 36 din Lege.
(2) Cheltuielile privind amenajarea și întreținerea spațiilor aflate în situația prevăzută de art. 36 din Lege sunt prevăzute distinct în bugetul fiecărui barou.
ART. 161
(1) Asistenta judiciară gratuita poate fi retrasă de către decanul baroului, dacă se dovedește ca a fost obținută fără prezentarea stării materiale reale a partii ori dacă aceasta stare s-a ameliorat și permite plata onorariului.
(2) În condițiile legii, remunerația cuvenită avocatului va fi suportată de partea care a obținut ilicit asistenta judiciară gratuita.
SECȚIUNEA a 3-a
Relațiile dintre avocați
§1. Confratemitatea și respectul reciproc
ART. 162
(1) Relațiile dintre avocați sunt bazate pe încredere și respect reciproc și impun un comportament adecvat menținerii reputației profesiei.
(2) Avocatul nu poate comunica autorităților jurisdicționale acte, note sau alte documente, fără ca acestea sa nu fi fost comunicate avocatului partii adverse, cu excepția cazurilor în care legea prevede altfel.
(3) Avocatul nu poate sa divulge sau sa supună instanțelor o propunere de soluționare a cauzei, facuta de partea adversa sau de către avocatul acesteia, fără o autorizare expresă din partea avocatului partii adverse.
(4) Avocatul nu trebuie, în nici un moment, sa prezinte cu buna știința o informație falsa ori sa induca în eroare.
ART. 163
(1) Avocatul nu poate nici sa pretindă și nici sa accepte din partea unui alt avocat sau din partea vreunui terț un onorariu, un comision sau vreo alta compensație pentru faptul ca a recomandat un avocat unui client sau ca a trimis un client la un avocat.
(2) Avocatul nu poate vărsa nimănui un onorariu, un comision și nici vreo alta compensație în contrapartida pentru ca i-a fost procurat un caz.
(3) Nu intra sub incidenta alin. (1) și (2) cazurile în care în raporturile de conlucrare profesională se practica onorarii retrocedate pentru încredințarea parțială sau totală a unei cauze.
§2. Concurenta profesională
ART. 164
(1) Avocații sunt obligați sa își exercite activitatea cu buna-credința, potrivit uzantelor cinstite, cu respectarea intereselor clienților și a cerințelor concurentei loiale.
(2) Constituie concurenta profesională neloială orice act sau fapt contrar uzantelor cinstite în activitatea avocațială. Este considerată ca fiind contrară uzantelor cinstite utilizarea unor mijloace nelegale sau frauduloase pentru a elimina de pe piata sau a afecta poziția avocaților concurenți pe piata.
ART. 165
(1) Este interzisă concurenta neloială săvârșită prin:
a) racolarea de personal, respectiv oferta agresiva de angajare a avocaților asociați, colaboratori sau salarizați ori a altor angajați cheie a unui concurent;
b) racolarea clientelei, personal sau prin intermediul altor persoane;
c) divulgarea, achiziționarea sau folosirea unei informații confidențiale de către un avocat sau de către colaboratori ori angajați ai acestuia, fără consimțământul deținătorului legitim și într-un mod contrar uzantelor cinstite;
d) încheierea de contracte prin care un avocat asigura serviciile sale unui client în mod avantajos, fie pentru a concura cu ceilalți avocați prin prețuri reduse, fie pentru a determina clientul sa racoleze și alți clienți pentru avocatul în cauza;
e) comunicarea sau răspândirea în public de către un avocat de afirmații asupra firmei sale sau activității acesteia, menite sa induca în eroare și sa îi creeze o situație de favoare în dăuna unor concurenți;
f) comunicarea, chiar facuta confidențial, sau răspândirea de către un avocat de afirmații mincinoase relative la un concurent sau asupra serviciilor sale, afirmații de natura sa dăuneze bunului mers al activității avocatului concurent;
g) oferirea, promiterea sau acordarea - mijlocit sau nemijlocit - de daruri ori alte avantaje asociatului, colaboratorului sau salariatului unui avocat pentru ca aceștia sa divulge informații confidențiale sau procedeele de lucru, pentru a cunoaște sau a folosi clientela concurentului ori pentru a obține alt folos pentru sine ori pentru alta persoana în dăuna unui concurent;
h) deturnarea clientelei unui avocat prin folosirea legăturilor stabilite cu aceasta clientela în cadrul funcției deținute anterior la acel avocat;
i) concedierea sau atragerea unor asociați, colaboratori sau salariați ai unui avocat în scopul infiintarii unei entități concurente care sa capteze clienții acelui avocat sau angajarea asociaților, colaboratorilor sau salariaților unui avocat în scopul dezorganizarii activității sale.
(2) Săvârșirea unor fapte de concurenta neloială dintre cele expuse la alin. (1), precum și săvârșirea în concurs a mai multor astfel de fapte constituie abatere disciplinară grava pentru toți avocații participanți.
ART. 166
Este interzisă, sub sancțiunile prevăzute de art. 73 din Lege, săvârșirea următoarelor fapte de concurenta neloială:
a) folosirea fără drept a unei firme, denumiri, embleme sau mărci de natura sa producă confuzie cu cele folosite legitim de un alt avocat sau o alta forma asociativa de exercitare a profesiei;
b) punerea în circulație de produse, servicii sau publicații, cu conținut juridic plagiat, care aduc atingere drepturilor titularului și induc în eroare clientul asupra produsului sau serviciului furnizat;
c) producerea în orice mod, punerea în circulație, depozitarea, oferirea spre vânzare sau vânzarea unor servicii sau publicații purtând mențiuni false privind denumirea, firma, emblema sau marca unui avocat ori alte tipuri de proprietate intelectuală, în scopul de a-i induce în eroare pe ceilalți avocați și pe clienți.
ART. 167
Sunt interzise, sub sancțiunea prevăzută de art. 73 alin. (1) lit. e) din Lege:
a) încheierea între avocați de acorduri privind împărțirea pieței serviciilor profesionale.
b) participarea, în mod concertat, prin oferte trucate la licitații sau la orice alte forme de concurs de oferte, pentru achiziționarea de servicii profesionale avocatiale;
c) limitarea sau împiedicarea accesului la clientela și a libertății exercitării concurentei profesionale oneste între avocați.
ART. 168
Aplicarea sancțiunii disciplinare în cazurile prevăzute de art. 165 - 167 din prezentul statut, nu exclude dreptul celui prejudiciat, la repararea, în condițiile legii, prejudiciului cauzat.
SECȚIUNEA a 4-a
Formele de exercitare a profesiei
§1. Dispoziții generale
ART. 169
(1) Avocatul poate exercita profesia într-una din următoarele forme:
a) cabinet individual;
b) cabinetul asociat;
c) societatea civilă profesională;
d) societatea civilă profesională cu răspundere limitată.
(2) În cadrul formelor de exercitare prevăzute la alin. (1) își pot exercita profesia și avocați colaboratori, în baza unui contract de colaborare, sau avocați salarizați, în baza unui contract de salarizare în interiorul profesiei, potrivit prevederilor Legii și ale prezentului statut.
ART. 170
(1) Cabinetele individuale se pot grupa în scopul folosirii în comun a unui patrimoniu profesional și/sau a unor salariați. Fiecare cabinet își păstrează individualitatea în raport cu clienții.
(2) Avocații din cabinetele grupate nu pot acorda asistenta juridică unor clienți cu interese contrare.
(3) Cabinetele grupate se individualizează printr-o denumire specifica care cuprinde numele fiecărui titular de cabinet, urmat de sintagma cabinete de avocat grupate (exemplu: "ION IONESCU, ION POPESCU - Cabinete de avocat grupate" sau I. IONESCU, I. POPESCU - Cabinete de avocat grupate")
(4) Contractul de grupare a cabinetelor individuale se încheie în forma scrisă, conform anexei nr. XI la prezentul statut.
ART. 171
(1) Avocatul este liber sa opteze și sa își schimbe în orice moment opțiunea pentru una dintre formele de exercitare a profesiei prevăzute de lege.
(2) Formele de exercitare a profesiei de avocat se pot transforma în oricare dintre formele de exercitare a profesiei prevăzute la art. 169 alin. (1) din prezentul statut, fără a intra în lichidare, cu respectarea prevederilor legii și prezentului statut.
(3) Transformarea se poate realiza separat sau deodată cu reorganizarea formelor de exercitare a profesiei de avocat prin fuziune, absorbție, divizare totală sau divizare parțială (desprinderea unei părți din patrimoniul de afectatiune profesională astfel cum acesta este reflectat în evidentele financiar-contabil ale formei de exercitare a profesiei supusă divizării parțiale).
(4) În cazul transformarii unei forme de exercitare a profesiei, avocații titulari ai cabinetelor individuale, avocații asociați ai cabinetelor asociate, ai societăților civile profesionale și ai societăților civile profesionale cu răspundere limitată pot aporta cota-parte indiviză din patrimoniul de afectatiune profesională, astfel cum acesta este reflectat în evidentele financiar-contabile ale formei de exercitare a profesiei care se transforma, întocmind în acest scop actele financiar-contabile de transfer către forma de exercitare a profesiei în care au optat sa se transforme. Aporturile transferate se vor opera la valoarea nominală reflectată în evidentele financiar-contabile ale formei de exercitare a profesiei care se transforma.
(5) În oricare dintre formele de exercitare a profesiei, avocatul își va începe activitatea după obținerea aprobărilor din partea consiliului baroului.
(6) Avocatul este obligat sa înștiințeze în scris baroul din care face parte despre orice modificare intervenita în forma de exercitare a profesiei, în cazurile de înstrăinare prin acte între vii a formelor de exercitare a profesiei sau de lichidare a acestora, precum și în cazul transformarii sau reorganizării formelor de exercitare a profesiei în condițiile prevăzute în prezentul articol.
ART. 172
(1) Toate formele de exercitare a profesiei de avocat sunt supuse următoarelor principii:
a) patrimoniul comun este afectat exclusiv activității profesionale și are regimul patrimoniului de afectatiune profesională;
b) titularul cabinetului individual și avocatul asociat nu pot presta activități profesionale în afară formei de exercitare a profesiei pentru care au optat;
c) avocatul titular al cabinetului individual nu poate avea calitatea de avocat colaborator sau de avocat salarizat în cadrul profesiei;
d) avocatul asociat nu poate avea calitatea de avocat colaborator sau de avocat salarizat în cadrul profesiei;
e) avocatul salarizat în interiorul profesiei și avocatul colaborator nu pot activa, în aceeași calitate, în mai multe forme de exercitare a profesiei;
f) avocatul colaborator și avocatul salarizat în interiorul profesiei nu au drept la clientela proprie;
g) obligația de a comunica de îndată baroului, în scris, modificările privind asocierea, colaborarea sau angajarea revine atât avocatului cat și titularului cabinetului individual sau coordonatorului cabinetelor asociate, societăților civile profesionale sau al societăților civile profesionale cu răspundere limitată;
h) formele de exercitare a profesiei se individualizează prin denumire, conform prevederilor Legii și ale prezentului statut. În cazul tuturor formelor de exercitare a profesiei de către avocații străini se pot utiliza, la alegere, denumirea și numele formei de exercitare a profesiei din țara sau din străinătate.
(2) În cazul societăților civile profesionale și al societăților civile profesionale cu răspundere limitată, convenția de înstrăinare a formelor de exercitare a profesiei de avocat, încheiată în condițiile prevăzute de Lege, are ca obiect, exclusiv, părți deținute de asociați.
(3) În toate cazurile de înstrăinare a formelor de exercitare a profesiei de avocat contractele încheiate de transmitator cu avocații stagiari rămân în fiinta pe durata convenită și se preiau de către dobanditor dacă în persoana acestuia se verifica condițiile prevăzute de Lege și statut.
ART. 173
Între formele de exercitare a profesiei se pot stabili raporturi de conlucrare profesională. Convenția de conlucrare profesională se înregistrează la barou. Regulile privind publicitatea profesională prevăzute în prezentul statut se aplica în mod corespunzător.
ART. 174
(1) Toate neînțelegerile dintre avocați privind formele de exercitare a profesiei se rezolva pe cale amiabila; în cazul în care neînțelegerile nu se soluționează pe cale amiabila, avocatul este obligat sa ceara concilierea decanului baroului, în condițiile prevăzute de prezentul statut.
(2) Dacă prin conciliere nu se stinge litigiul dintre părți, avocatul este obligat sa recurgă la arbitrajul reglementat în prezentul statut. Arbitrii pot fi numai avocați definitivi din baroul respectiv, cu cel puțin 10 ani vechime în profesie.
(3) Oficiul de arbitrare este gratuit.
(4) Avocatul desemnat ca arbitru nu poate refuza acest oficiu fără o justificare intemeiata.
(5) Avocatul desemnat ca arbitru poate cere declinarea acestui oficiu, iar dacă cererea este justificată, decanul va desemna un alt arbitru.
ART. 175
Toate formele de exercitare a profesiei pot angaja personal auxiliar. Este interzisă angajarea ca personal auxiliar a persoanelor cu studii juridice superioare.
ART. 176
(1) Cererea de înregistrare, modificare, transformare, reorganizare, transmitere, încetare sau lichidare a formei de exercitare a profesiei se depune la barou. Cererea va fi însoțită în mod obligatoriu de copie de pe toate înscrisurile doveditoare.
(2) Cererea se soluționează de către consiliul baroului potrivit Legii.
(3) Consiliul baroului poate delega unui consilier pentru verificarea condițiilor prevăzute de lege și statut cu privire la soluționarea cererilor.
(4) Cererea poate fi respinsă în cazul în care se incalca dispozițiile legii și statutului profesiei.
(5) Cererea de exercitare a profesiei în asociere cu un avocat aflat într-o situație de interdicție a dreptului de exercitare a profesiei va fi analizata în raport cu prevederile legii care reglementează interdicția și ale prezentului statut.
ART. 177
(1) Convențiile de colaborare încheiate de avocat potrivit art. 6 din Lege vor asigura independenta profesională, patrimonială și deontologia profesiei de avocat. Verificarea îndeplinirii acestor condiții este de competenta consiliului baroului.
(2) În desfășurarea activităților prevăzute la art. 3 din Lege, avocatul decide unilateral în alegerea notarilor publici, experților, traducatorilor, executorilor judecătorești și a altor specialiști cu care poate sa colaboreze.
(3) Colaborarile avocatului în condițiile art. 6 din Lege se vor desfasura cu respectarea de către avocat a prevederilor prezentei Legi și ale statutului profesiei.
ART. 178
Decizia poate fi atacată la Consiliul U.N.B.R. de către persoana interesată, în termen de 15 zile de la comunicare.
§2. Cabinetul individual de avocat
ART. 179
(1) În cabinetul individual de avocat își exercita profesia un avocat definitiv titular, singur sau împreună cu avocați colaboratori. Cabinetul individual de avocat se înființează în baza actului de înființare a cabinetului individual de avocat înregistrat la barou și întocmit conform anexei nr. XXVIII la prezentul statut.
(2) Relațiile dintre avocatul titular al cabinetului individual și avocații colaboratori se stabilesc prin contractul de colaborare încheiat în forma scrisă. Contractul va cuprinde, în mod obligatoriu, mențiunile prevăzute în anexa nr. IX la prezentul statut.
ART. 180
(1) Cabinetul individual este individualizat prin denumire care cuprinde numele avocatului titular urmat de sintagma cabinet de avocat (exemplu: "ION IONESCU - Cabinet de avocat" sau "I. IONESCU - Cabinet de avocat").
(2) Denumirea poate figura pe firma cabinetului și se utilizează în actele profesionale cu respectarea prevederilor prezentului statut.
(3) Denumirea cabinetului poate fi pastrata și după decesul titularului cu acordul tuturor moștenitorilor celui decedat, exprimat în forma autentică.
(4) Dobanditorul denumirii transmise conform alin. (3) va proceda la înștiințarea baroului și este îndrituit sa informeze publicul referitor la schimbarea intervenita cu privire la titularul cabinetului.
§3. Cabinetele asociate de avocați
ART. 181
(1) Cabinetele individuale se pot asocia în scopul exercitării în comun a profesiei. Asocierea nu poate restrânge drepturile avocaților asociați și nici nu poate aduce atingere drepturilor și obligațiilor aferente patrimoniului de afectatiune profesională a fiecărui cabinet intrat în asociere.
(2) Avocații din cabinetele asociate intra în relații cu clienții în numele asocierii din care fac parte.
(3) Cabinetele asociate nu pot angaja clienți cu interese contrare.
(4) Un cabinet asociat nu poate accepta o cauza sau un client, dacă unul dintre cabinetele asociate se opune în mod justificat.
ART. 182
(1) Cabinetele asociate de avocați se individualizează prin denumire care cuprinde numele tuturor titularilor, urmate de sintagma cabinete de avocat asociate (exemplu: "ION IONESCU, ION POPESCU - Cabinete de avocat asociate" sau I. IONESCU, I. POPESCU - Cabinete de avocat asociate").
(2) Dispozițiile alineatelor (2) - (4) ale art. 180 din prezentul statut se aplica în mod corespunzător.
ART. 183
Dispozițiile art. 181-182 din prezentul statut se aplica în mod corespunzător și în cazul asocierii unui cabinet individual cu o societate civilă profesională. În acest caz denumirea asocierii va cuprinde denumirea societății civile profesionale urmată de denumirea cabinetului individual asociat și de sintagma în asociere (exemplu: "ION IONESCU - Societate civilă de avocați, ION POPESCU - Cabinet de avocat, - în asociere").
ART. 184
Convențiile de asociere prevăzute la art. 181 și art. 183 din prezentul statut se încheie în forma scrisă și vor cuprinde, în mod obligatoriu, mențiunile din anexa nr. XXIX la prezentul statut, aplicate în mod corespunzător.
§4. Societatea civilă profesională
ART. 185
(1) Societatea civilă profesională este constituită din doi sau mai mulți avocați definitivi care contribuie în natura și/sau în numerar la constituirea unui patrimoniul de afectatiune în vederea desfășurării activității profesionale. Ceilalți avocați activează în cadrul societății civile profesionale fie în calitate de avocați colaboratori, fie în calitate de avocați salarizați în cadrul profesiei.
(2) Raportul civil se naște între client și societatea civilă profesională, serviciile profesionale urmând sa fie îndeplinite de oricare dintre avocații desemnați de avocatul coordonator fără a se cere opțiunea clientului.
ART. 186
(1) Societatea civilă profesională se individualizează printr-o denumire specifica care cuprinde numele a cel puțin unuia dintre asociați, urmate de sintagma societate civilă de avocați (exemplu: "ION IONESCU - Societate civilă de avocați" sau "IONESCU, POPESCU - Societate civilă de avocați").
(2) Dispozițiile alineatelor (2) - (4) ale art. 180 din prezentul statut se aplica în mod corespunzător.
ART. 187
(1) Contractul de societate civilă profesională și statutul acesteia sunt încheiate în forma scrisă între avocații asociați, potrivit legii civile și cu respectarea anexelor nr. XII și XIII la prezentul statut.
(2) Societatea civilă profesională de avocați se poate reorganiza prin absorbție, fuziune, divizare totală sau divizare parțială (desprindere).
(3) Divizarea se realizează prin împărțirea patrimoniului de afectatiune profesională între una sau mai multe forme de exercitare a profesiei de avocat, care exista sau care iau, astfel, fiinta.
(4) Societatea civilă profesională nu încetează în situația divizării parțiale (desprindere) în cazul în care o parte din patrimoniul sau de afectatiune profesională se desprinde și se transmite către o alta forma de exercitare a profesiei de avocat, care exista sau care ia, astfel, fiinta.
§5. Societatea civilă profesională cu răspundere limitată
ART. 188
(1) Societatea civilă profesională cu răspundere limitată este constituită din doi sau mai mulți avocați definitivi, are personalitate juridică și patrimoniu propriu.
(2) Societatea civilă profesională cu răspundere limitată va avea ca obiect unic de activitate exercitarea profesiei de avocat în condițiile art. 3 din Lege.
(3) Activitatea profesională se realizează de către avocații asociați, avocați colaboratori și avocați salarizați în interiorul profesiei.
(4) Avocații asociați care își exercita profesia în cadrul societății civile profesionale cu răspundere limitată își angajează răspunderea profesională numai în limitele capitalului social subscris și vărsat.
ART. 189
(1) Societatea civilă profesională cu răspundere limitată se individualizează printr-o denumire specifica care cuprinde numele a cel puțin unuia dintre asociați, urmat de sintagma societate civilă de avocați cu răspundere limitată (exemplu: "ION IONESCU -Societate civilă de avocați cu răspundere limitată" sau "IONESCU, POPESCU - Societate civilă de avocați cu răspundere limitată").
(2) Dispozițiile alineatelor (2) - (4) ale art. 180 se aplica în mod corespunzător.
ART. 190
(1) Actul constitutiv și statutul societății civile profesionale cu răspundere limitată sunt încheiate în forma scrisă, cu respectarea anexelor nr. XIV și XV la prezentul statut. Actul constitutiv se încheie în forma autentică atunci când printre bunurile subscrise ca aport la capitalul social se afla un bun imobil.
(2) Statutul societății civile profesionale cu răspundere limitată va cuprinde:
a) numele și prenumele, codul numeric personal, locul și data nașterii și domiciliul asociaților;
b) data dobândirii calității de avocat și data definitivării în profesie a avocaților asociați;
c) denumirea, sediul și, dacă este cazul, emblema societății;
d) capitalul social, integral vărsat, cu menționarea aportului fiecărui asociat, în industrie, în bani sau în natura ori de clientela, valoarea aporturilor în industrie, în natura sau în clientela precum și modul evaluării lor; aportul în numerar la formarea capitalului social nu va putea fi inferior echivalentului în lei al sumei 3.000 EURO;
e) numărul și valoarea nominală a părților sociale, precum și numărul părților sociale atribuite fiecărui asociat pentru aportul sau, respectiv participarea la beneficii și pierderi a fiecărui asociat;
f) asociații care reprezintă și administrează societatea împreună cu puterile ce li s-au conferit; dacă sunt mai mulți administratori și ei formează un consiliu de administrație, se vor preciza regulile de organizare și funcționare ale acestui organism;
g) reguli privind transmiterea părților sociale și condițiile de retragere a asociaților;
h) durata societății;
i) modul de transformare, reorganizare, dizolvare și lichidare, inclusiv cu privire la situația clientelei.
(3) Actul constitutiv și statutul societății civile profesionale cu răspundere limitată, încheiate în condițiile Legii și prezentului statut, sunt guvernate de legea civilă.
(4) Orice modificare a actului constitutiv și/sau statutului societății civile profesionale cu răspundere limitată se poate face numai în scris, cu respectarea legii și a prezentului statut.
ART. 191
(1) Societatea civilă profesională cu răspundere limitată dobândește personalitate juridică la data înregistrării ei la barou, în baza deciziei emise de către consiliul baroului în a cărui raza teritorială se afla sediul sau principal.
(2) Dovada personalității juridice în raporturile cu terții se va face în baza unui certificat de înregistrare, întocmit conform anexei nr. XVI la prezentul statut.
(3) Baroul va tine "Registrul de evidenta al societăților civile profesionale cu răspundere limitată" care are caracter public. Modelul acestuia este specificat în anexa nr. XXX la prezentul statut.
ART. 192
Pot avea calitatea de asociați doi sau mai mulți avocați definitivi și aflați în exercițiul profesiei, înscriși în același barou sau în barouri diferite. În acest caz societatea își va stabili sediul principal în circumscripția unuia dintre barourile de apartenența al unuia dintre asociații fondatori. Actul constitutiv al unei asemenea societăți se depune spre verificare la consiliul baroului de la sediul principal al societății. Actul constitutiv se va transmite, exclusiv în scop de informare și către toate barourile unde sunt înscriși asociați ai societății civile profesionale cu răspundere limitată, alții decât acela sau aceia care sunt înscriși în Tabloul avocaților baroului de la sediul principal al societății.
ART. 193
(1) Capitalul social al societății civile profesionale cu răspundere limitată reprezentând echivalentul în lei al minimum 10.000 EURO se va vărsa la momentul constituirii societății. Consiliul baroului unde va fi înregistrată societatea este obligat sa verifice vărsarea integrala a capitalului social și, dacă este cazul, a evaluării aporturilor în industrie, în natura sau în clientela.
(2) Nu va putea fi înregistrată de către nici un barou o societate civilă profesională cu răspundere limitată decât în condițiile varsarii integrale a capitalului social.
(3) Clientela aparține societății civile profesionale cu răspundere limitată și nu avocaților care au calitatea de asociați.
(4) În cazul transmiterii părților sociale, retragerii sau decesului unui asociat al unei societăți profesionale cu răspundere limitată, toate bunurile împreună cu orice alte drepturi, inclusiv clientela, aduse ca aport la capitalul societății de către respectivul asociat rămân proprietatea societății, dacă prin lege, actul constitutiv sau statutul societății nu se prevede altfel.
(5) Prevederile art. 181 alin. (2), (3) și (4) se aplica în mod corespunzător.
ART. 194
(1) Societatea civilă profesională cu răspundere limitată este condusă de adunarea generală a asociaților. Activitatea executivă este condusă de un avocat coordonator ales de majoritatea avocaților asociați.
(2) Adunarea generală se convoacă de către oricare dintre asociați prin orice mijloace care sa poată proba realizarea convocării.
(3) Adunarea generală se va întruni la sediul principal al societății sau cu acordul unanim al asociaților în orice alt loc.
ART. 195
(1) Hotărârile adunării generale se iau prin votul asociaților reprezentând majoritatea părților sociale, cu excepția cazurilor prevăzute în prezentul statut.
(2) Pentru hotărârile având ca obiect modificarea actelor de constituire este necesar acordul unanim al asociaților.
ART. 196
(1) Avocatul coordonator va avea competentele stabilite prin actul constitutiv și statutul societății.
(2) Avocatul coordonator al societății civile profesionale cu răspundere limitată trebuie sa detina calitatea de avocați definitivi și aflați în exercițiul profesiei și vor fi aleși dintre asociații societății, pentru un mandat de 2 ani.
(3) Puterile avocatului coordonator vor fi stabilite prin actul constitutiv al societății.
ART. 197
Asociații societății civile profesionale cu răspundere limitată pot hotărî numirea unor cenzori sau a unui auditor.
ART. 198
(1) Asociatul care intenționează sa transmită părțile sociale pe care le deține într-o societate civilă profesională cu răspundere limitată este obligat sa notifice aceasta intenție cu minimum 30 de zile anterior transmiterii, către toți ceilalți asociați indicând persoana sau persoanele către care dorește sa transmită respectivele părți sociale și prețul.
(2) Transmiterea către terți nu poate fi efectuată fără acordul unanim, exprimat în scris, al celorlalți asociați, sau dacă în termenul prevăzut la alin. (1) nici un asociat nu și-a exercitat dreptul de preemțiune.
(3) Asociații rămași în societate au un drept de preemptiune la dobândirea părților sociale ale societății cu privire la care exista intenția de înstrăinare. Acest drept de preemțiune urmează sa fie exercitat proporțional cu cota de capital detinuta de fiecare dintre asociații rămași și care intenționează sa dobândească respectivele părți sociale.
ART. 199
(1) Asociatul se poate retrage oricând din societate cu condiția de a notifica, în scris, celorlalți asociați intenția de retragere cu cel puțin 3 luni înainte.
(2) La împlinirea termenului prevăzut în notificare consiliul baroului va lua act de retragerea asociatului, operand modificările corespunzătoare în evidentele sale.
(3) În caz de retragere, desocotirea dintre asociați se face în mod amiabil, ținându-se seama de prevederile din statutul societății. În caz de neînțelegere sunt aplicabile dispozițiile privind arbitrajul din prezentul statut.
ART. 200
În situațiile în care, din orice motive, în societate rămâne un singur asociat o perioada mai mare de 3 luni de zile, societatea intra în lichidare, cu excepția cazului în care asociatul rămas decide sa continue activitatea sub forma cabinetului individual.
SECȚIUNEA a 5-a
Modalitățile de exercitare a profesiei
§1. Dispoziții generale
ART. 201
Modalitățile de exercitare a profesiei de avocat sunt:
a) avocat titular al cabinetului individual;
b) avocat asociat în cadrul cabinetelor asociate;
c) avocat asociat în cadrul societății civile profesionale de avocat;
d) avocat asociat în cadrul societății civile profesionale cu răspundere limitată;
e) avocat colaborator;
f) avocat salarizat în interiorul profesie.
ART. 202
Avocatul exercita profesia de avocat, la alegere, numai într-una din modalitățile prevăzute la art. 201 cu respectarea prevederilor art. 169 din prezentul statut.
§2. Avocatul titular al cabinetului individual
ART. 203
(1) Într-un cabinet individual exista un singur avocat titular care poate exercita profesia singur sau împreună cu avocați colaboratori.
(2) În situația în care cabinetele individuale se asociaza, încetează calitatea de avocat titular al cabinetului individual și se dobândește calitatea de avocat asociat. La încetarea asocierii, ca o consecinta a încetării formei de exercitare a profesiei (cabinetele asociate de avocați) încetează calitatea de avocat asociat și se redobândește calitatea de avocat titular al cabinetului individual.
§3. Avocatul asociat
ART. 204
(1) Dobândește calitatea de avocat asociat, după caz:
a) avocatul titular al cabinetului individual care se asociaza potrivit art. 5 alin. (3) din Lege;
b) avocatul asociat într-o societate civilă profesională;
c) avocatul asociat într-o societate civilă profesională cu răspundere limitată;
d) avocatul devenit avocat asociat ca urmare a transformarii sau reorganizării formei de exercitare a profesiei căreia i-a aparținut în calitate de avocat titular al cabinetului individual sau în cadrul unor cabinete asociate ori de avocat asociat într-o societate civilă profesională.
§4. Avocatul colaborator
ART. 205
(1) Colaborarea este o modalitate de exercitare a profesiei de avocat prin care un avocat consacra activitatea sa unei forme de exercițiu a profesiei de avocat.
(2) Avocatul colaborator nu are dreptul la clientela proprie.
(3) Contractul de colaborare se încheie în forma scrisă între avocatul colaborator și titularul cabinetului individual, sau coordonatorul celorlalte forme de exercitare a profesiei de avocat. Contractul va cuprinde în mod obligatoriu mențiunile din anexa nr. IX la prezentul statut, precum și clauze de formare profesională inițială, dacă avocatul colaborator este stagiar. Orice clauza contrară legii sau prezentului statut este socotită nescrisa.
ART. 206
(1) În lipsa unor dispoziții contractuale mai favorabile, contractul de colaborare poate fi denunțat de oricare dintre părți prin înștiințarea celeilalte/celorlalte părți cu cel puțin 3 luni înainte. În cazul în care contractul este încheiat cu un avocat stagiar vor fi observate dispozițiile din prezentul statut privind formarea profesională inițială.
(2) Desocotirea între părți în cazul denunțării unilaterale a contractului se va realiza potrivit contractului de colaborare.
§5. Avocatul salarizat în interiorul profesiei
ART. 207
(1) Salarizarea în interiorul profesiei este o modalitate de exercitare a profesiei de avocat prin care un avocat consacra activitatea sa unei forme de exercitare a profesiei căreia îi este subordonat în legatura cu determinarea condițiilor concrete de munca.
(2) Avocatul salarizat în interiorul profesiei nu are dreptul la clientela proprie.
(3) Contractul de salarizare în interiorul profesiei se încheie în forma scrisă între avocatul salarizat și titularul cabinetului individual, sau coordonatorul celorlalte forme de exercitare a profesiei de avocat. Contractul va cuprinde în mod obligatoriu mențiunile cuprinse în anexa nr. X la prezentul statut, precum și clauze de formare profesională inițială, dacă avocatul salarizat este stagiar. Orice clauza contrară legii sau prezentului statut este socotită nescrisa.
(4) Dispozițiile art. 206 din prezentul statut se aplica în mod corespunzător.
CAP. IV
Integritatea profesiei de avocat
SECȚIUNEA 1
Drepturile și îndatoririle avocaților
§1. Drepturile avocatului
ART. 208
(1) Avocatul înscris în Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei are dreptul sa exercite activitățile specifice profesiei potrivit Legii, prezentului statut, codului deontologic și regulamentului baroului din care face parte.
(2) Persoana primită în profesia de avocat nu poate exercita profesia decât după emiterea deciziei de primire în barou și înscrierea pe Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei.
ART. 209
(1) Dreptul avocatului de a asista, de a reprezenta ori de a exercita orice alte activități specifice profesiei se naște din contractul de asistenta juridică, în conformitate cu dispozițiile prezentului statut. Contractul prevede în mod expres obiectul și limitele mandatului primit, precum și onorariul stabilit.
(2) În lipsa unor prevederi contrare, avocatul poate sa efectueze orice act specific profesiei, pe care îl considera necesar pentru promovarea drepturilor și intereselor legitime ale clientului.
ART. 210
(1) Formele de exercitare a profesiei de avocat au dreptul sa își stabilească sediul profesional numai în circumscripția baroului în care sunt înscriși în Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei, oricare dintre avocații titulari sau asociați.
(2) Avocatul își exercita profesia la sediul principal, la sediile secundare precum și la biroul/birourile de lucru avizate de consiliul baroului.
(3) Consiliul baroului poate aproba deschiderea unuia sau mai multe birouri de lucru în orice localitate din circumscripția sa.
ART. 211
(1) Formele de exercitare a profesiei de avocat au dreptul sa își stabilească sedii secundare în circumscripțiile barourilor din care nu fac parte.
(2) Înființarea sediilor secundare se aproba, la cerere, de consiliul baroului în circumscripția căruia urmează sa se deschidă sediul secundar. Cererea va mentiona: forma de exercitare a profesiei, adresa sediului secundar, motivul deschiderii acestuia, avocații care își vor desfasura activitatea la sediul secundar și vechimea acestora în profesie.
(3) Decizia de aprobare a cererii de înființare a sediului secundar se comunica baroului de la sediul principal.
(4) Decizia de respingere a cererii de înființare a sediului secundar poate fi atacată la Consiliul U.N.B.R., în termen de 15 zile de la comunicare.
(5) În urma aprobării cererii de înființare a sediului secundar, avocatul (avocații) va achită taxa de înscriere și contribuția la bugetul baroului pe raza căruia funcționează sediul secundar, separat de taxele plătite la baroul la care își are sediul principal. Contribuția la fondul C.A.A. se achită de fiecare membru al C.A.A. la filiala C.A.A. de pe lângă baroului la care este înscris sediul principal.
ART. 212
Avocatul are dreptul sa refuze contactul cu clientul în prezenta reprezentantului organului de urmărire penală sau de cercetare penală ori a oricărei autorități publice, precum și în cazul în care exista ori are cunostinta de un sistem de control al contactului cu clientul.
ART. 213
(1) Formele de exercitare a profesiei de avocat au dreptul sa utilizeze ștampila pe care o vor aplica pe actele emise. Ștampila va cuprinde obligatoriu, următoarele mențiuni: Uniunea Nationala a Barourilor din România, baroul din care avocatul face parte și denumirea formei de exercitare a profesiei, potrivit modelului din anexa nr. XXI la prezentul statut.
(2) Actele oricărei forme de exercitare a profesiei poarta antet, care va conține: denumirea acesteia, sediul profesional principal, sediile secundare, birourile de lucru și, după caz, telefon, telefax, adresa de internet și de e-mail, compunerea nominală a membrilor acesteia, mențiuni privind raporturile de conlucrare și asociere profesională.
(3) Avocații pot utiliza parafa profesională. Aceasta va cuprinde denumirea formei de exercitare a profesiei din care face parte avocatul, numele și prenumele avocatului, precum și mențiunea "avocat stagiar" sau "avocat definitiv", după caz, potrivit anexei nr. XXIII la prezentului statut.
(4) Pentru actele întocmite conform art. 3 alin. (1), lit. c) din Lege, se aplica parafa al carei model este prevăzut la anexa nr. XXIV la prezentul statut.
§2. Îndatoririle avocatului
ART. 214
(1) Exercițiul liber al profesiei, demnitatea, constiinta, independenta, probitatea, umanismul, onoarea, loialitatea, delicatetea, moderatia, tactul și sentimentul de confraternitate sunt principii esențiale ale profesiei de avocat și constituie îndatoriri ale acesteia.
(2) Avocatul este obligat sa respecte aceste principii în activitatea sa profesională, precum și în viata privată.
ART. 215
(1) Sediul profesional și celelalte spații în care avocatul își desfășoară activitatea profesională trebuie sa asigure păstrarea secretului profesional.
(2) Secretul profesional vizează toate informațiile și datele de orice tip, în orice forma și pe orice suport, furnizate avocatului de către client în scopul acordării asistenței juridice și în legatura cu care clientul a solicitat păstrarea confidențialității, precum și orice documente redactate de avocat, care conțin sau se fundamentează pe informațiile sau datele furnizate de client în scopul acordării asistenței juridice și a căror confidențialitate a fost solicitată de client.
(3) În scopul asigurării secretului profesional, avocatul păstrează lucrările numai la sediul profesional sau în spațiile avizate în acest sens de consiliul baroului. Sediul profesional poate fi situat și în locuinta avocatului.
(4) Actele și lucrările cu caracter profesional sunt inviolabile. Pentru asigurarea secretului profesional, avocatul are obligația sa se opună la percheziționarea domiciliului, a sediului profesional principal, secundar și al biroului de lucru, precum și la percheziția corporală, cu privire la actele sau lucrările cu caracter profesional aflate în locurile susmenționate sau asupra sa.
(5) Avocatul este obligat sa se opună și la ridicarea înscrisurilor și bunurilor constând din acte și lucrări cu caracter profesional dacă nu sunt îndeplinite condițiile art. 33 din Lege. Avocatul are obligația ca, de îndată, sa încunoștințeze despre cele intamplate pe decanul baroului.
ART. 216
(1) Avocatul este obligat sa studieze temeinic cauzele ce i-au fost încredințate, sa se prezinte la fiecare termen stabilit de instanțele de judecata, de organele de urmărire penală sau de alte instituții și sa manifeste conștiinciozitate și probitate pentru îndeplinirea mandatului încredințat.
(2) Avocatul nu este obligat sa motiveze refuzul preluării unui caz ce i se propune a fi încredințat, dacă acesta nu corespunde crezului sau profesional, cu excepția dosarelor repartizate obligatoriu sau al gratuitatilor. Pentru același motiv, avocatul poate denunta unilateral o prestație în curs de executare, deja angajata.
(3) Avocatul este obligat sa respecte solemnitatea ședințelor de judecata, sa pledeze cu demnitate. Avocatului îi este interzis sa folosească expresii care ar putea leza instanta și participanții în proces, atât în ședința de judecata, cat și în afară acesteia.
(4) Ori de câte ori este necesar, în raport cu natura și cu dificultatea cauzei, avocatul are obligația sa depună note de ședința sau concluzii scrise, din proprie initiativa sau la cererea instanței de judecata.
ART. 217
(1) Avocatul are obligația sa acorde asistenta juridică obligatorie și/sau gratuita. Cauzele vor fi repartizate cu precădere avocaților stagiari și tinerilor avocați, cu respectarea competentei profesionale prevăzute de Lege.
(2) Avocații pensionari care continua activitatea nu vor fi repartizați pentru asistenta judiciară obligatorie.
ART. 218
(1) Avocatul are obligația sa se asigure pentru răspunderea profesională, în temeiul art. 40 din Lege.
(2) Prin "răspundere profesională" se înțelege acoperirea daunelor efective suferite de client și rezultate din exercitarea profesiei cu nerespectarea prevederilor Legii, ale prezentului statut și ale regulilor deontologice.
(3) Asigurarea de răspundere profesională cu caracter minim obligatoriu, se încheie cu observarea următoarelor reguli:
a) avocatul stagiar se asigura pentru un risc asigurat în valoare de minimum 3.000 euro anual;
b) avocatul definitiv se asigura pentru un risc asigurat în valoare de minimum 6.000 euro anual.
(4) Asigurarea pentru răspundere profesională va fi încheiată cel mai târziu pana la data de 15 decembrie a anului anterior pentru care se încheie și va fi în mod obligatoriu reînnoită anual. Polita de asigurare, a carei copie este certificată de avocat, va fi depusa la secretariatul baroului cel mai târziu la data de 28 decembrie a fiecărui an.
(5) Societatea civilă profesională și societatea civilă profesională cu răspundere limitată pot încheia asigurare profesională în care sa fie cuprinși toți avocații care își exercita profesia în calitate de asociați, colaboratori sau salarizați în interiorul profesiei.
(6) Primele de asigurare profesională achitate de avocat, sau de formele de exercitare a profesiei reprezintă cheltuieli profesionale obligatorii, legal datorate, integral deductibile pentru anul fiscal în curs, în condițiile legii.
(7) Neîndeplinirea obligațiilor prevăzute în prezentul articol atrage neînscrierea în Tabloul anual al avocaților cu drept de exercitare a profesiei.
ART. 219
(1) Avocatul care face parte din organele de conducere ale profesiei are obligația sa participe la ședințele acestora.
(2) Avocatul are obligația sa participe la activitățile hotărâte de consiliul baroului și aduse la cunostinta prin convocare sau prin anunțuri afișate la sediile instanțelor din circumscripția baroului respectiv.
(3) Absenta nejustificată de la activitățile prevăzute la alin. (1) și (2) constituie abatere disciplinară grava.
ART. 220
(1) În activitatea sa profesională, avocatul poate folosi ca mijloc de proba, copii de pe actele încredințate de client, păstrând actele originale în vederea prezentării la cererea instanței.
(2) La cerere, avocatul este obligat sa restituie actele originale care i-au fost încredințate, către persoana de la care Ie-a primit. în acest sens, avocatul va întocmi un proces-verbal semnat de client sau le va expedia prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire și cu conținut declarat.
ART. 221
(1) Avocatul are obligația sa depună toate diligențele necesare pentru îndeplinirea serviciului profesional ce i-a fost încredințat.
(2) În cazul în care avocatul este împiedicat sa îndeplinească serviciul profesional, își va asigura substituirea, inclusiv printr-un avocat care își desfășoară activitatea într-o alta forma de exercitare a profesiei, dacă, în prealabil obține acordul clientului în acest scop. Modelul delegației de substituire este prevăzut la anexa nr. V la prezentul statut.
(3) Pentru activitatea de substituire, avocatul care preia cauza are dreptul la onorariul corespunzător activității depuse, în condițiile înțelegerii dintre avocați.
ART. 222
(1) Potrivit Legii, avocatul are obligația sa achite, la termenul stabilit, taxele și contribuțiile la formarea bugetului baroului, al bugetului U.N.B.R. și al bugetului sistemului de asigurări al avocaților.
(2) Cuantumul, termenul de plata a taxelor și contribuțiilor prevăzute la alineatul precedent se stabilește prin decizie a baroului, respectiv a Consiliului U.N.B.R., și se aduce la cunostinta avocaților înscriși în Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei în maximum 15 zile de la data adoptării acesteia. Contribuțiile către bugetul asigurărilor sociale nu pot fi mai mici decât suma stabilită de Consiliul U.N.B.R. care va tine seama de cerinta acoperirii nevoilor curente de plata ale C.A.A. .
(3) La stabilirea contribuției avocaților la bugetului baroului, consiliul baroului va lua în considerare contribuția la formarea bugetului U.N.B.R. Contribuția baroului la formarea bugetului U.N.B.R. se virează lunar, la termenul stabilit de Consiliul U.N.B.R., în contul special constituit în acest scop.
(4) Depășirea termenului de plata a contribuțiilor prevăzute de prezentul articol atrage obligația de plata a majorărilor de întârziere, în cuantum de 0,5% pe zi de întârziere, aplicat la suma datorată.
ART. 223
Avocatul are obligația sa poarte roba în fata tuturor instanțelor judecătorești, în condițiile Legii. Modelul și caracteristicile robei sunt cele descrise în anexa nr. XXV la prezentul statut.
ART. 224
(1) Avocatul are obligația sa poarte insigna și sa detina legitimatie de avocat, cu care se identifica în fata instanțelor judecătorești, a organelor de urmărire penală, a autorităților cu atribuții jurisdicționale, a notarilor publici și a executorilor judecătorești, a organelor administrației publice și a instituțiilor publice, precum și cu alte persoane juridice și fizice, inclusiv în fata avocaților, cu care intra în contact în exercitarea activităților sale.
(2) Modelul legitimatiei și al insignei de avocat sunt prevăzute la anexele nr. XXVI și nr. XXVII la prezentul statut.
ART. 225
(1) Avocatul are obligația sa folosească atât în mod direct, cat și indirect numai procedee oneste în scopul dobândirii clientelei.
(2) Mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei sunt reglementate în paragraful 3 al prezentei secțiuni.
ART. 226
(1) Avocatul este obligat sa țină următoarele evidente:
a) contractele de asistenta juridică;
b) registrul de evidenta a contractelor de asistenta juridică, al cărui model este prezentat în anexa nr. XVII la prezentul statut;
c) registrul de înregistrare a actelor juridice atestate de avocat cu privire la identitatea părților, a conținutului și a datei actelor, în condițiile art. 3 alin. (1), lit. c) din Lege, al cărui model este prezentat în anexa nr. XVIII la prezentul statut;
d) registrul de înregistrare a activităților fiduciare în condițiile art. 3 alin. (1), lit. g) din Lege, al cărui model este prezentat în anexa nr. XIX la prezentul statut;
e) registrul de înregistrare a părților de interes, a părților sociale și/sau a acțiunilor societăților, în condițiile art. 3 alin. (1), lit. h) din Lege, al cărui model este prezentat la anexa nr. XX la prezentul statut;
f) evidentele cerute de legislația fiscală.
(2) Consiliul baroului printr-un consilier delegat poate verifica evidentele prevăzute la alin. (1), lit. b) - e), în vederea stabilirii modului în care avocatul își îndeplinește obligațiile stabilite de Lege, prezentul statut și statutul C.A.A.. Nerespectarea, de către avocat, a prezentării evidentelor solicitate reprezintă abatere disciplinară.
(3) Verificarea evidentelor prevăzute la alin. (1) lit. a) se face numai de decan sau inlocuitorul sau de drept, numai în cazul unei anchete disciplinare, și dacă exista acordul expres și prealabil al clientului.
ART. 227
(1) Orice avocat care intra în conflict cu un alt avocat este obligat sa îl informeze pe decanul baroului, care va soluționa conflictul potrivit regulilor prevăzute la Secțiunea a 3-a din prezentul capitol.
(2) Conflictele avocatului cu magistrații sau cu alte autorități publice se aduc de îndată de către acesta la cunostinta decanului baroului, care va decide asupra măsurilor ce trebuie luate.
(3) În cazul în care un conflict intervenit între avocați aparținând unor barouri diferite nu a putut fi soluționat de decanii respectivelor barouri, aceștia desemnează un al treilea decan. Conflictul va fi soluționat prin acordul comun al celor trei decani sau al delegaților acestora, reuniti într-o adunare deliberativa cu caracter colegial. Decanii interesați vor supraveghea aplicarea soluției date.
ART. 228
Avocatul este obligat sa prezinte clientului, la cerere, situația privind cheltuielile efectuate pentru îndeplinirea serviciului profesional ce i-a fost încredințat și a căror rambursare o solicita.
ART. 229
(1) Avocatul are obligația sa se abțină de la exercitarea oricărei activități profesionale în cazul în care exista sau survine un conflict de interese.
(2) Nerespectarea acestei obligații constituie abatere disciplinară grava.
§3. Publicitatea formelor de exercitare a profesiei
ART. 230
(1) Publicitatea formelor de exercitare a profesiei este destinată sa asigure publicului informații cu privire la activitatea desfasurata de acestea. Publicitatea trebuie sa fie veridica, sa respecte secretul profesional și sa fie realizată cu demnitate și prudenta.
(2) Indiferent de mijlocul de publicitate utilizat, toate mențiunile laudative sau comparative și toate indicațiile referitoare la identitatea clienților sunt interzise.
(3) Mijloacele de publicitate a formelor de exercitare a profesiei nu pot fi folosite ca reclama în scopul dobândirii de clientela.
ART. 231
(1) Formele de exercitare a profesiei de avocat pot utiliza una sau mai multe mijloace de publicitate, respectiv:
a) plasarea unei firme;
b) anunțuri de publicitate potrivit prezentului statut;
c) anunțuri și mențiuni în anuare și cărți de telefon;
d) invitații, broșuri și anunțuri de participare la conferințe, colocvii, etc. profesionale și de specialitate;
e) corespondenta profesională și cărți de vizita profesionale;
f) adresa de Internet.
(2) Nu este permisă utilizarea următoarelor mijloace de publicitate:
a) oferirea serviciilor prin prezentare proprie sau prin intermediar la domiciliul sau resedinta unei persoane, sau într-un loc public;
b) propunerea personalizata de prestări de servicii efectuată de o forma de exercitare a profesiei, fără ca aceasta sa fi fost în prealabil solicitată în acest sens;
c) acordarea de consultații și/sau redactarea de acte juridice, realizate pe orice suport material precum și prin orice alt mijloc de comunicare în masa, inclusiv prin emisiuni radiofonice sau televizate.
ART. 232
(1) Firma trebuie sa aibă dimensiunile maxime de 40 X 60 cm și va fi amplasata la intrarea imobilului și/sau a spațiului ocupat în care forma de exercitare a profesiei își are sediul profesional principal sau secundar, ori birou de lucru.
(2) Firma cuprinde mențiunile prevăzute de anexa nr. XXII la statut, gravate pe suport metalic.
ART. 233
(1) Formele de exercitare a profesiei pot publica anunțuri în mica sau în marea publicitate numai în presa scrisă, cu ocazia stabilirii sau a schimbării sediului profesional, a sediului secundar și/sau a biroului de lucru, precum și a modificării formelor acestora.
(2) În cazul în care anunțul se face prin presa scrisă dimensiunile sunt de maximum 6 x 9 cm.
(3) Anunțurile publicate în anuarele profesionale privesc activitatea formelor de exercitare a profesiei, numele și principalele domenii în care avocații își desfășoară activitatea.
ART. 234
(1) Invitațiile și anunțurile de participare la întruniri și colocviile de specialitate pot mentiona denumirea formei de exercitare a profesiei și baroul din care aceasta face parte.
(2) În vederea participării la manifestările menționate la alin. (1), formele de exercitare a profesiei pot edita broșuri de prezentare generală, ale căror forma și conținut trebuie transmise, în prealabil, consiliului baroului, în vederea autorizării comunicării acestora către public.
(3) Brosura de prezentare generală nu poate face referire la:
a) numele clienților formei de exercitare a profesiei. Prin excepție, brosura poate indica doar numele clienților care și-au dat acordul în acest sens;
b) activități care nu au legatura cu exercitarea profesiei.
(4) Formele de exercitare a profesiei pot difuza broșuri de prezentare generală către toate categoriile de public. Difuzarea poate fi realizată numai de către forma de exercitare a profesiei, fără posibilitatea de a le depune în locurile publice sau de a le transmite terților în vederea difuzării, cu excepția serviciilor poștale.
ART. 235
(1) Corespondenta formei de exercitare a profesiei poate cuprinde:
a) numărul de telefon, telefax, adresa de Internet și adresa electronica (e-mail);
b) indicarea sediului principal și, după caz, a sediului secundar și/sau a biroului de lucru;
c) sigla formei respective de exercitare a profesiei, avizată, în prealabil, de consiliul baroului;
(2) Cărțile de vizita profesionale ale avocatului ce își desfășoară activitatea în cadrul formei respective de exercitare a profesiei pot cuprinde mențiunile permise corespondentei, precum și titlul de asociat, colaborator sau salarizat și, dacă este cazul, titlurile științifice și/sau profesionale dobândite în țara sau în străinătate.
ART. 236
(1) Formele de exercitare a profesiei pot avea adresa proprie de Internet, care poate cuprinde mențiuni referitoare la activitatea desfasurata, precum și cele permise corespondentei.
(2) Conținutul și modul de prezentare a adresei de Internet se avizează, în prealabil, de consiliul baroului și trebuie sa respecte demnitatea și onoarea profesiei, precum și secretul profesional.
(3) Adresa de Internet nu poate cuprinde nici o intercalare cu caracter de reclama sau mențiune publicitara pentru un produs sau serviciu diferit de activitățile prevăzute de art. 3 alin. (1) din Lege.
(4) Adresa de Internet nu poate conține legături către alte adrese de Internet (link-uri) al căror conținut ar fi contrar principiilor esențiale ale profesiei de avocat.
(5) Pentru realizarea obiectivelor menționate la alineatul (4), forma de exercitare a profesiei deținătoare a adresei de Internet trebuie sa asigure în mod regulat vizitarea și evaluarea paginilor proprii și a paginilor la care este permis accesul pe baza legăturilor realizate prin intermediul adresei proprii și trebuie sa dispună fără întârziere eliminarea lor, dacă continutul și forma acestora sunt contrare principiilor esențiale privind exercitarea profesiei de avocat.
ART. 237
Nerespectarea obligațiilor prevăzute de Lege și prezentul statut privind publicitatea formelor de exercitare a profesiei de avocat constituie abatere disciplinară grava.
SECȚIUNEA a 2-a
Arbitrajul
§1. Dispoziții generale
ART. 238
(1) Litigiile dintre avocați cu privire la relațiile profesionale, precum cele care se nasc din contracte de colaborare sau de salarizare, cele dintre asociați sau care privesc conlucrarea între diferitele forme de exercițiu a profesiei, vor fi supuse dispozițiilor din prezenta secțiune.
(2) Petentul va sesiza decanul baroului printr-o cerere în care va expune obiectul litigiului, situația de fapt, și temeiul de drept.
(3) Cererea va fi comunicată partii reclamate, care va fi invitata sa-și precizeze, în scris, punctul de vedere.
§2. Medierea
ART. 239
(1) Decanul baroului poate propune părților o procedura de mediere și le comunica numele mediatorului pe care l-a propus.
(2) Dacă una din părți refuza medierea, litigiul nu va putea fi soluționat decât prin procedura arbitrajului prevăzută de art. 242 și următoarele din prezentul statut.
ART. 240
(1) După ce părțile au acceptat propunerea de mediere, decanul baroului va fixa durata procedurii de mediere, care nu poate fi mai mare de 3 luni. În cazul litigiilor ce decurg din contracte de colaborare sau de salarizare, termenul nu poate fi mai mare de 1 luna.
(2) Activitatea mediatorului este gratuita.
ART. 241
(1) Mediatorul poate proceda la consultarea părților fie împreună, fie separat pentru a constata punctele asupra cărora exista divergenta și modalitățile în care interesele părților pot fi conciliate.
(2) La sfârșitul medierii, mediatorul va redacta un proces - verbal semnat și de părți în care va consemna concilierea acestora. În caz de esec parțial sau total al medierii, procesul verbal va cuprinde pretențiile asupra cărora părțile au convenit sau, după caz, punctele asupra cărora părțile au opinii diferite și vor fi comunicate decanului pentru a da curs procedurii arbitrajului.
(3) Procesul-verbal va fi comunicat decanului, care, în cazul consemnarii esecului medierii, îl va comunica părților în vederea parcurgerii procedurii arbitrajului.
§3. Arbitrajul
ART. 242
Când litigiul nu a putut fi soluționat integral prin mediere, partea interesată poate declansa procedura arbitrajului, care va fi supusă dispozițiilor art. 343 - 368 din Codul de procedura civilă și dispozițiilor de mai jos.
ART. 243
(1) Partea interesată formulează cerere de arbitrare pe care o înaintează decanului baroului.
(2) Cererea de arbitrare va cuprinde numele sau denumirea pârâtului, obiectul litigiului, situația de fapt, probele, temeiurile de drept și numele arbitrului propus.
(3) Cererea precum și înscrisurile care o însoțesc vor fi depuse în atâtea exemplare câte părți sunt și unul pentru decan.
ART. 244
(1) Primind cererea de arbitrare, decanul baroului o va comunica de îndată pârâților.
(2) În cazul în care paratul este o forma asociativa de exercitare a profesiei, comunicarea se face către reprezentantul acesteia.
(3) Paratul, în termen de 15 zile de la primirea cererii, va depune întâmpinare în care va arata punctul sau asupra faptelor expuse în cererea de arbitrare. În același termen poate formula cerere reconvențională care va îndeplini aceleași condiții de forma ca și cererea de arbitrare.
ART. 245
(1) În cazul în care părțile nu se înțeleg asupra persoanei arbitrului, decanul va desemna un avocat din barou.
(2) Funcția de arbitru poate fi îndeplinită numai de un avocat cu cel puțin 10 ani vechime neîntreruptă în profesie și care se bucura de o buna reputație.
(3) Activitatea arbitrului este remunerată potrivit regulilor stabilite de decan.
(4) Avocatul desemnat ca arbitru nu poate refuza aceasta însărcinare fără o justificare intemeiata.
ART. 246
(1) În procedura arbitrală, părțile pot fi asistate de un avocat.
(2) În toate cazurile arbitrajul va respecta principiul contradictorialității. În acest sens o copie a tuturor actelor depuse de una din părți va fi comunicată celeilalte părți.
(3) Ședințele de judecata nu sunt publice.
ART. 247
Termenul de arbitraj este de 5 luni și poate fi prelungit numai în condițiile prevăzute de codul de procedura civilă.
ART. 248
Dacă părțile nu convin altfel, litigiul se va soluționa exclusiv în drept. În toate cazurile se vor avea în vedere uzanțele profesionale și regulile deontologice.
ART. 249
(1) Prin grija decanului, se va comunica fiecărei părți o copie a hotărârii arbitrale.
(2) Executarea hotărârii arbitrale se realizează în condițiile art. 367 - 368 din Codul de procedura civilă.
ART. 250
(1) În situația în care decanul baroului este implicat într-un litigiu arbitrai de natura celui prevăzut la articolele din prezentul paragraf, atribuțiile prevăzute la art. 244, 245 și 249 din prezentul statut vor fi exercitate de către președintele U.N.B.R., iar arbitrul va fi desemnat dintre membrii Comisiei Permanente a U.N.B.R.
(2) În litigiile arbitrale în care hotărârile sunt susceptibile a fi executate pe teritoriul unui stat străin, avocatul străin implicat în arbitraj va semna o declarație potrivit căreia recunoaște caracterul definitiv și executoriu al hotărârii arbitrale ce se va pronunța.
ART. 251
Dosarul arbitrai va fi arhivat de barou și va fi păstrat timp de 5 ani.
SECȚIUNEA a 3-a
Răspunderea disciplinară
§1. Dispoziții generale
ART. 252
(1) Protecția onoarei și prestigiului profesiei, respectarea legii, a statutului profesiei și a deciziilor obligatorii ale organelor profesiei sunt încredințate organelor constituite potrivit dispozițiilor legii.
(2) Fapta săvârșită de avocat, prin care se incalca dispozițiile legii, ale statutului profesiei, hotărârile obligatorii ale organelor profesiei, ale consiliului baroului în care avocatul este înscris sau în care își are sediul secundar și care este de natura sa prejudicieze onoarea ori prestigiul profesiei sau al corpului de avocați, constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit art. 73 din Lege.
(3) Constituie abatere disciplinară grava încălcarea dispozițiilor din Lege și din prezentul statut ce prevăd expres o astfel de calificare.
ART. 253
(1) Răspunderea disciplinară a avocatului nu exclude răspunderea civilă, penală sau administrativă.
(2) Acțiunea disciplinară poate fi exercitată în termen de cel mult un an de la data săvârșirii abaterii.
(3) Repetarea unei abateri disciplinare constituie o circumstanță agravantă, care va fi luată în considerare la aplicarea sancțiunii.
ART. 254
Consiliile barourilor sunt obligate sa țină evidenta sancțiunilor disciplinare aplicate fiecărui avocat și sa comunice situația disciplinară a avocatului la cererea organelor profesiei, constituite potrivit legii.
ART. 255
Instanțele disciplinare sunt:
a) comisia de disciplina a baroului;
b) Comisia centrala de disciplina;
c) Consiliul U.N.B.R., în plenul sau, constituit conform art. 72 alin. (3) din Lege.
§2. Organizarea și funcționarea instanțelor disciplinare
ART. 256
(1) În fiecare barou se organizează și funcționează o comisie de disciplina, independenta de organele de conducere ale baroului prevăzute la art. 49 din Lege, alcătuită din 5 pana la 11 membri, aleși de adunarea generală a baroului pe o perioada de 4 ani.
(2) Membrii comisiilor de disciplina se aleg dintre avocații cu o vechime de minimum 10 ani în profesie.
ART. 257
(1) Comisia de disciplina a baroului este coordonata de un președinte ales de către membrii acesteia.
(2) Consiliul baroului va desemna un secretar care nu face parte dintre membrii comisiei de disciplina și care îndeplinește funcția de grefier, calitate în care păstrează, tine evidentele și efectuează lucrările necesare în vederea desfășurării activității comisiei, sub îndrumarea președintelui.
(3) Cheltuielile necesare activităților comisiei de disciplina se suporta de către barou.
(4) Alcătuirea completelor de judecata, programarea ședințelor, organizarea evidentelor și a activităților cu caracter administrativ ale comisiei de disciplina sunt în sarcina președintelui.
ART. 258
Comisia de disciplina a baroului judeca, în prima instanta, în complet de 3 membri, abaterile disciplinare săvârșite de avocații înscriși în cadrul acestuia, cu excepția abaterilor săvârșite de decan și de membrii Consiliului U.N.B.R.
ART. 259
(1) În cadrul U.N.B.R. este organizată și funcționează Comisia centrala de disciplina.
(2) Comisia centrala de disciplina este alcătuită din reprezentanții barourilor desemnați de adunările generale ale acestora. Fiecare barou are dreptul la câte un reprezentant ales de Congresul avocaților dintre candidații desemnați de adunările generale ale barourilor.
(3) Membrii Comisiei centrale de disciplina se aleg dintre avocații cu o vechime mai mare de 15 ani în profesie.
(4) Din completele de judecata alcătuite potrivit art. 72 alin. (2), lit. a) și b) din Lege nu pot face parte soțul sau rudele pana la gradul patru inclusiv ale membrilor consiliului baroului din care face parte avocatul trimis în judecata, ale membrilor Consiliului U.N.B.R., în cazul prevăzut la art. 71 alin. (2) din Lege, precum și soțul sau rudele pana la gradul patru inclusiv ale partii care a declansat prin plângere procedura disciplinară.
(5) Comisia centrala de disciplina este coordonata de unul dintre membrii acesteia în calitate de președinte, desemnat de Congresul avocaților, în ordinea voturilor obținute.
ART. 260
Comisia centrala de disciplina judeca:
a) ca instanta de fond, în complet de 3 membri, abaterile membrilor Consiliului U.N.B.R. și ale decanilor;
b) în contestație, în complet de 5 membri, contestațiile declarate de avocatul interesat, decanul baroului și de președintele U.N.B.R. impotriva deciziilor pronunțate de comisiile de disciplina ale barourilor și a încheierilor prevăzute la art. 74 alin. (1) și (2) din Lege.
ART. 261
Comisia centrala de disciplina își organizează, își tine evidentele și își desfășoară lucrările cu sprijinul comisiei permanente a U.N.B.R. Unul dintre secretarii U.N.B.R., desemnat de către comisia permanenta, îndeplinește funcția de grefier al Comisiei centrale de disciplina.
ART. 262
(1) Consiliul U.N.B.R., constituit ca instanta disciplinară, în plenul sau, mai puțin cel în cauza, judeca recursurile declarate impotriva deciziilor pronunțate de Comisia centrala de disciplina, ca instanta de fond, și a încheierilor prevăzute la art. 74 alin. (1) și (2) din Lege. (2) Unul dintre secretarii U.N.B.R., desemnat de Comisia Permanenta, îndeplinește funcția de grefier al Consiliului U.N.B.R., constituit ca instanta disciplinară în condițiile alineatului precedent.
ART. 263
Executarea deciziilor disciplinare se face de către consiliul baroului în care avocatul este înscris.
§.3. Reguli de procedura
ART. 264
(1) Plângerea îndreptată impotriva unui avocat se adresează consiliului baroului pe al cărui tablou avocatul figurează cu drept de exercitare a profesiei. Dacă avocatul este pensionar care își continua activitatea în profesie, este incompatibil sau s-a retras din profesie, plângerea se adresează baroului în care avocatul este sau a fost înscris în tablou.
(2) Consiliul baroului poate fi sesizat și prin modalitățile prevăzute la art. 70 alin. (2) și (3) din Lege sau se poate sesiza din oficiu prin hotărâre consemnată în procesul-verbal de ședința.
(3) Consiliul baroului procedează la anchetarea abaterii indicate în plângere sau în sesizare. În situațiile prevăzute la art. 71 alin. (2) din Lege, plângerea sau sesizarea va fi înaintată de îndată Consiliului U.N.B.R.
ART. 265
(1) Anchetarea abaterii disciplinare se efectuează de consiliul baroului. În acest scop, consiliul va desemna un consilier pentru efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(2) Dacă abaterea disciplinară s-a săvârșit pe raza unui alt barou, consiliul baroului poate decide efectuarea de cercetări, prin comisie rogatorie, de consiliul baroului pe raza căruia s-a săvârșit fapta.
(3) Anchetarea abaterii disciplinare a unui membru al Consiliului U.N.B.R. sau a unui decan se efectuează de către Consiliului U.N.B.R. În acest scop, consiliul va desemna pe unul dintre consilieri pentru efectuarea cercetării disciplinare prealabile.
(4) Consilierul desemnat pentru efectuarea cercetării prealabile se poate abține sau poate fi recuzat de avocatul cercetat. Cererea de recuzare se formulează în scris și se judeca de către consiliul baroului, respectiv de Consiliul U.N.B.R., în absenta consilierului recuzat.
ART. 266
(1) Anchetarea abaterii disciplinare se va face cu celeritate.
(2) Cercetările se efectuează după convocarea în scris, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, a avocatului cercetat, trimisa la sediul sau profesional. Convocarea se poate face și prin înștiințare în scris printr-un mijloc de comunicare ce asigura conservarea dovezii și a datei la care s-a făcut înștiințarea, ori prin luarea la cunostinta prin semnatura.
(3) Cercetarea se efectuează numai după încunoștințarea avocatului cu privire la obiectul anchetei disciplinare prin luarea la cunostinta a conținutului plângerii ori al sesizării. Avocatul cercetat poate da explicații scrise.
(4) Refuzul de a da curs convocării constituie o încălcare a îndatoririlor profesionale și nu impiedica desfășurarea anchetei disciplinare.
(5) În cursul cercetărilor, președintele U.N.B.R., decanul sau consilierul delegat va convoca în vederea ascultării persoana care a formulat plângerea, precum și orice alte persoane ale căror declarații pot elucida cazul, va face verificări de înscrisuri și va culege informații, prin mijloacele prevăzute de lege.
(6) După efectuarea cercetărilor, consilierul delegat întocmește un referat scris în care va consemna faptele, probele administrate, poziția celui cercetat și propunerea privind soluționarea plângerii sau sesizării.
(7) Referatul astfel întocmit va fi înregistrat la secretariatul decanului baroului, respectiv al U.N.B.R., în cel mult 30 de zile de la primirea însărcinării.
ART. 267
(1) În ședința imediat următoare datei la care referatul a fost înregistrat, Consiliul U.N.B.R. sau, după caz, consiliul baroului procedează la anchetarea abaterii pe baza referatului și a lucrărilor care au stat la baza întocmirii acestuia.
(2) Consiliul U.N.B.R. sau, după caz, consiliul baroului poate convoca avocatul anchetat, în vederea audierii sale.
ART. 268
(1) După efectuarea anchetei disciplinare, Consiliul U.N.B.R., respectiv consiliul baroului, vor decide, după caz, exercitarea acțiunii disciplinare, clasarea cauzei sau completarea cercetărilor.
(2) Soluția se comunica, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau direct prin semnatura pe copie, avocatului cercetat, persoanei care a făcut plângerea și președintelui U.N.B.R., în termen de cel mult 15 zile de la luarea deciziei prevăzută la alin. 1.
(3) În situația în care, în urma anchetarii abaterii, se decide exercitarea acțiunii disciplinare, Consiliul U.N.B.R, respectiv consiliul baroului vor desemna consilierul însărcinat cu susținerea acesteia la instanta disciplinară.
(4) Acțiunea disciplinară se redactează în scris, motivat în fapt și în drept, cu indicarea persoanelor care urmează a fi citate în fata instanței disciplinare, și se semnează de către decanul baroului sau, după caz, de președintele U.N.B.R.
(5) În caz de abatere grava, pe baza unui referat motivat, întocmit de consilierul desemnat de Consiliul U.N.B.R. sau, după caz, de consiliul baroului, președintele U.N.B.R. sau decanul poate solicita comisiei de disciplina competente suspendarea din profesie a avocatului în cauza, în condițiile art. 581 din Codul de procedura civilă.
ART. 269
(1) Pe durata urmăririi penale sau a judecării faptei care constituie abatere disciplinară, procedura disciplinară se suspenda, urmând sa fie reluată după soluționarea cauzei.
(2) Pe perioada suspendării procedurii de anchetare și judecata pentru săvârșirea unei abateri disciplinare, cursul termenului prevăzut la art. 71 alin. (4) din Lege este oprit Cursul termenului se reia după soluționarea definitiva a cauzei.
ART. 270
(1) Președintele comisiei de disciplina va fixa, de îndată, termen de judecata cu citarea avocatului, a organului profesiei care a exercitat acțiunea și a celorlalte persoane indicate în acțiune.
(2) Procedura de citare în fata instanțelor disciplinare se face prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.
ART. 271
(1) În fata instanței disciplinare avocatul se va infatisa personal. În cursul ședințelor avocatul poate fi asistat de un alt avocat.
(2) Ședința instanței disciplinare nu este publica, iar lucrările ședinței se consemnează într-o încheiere.
(3) Lipsa părților regulat citate nu impiedica judecata, instanta disciplinară putându-se pronunța pe baza actelor și a dovezilor administrate în cauza.
(4) Instanta disciplinară hotărăște, cu majoritate de voturi, și pronunța o decizie disciplinară.
ART. 272
(1) Decizia disciplinară rămasă definitiva are autoritate de lucru judecat fata de părți și de organele profesiei.
(2) Decizia de excludere sau de suspendare din profesie se va comunica avocatului în cauza, baroului în care avocatul este înscris, precum și președintelui U.N.B.R.
(3) Decizia privind aplicarea celorlalte sancțiuni disciplinare prevăzute de lege ori încetarea acțiunii disciplinare se comunica, de asemenea, în condițiile alin. (2).
(4) Recursul declarat impotriva măsurilor luate prin încheiere în condițiile art. 74 alin. (2) din Lege și impotriva deciziei disciplinare se depune și se înregistrează la secretariatul baroului, respectiv la secretariatul U.N.B.R. După expirarea termenelor de declarare a recursului, recursul se înregistrează la comisia de disciplina care a pronunțat hotărârea, care, îl va inainta, de îndată, împreună cu dosarul cauzei, instanței disciplinare competente.
ART. 273
Recursul prevăzut la art. 72 alin. (3) din Lege este distinct de recursul prevăzut la art. 72 alin. (4) din Lege.
ART. 274
(1) Dispozițiile privind procedura judecării acțiunilor disciplinare prevăzute în prezentul statut se completează cu prevederile Codului de procedura civilă.
(2) Căile de atac exercitate impotriva hotărârilor instanțelor disciplinare de fond se judeca și au regimul caii de atac a recursului prevăzut de Codul de procedura civilă în cazurile în care hotărârile nu se ataca cu apel.
CAP. V
Pregătirea și perfecționarea profesională a avocaților
Secțiunea a 1-a Stagiul profesional
§. 1. Dispoziții generale
ART. 275
(1) Stagiul profesional, denumit în continuare "stagiu", reprezintă perioada parcursă la începutul exercitării profesiei și are ca scop pregătirea și formarea profesională inițială a avocatului în vederea obținerii titlului profesional de avocat definitiv.
(2) Stagiul este obligatoriu și efectiv, cu excepția situațiilor prevăzute de lege.
(3) În perioada stagiului, avocatul își desfășoară activitatea cu titlul profesional de avocat stagiar sub care este înscris în Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei.
ART. 276
(1) Pregătirea și formarea profesională inițială a avocaților stagiari se realizează prin:
a) îndrumare și formare profesională continua în cadrul formei de exercitare a profesiei cu care avocatul stagiar se afla în raporturi contractuale de colaborare sau în calitate de salarizat în interiorul profesiei;
b) conferințe de stagiu organizate de consiliul baroului;
c) formele de învățământ organizate de Institutul Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților denumit în continuare I.N.P.P.A.;
(2) În exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 63, lit. f), g), h) din Lege, Consiliul U.N.B.R., la propunerea Consiliului I.N.P.P.A. și a barourilor, întocmește și aproba:
a) cadrul unitar al programelor de învățământ pentru pregătirea profesională a avocaților stagiari, în cadrul conferințelor de stagiu organizate de barouri;
b) programele și planul de învățământ propus de I.N.P.P.A.
ART. 277
(1) Cererea de înscriere la examenul pentru primire în profesie ca avocat stagiar, însoțită de documentația prevăzută de prezentul statut, se depune la baroul în circumscripția căruia solicitantul se va înscrie și își va exercita profesia.
(2) În cererea de înscriere, solicitantul se va angaja ca va urma formele de pregătire profesională prevăzute de prezentul statut și hotărâte de organele profesiei.
ART. 278
(1) Cererea de înscriere la examenul pentru primirea în profesie cu titlul de avocat stagiar se aproba de consiliul baroului prin hotărâre, după îndeplinirea procedurii prevăzute de prezentul statut.
(2) Solicitantul care a promovat examenul de primire în profesie obține dreptul de a fi înscris în profesie. La cerere, acesta va fi înscris în Tabloul avocaților, în conformitate cu procedura prevăzută de statut, prin hotărârea consiliului baroului. Hotărârea va fi comunicată solicitantului și președintelui U.N.B.R. Hotărârea prin care se respinge cererea de înscriere, va fi motivată și va fi comunicată solicitantului.
(3) Hotărârile consiliului baroului pot fi contestate la Consiliul U.N.B.R. în termen de 15 zile de la comunicare.
ART. 279
(1) Avocatul stagiar este supus tuturor dispozițiilor legale, statutare și deontologice.
(2) Avocatul stagiar are următoarele îndatoriri suplimentare:
a) sa își perfecționeze pregătirea profesională teoretică și sa-și însușească tehnica de practica avocațială;
b) sa participe la toate conferințele de stagiu organizate de consiliul baroului, sa pregătească în scris subiectele conferințelor și lucrările avocatiale repartizate de coordonatorul conferințelor de stagiu;
c) sa efectueze lucrările avocatiale repartizate de avocatul îndrumător și de serviciul de asistenta judiciară al baroului;
d) sa participe la toate manifestările profesionale la care este convocat de către organele de conducere ale profesiei;
e) sa desfășoare o activitate efectivă în profesie și sa anunțe în scris orice motiv de suspendare a stagiului.
(3) Avocatul stagiar care urmează cursurile de pregătire și perfecționare profesională organizate de I.N.P.P.A. este obligat sa îndeplinească și îndatoririle ce decurg din aceasta calitate și sa respecte contractul de formare profesională încheiat cu I.N.P.P.A..
(4) Nerespectarea îndatoririlor prevăzute mai sus reprezintă abatere disciplinară.
ART. 280
(1) Durata stagiului este de 2 ani, calculată de la data înscrierii în Tabloul avocaților.
(2) Perioada în care avocatul stagiar urmează cursurile I.N.P.P.A. se include în durata stagiului.
ART. 281
(1) Persoana care anterior primirii în profesie a fost definitivata în funcția juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în profesia de avocat sau a promovat examen de definitivare în aceasta funcție, dobândește, potrivit art. 19 alin. (2) și (3) din Lege, calitatea de avocat definitiv.
(2) Prin funcții juridice, în sensul art. 19 din Lege, se înțeleg funcțiile îndeplinite efectiv după absolvirea facultății și după susținerea examenului de licenta.
(3) Consilierii juridici care nu au susținut examen de definitivare în profesia de consilier juridic (jurisconsult), dar aveau o vechime de 5 ani la data intrării în vigoare a Legii nr. 514/2003 privind profesia de consilier juridic, dobândesc calitatea de avocat definitiv.
(4) Constatarea acestei calități va fi menționată în decizia de înscriere în barou.
§.2. Contractul de formare profesională inițială
ART. 282
Pentru a fi înscris în tabloul avocaților stagiari cu drept de exercitare a profesiei, avocatul stagiar va inregistra la barou un contract de colaborare profesională sau un contract de salarizare în interiorul profesiei care va cuprinde clauze obligatorii privind formarea profesională inițială, încheiat cu o forma de exercitare a profesiei sub îndrumarea unui avocat care îndeplinește condițiile prevăzute de art. 18 din Lege.
ART. 283
(1) Contractul va mentiona obligația de a se asigura avocatului stagiar venitul minim garantat pe economia nationala, distinct de veniturile ocazionale ale avocatului stagiar asigurate din asistenta judiciară pentru care a fost desemnat de serviciul de asistenta judiciară al baroului.
(2) Forma de exercitare a profesiei se angajează fata de consiliul baroului cu privire la asigurarea executării contractului de formare profesională inițială și este obligat sa îl informeze pe decan, în scris, asupra oricărei cauze de încetare a îndrumării. Forma de exercitare a profesiei se angajează fata de consiliul baroului pentru asigurarea contribuției la fondul de formare profesională necesar pentru îndeplinirea obligațiilor prevăzute la art. 53 alin. (2) lit. j) și art. 63 lit. f) din Lege, conform hotărârilor adoptate de Congresul avocaților, în temeiul art. 61 alin. (1) lit. e) din Lege.
(3) Avocatul îndrumător trebuie sa aibă reputație profesională nestirbita, vechimea prevăzută de art. 18 din lege și sa declare expres situațiile în care se afla dacă sunt incidente cazurile prevăzute la art. 19 alin. (4) și la art. 20 din Lege care vor fi consemnate în contractele prevăzute la art. 282 din statut.
(4) Consiliul baroului poate stabili numărul de contracte de colaborare profesională sau de salarizare în interiorul profesiei pentru formarea profesională inițială ce pot fi încheiate de un avocat care îndeplinește condițiile art. 18 din Lege.
(5) Pot semna contractele de colaborare sau de salarizare în interiorul profesiei numai avocații titulari ai cabinetelor individuale și avocații asociați.
(6) Dacă, din orice motive obiective, încetează îndrumarea avocatului titular, toate obligațiile impuse de lege, statut și hotărârile consiliului privind îndrumarea avocatului stagiar vor fi preluate de către un alt avocat iar consiliul baroului va sprijini avocatul stagiar în a-și găsi un îndrumător. Pana la găsirea altui îndrumător, stagiu se suspenda. Contractul de formare profesională inițială va cuprinde în mod expres clauze corespunzătoare.
(7) Dacă, din orice motive, pe perioada stagiului, avocatul definitiv care încheie contractul de formare profesională inițială nu își îndeplinește obligațiile asumate, consiliul baroului îi va solicita sa depună un raport motivat asupra situației intervenite. În cazul în care se constata ca avocatul, cu rea-credința, nu și-a îndeplinit obligațiile asumate prin contractul încheiat cu avocatul stagiar, consiliul baroului va iniția procedura disciplinară.
(8) Fiecare barou poate aprecia asupra contractelor de formare profesională inițială propuse de avocații străini înscriși pe Tabloul special al fiecărui barou.
§.3. Suspendarea stagiului
ART. 284
(1) Stagiul se suspenda în condițiile art. 17 alin. (3) din Lege.
(2) Stagiul nu se suspenda în perioada în care avocatul stagiar urmează o forma de pregătire și perfecționare profesională la o instituție de învățământ superior (cursuri cu frecventa) dacă forma de exercitare a profesiei cu care stagiarul se afla în raporturi contractuale profesionale atesta baroului acordul pentru frecventarea cursurilor și se obliga sa garanteze plata contribuțiilor și taxelor prevăzute de lege în contul și pentru avocatul stagiar pe perioada cursurilor.
(3) Stagiul se suspenda în cazul în care avocatul stagiar ocupa o funcție incompatibilă cu exercițiul profesiei sau nu își exercita efectiv stagiul timp de un an.
(4) În situația în care un avocat stagiar devine incompatibil, acesta nu poate fi înscris în Tabloul avocaților incompatibili și nu îi poate fi ridicată incompatibilitatea decât dacă avocatul care s-a obligat sa asigure formarea profesională inițială este de acord cu întreruperea stagiului și cu executarea contractului inițial după ridicarea incompatibilitatii;
(5) Suspendarea stagiului se constata de către consiliul baroului, care apreciază asupra împrejurărilor ce justifica lipsa din profesie, durata suspendării și întinderea perioadei de stagiu efectuat anterior suspendării.
(6) În caz contrar, avocatul stagiar devenit incompatibil va trebui sa prezinte un nou contract de colaborare pentru formare profesională inițială cu un avocat care îndeplinește condițiile legale de competenta profesională apta a asigura prin îndrumare formarea profesională inițială.
ART. 285
(1) Suspendarea se dispune de consiliul baroului, care apreciază asupra împrejurărilor ce justifica lipsa din profesie, durata suspendării și întinderea perioadei de stagiu efectuat anterior suspendării.
(2) Stagiul se suspenda în cazul în care avocatul stagiar ocupa o funcție incompatibilă cu exercițiul profesiei sau nu își exercita efectiv stagiul timp de un an.
(3) Stagiul efectuat anterior întreruperii nu intra în calculul termenului stabilit de art. 17 alin. (1) din lege.
§.4. Condițiile și efectele organizării stagiului de către consiliul baroului
ART. 286
(1) În exercitarea atribuțiilor prevăzute de art. 53, lit. j) din Lege, consiliul baroului organizează pregătirea profesională a avocaților stagiari prin organizarea conferințelor lunare de stagiu.
(2) Conferința de stagiu cuprinde: expuneri asupra problemelor juridice, studiul doctrinei juridice și al practicii judiciare, lucrări avocatiale scrise, dezbateri de spete.
(3) Conferințele de stagiu se desfășoară pe baza unui program aprobat anual de consiliul baroului, pregătit de către consilierul coordonator al stagiului, cu consultarea avocaților indrumatori.
(4) Consilierul coordonator al stagiului va desemna, din rândul avocaților stagiari care s-au remarcat în primul an de stagiu, pe secretarii conferințelor de stagiu, care vor tine evidenta prezentei și a lucrărilor avocaților stagiari.
(5) Prezenta la conferința de stagiu va fi constatată prin apel nominal. Consilierul coordonator va informa trimestrial consiliul baroului cu privire la îndeplinirea de către avocații stagiari a obligațiilor ce le revin.
ART. 287
(1) La sfârșitul fiecărui an de stagiu activitatea avocatului stagiar va fi notată cu note între 1 și 10 de către consilierul coordonator al stagiului, avându-se în vedere lucrările efectuate, participarea la dezbaterea temelor, precum și prezenta la conferințele de stagiu și la manifestările baroului la care a fost convocat.
(2) Se va avea în vedere raportul întocmit de avocatul îndrumător și de coordonatorul serviciului de asistenta judiciară al baroului cu privire la activitatea depusa pentru îndeplinirea sarcinilor profesionale.
(3) Notările vor fi avute în vedere la avizarea înscrierii la examenul de definitivare în profesie.
(4) Consiliul baroului, evaluand notarea acordată de consilierul coordonator al stagiului precum și raportul avocatului îndrumător și raportul coordonatorului serviciului de asistenta judiciară, poate dispune motivat prelungirea stagiului cu 1 an.
ART. 288
(1) Îndrumarea profesională a avocatului stagiar este asigurata de avocatul îndrumător care a consimțit în acest sens prin contractul încheiat.
(2) Pot asigura îndrumarea profesională a avocatului stagiar doar avocații care îndeplinesc cerințele impuse de art. 18 din Lege, precum și condițiile stabilite prin hotărâre a consiliului baroului și sunt titulari de cabinete individuale sau avocați asociați.
(3) Încetarea îndrumării din orice motive se aduce la cunostinta consiliului baroului, care hotărăște schimbarea indrumatorului.
ART. 289
(1) Avocatul îndrumător și coordonatorul serviciului de asistenta judiciară se vor preocupa de realizarea de către avocatul stagiar a unui venit echitabil, corespunzător muncii depuse și potrivit art. 283 alin. (1) din prezentul statut.
(2) Fapta avocatului care asigura îndrumarea profesională, de a nu își îndeplini obligațiile de îndrumare și de a nu asigura venitul minim lunar garantat al avocatului stagiar, constituie abatere disciplinară grava.
(3) Distinct de răspunderea disciplinară, consiliul baroului poate decide și interzicerea de a mai încheia contracte de formare profesională pe o perioada de la 1 la 5 ani.
ART. 290
(1) Avocatul stagiar are dreptul de a pune concluzii numai la judecătorii.
(2) Avocatul stagiar poate efectua activitățile prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) și b) din Lege.
§.5. Finalizarea stagiului. Înscrierea la examenul de definitivare în profesie
ART. 291
(1) După terminarea stagiului, consiliul baroului, prin decizie motivată, va constata, de la caz la caz, îndeplinirea efectivă a stagiului. Constatarea se face pe baza raportului avocatului îndrumător și a celui al serviciului de asistenta judiciară, precum și a notarilor consilierului coordonator al stagiului profesional.
(2) I.N.P.P.A. va comunica fiecărui barou situația privind frecventarea cursurilor, înscrierea la examenul de absolvire și rezultatele examenului susținut de avocații stagiari.
ART. 292
În baza deciziei de constatare a îndeplinirii efective a stagiului, avocatul stagiar va solicita consiliului baroului avizul pentru înscrierea la examenul de definitivare în profesie.
ART. 293
(1) Consiliul baroului va hotărî prin decizie înscrierea avocatului stagiar pentru susținerea examenului de definitivat în baza evaluării activității sale de pregătire profesională. (2) Evaluarea prevăzută la alineatul precedent se va realiza în baza:
a) calificativelor și notelor acordate de consilierul coordonator al conferințelor de stagiu;
b) raportul avocatului îndrumător;
c) referatul consilierului coordonator al serviciului de asistenta judiciară a baroului;
d) raportul final.
ART. 294
(1) La sfârșitul perioadei de stagiu, avocatul este obligat sa susțină examenul de definitivare.
(2) Avocatul stagiar declarat respins sau care nu s-a prezentat la examenul de definitivat, precum și cel care nu a promovat examenul de absolvire al I.N.P.P.A., este înscris din oficiu în următoarea sesiune a examenului de definitivat.
(3) Avocatul stagiar respins sau care nu s-a prezentat la 3 sesiuni ale examenului de definitivat va fi exclus din profesie.
§.6. Examenul de definitivare în profesia de avocat
ART. 295
(1) Examenul de definitivare în profesia de avocat se organizează de către fiecare barou. Consiliul U.N.B.R. va asigura caracterul unitar al examenului prin Regulamentul de desfășurare a examenului. Regulamentul va prevede în mod obligatoriu materiile din care urmează a se face examinarea, programa analitica iar la propunerea Baroului București, data unica de sustinere a acestuia. Regulamentul va prevede examinarea preponderent practica a candidaților și respectarea opțiunii acestora, în măsura posibilităților, spre a fi examinat în raport de specializările în care s-au initiat, separat de examinarea privind pregătirea profesională generală.
(2) Comisia de examen a fiecărui barou este formată din avocați definitivi cu competenta profesională deplina și cu reputație profesională nestirbita. Procedura de desemnare va fi prevăzută în Regulamentul de examen.
(3) Regulamentul de examen va fi comunicat barourilor inclusiv prin afișare pe internet cu minimum 60 de zile anterior datei examenului și va fi adus la cunostinta candidaților prin grija consiliilor barourilor.
ART. 296
(1) Rezultatele examenului vor fi validate de consiliul baroului și vor fi comunicate U.N.B.R.. I.N.P.P.A. va comunica, în mod corespunzător, rezultatele examenului de absolvire.
(2) După promovarea examenului, candidatul dobândește titlul profesional de avocat definitiv și va fi înscris în Tabloul avocaților definitivi.
(3) Avocatul stagiar care a promovat examenul de absolvire a I.N.P.P.A. dobândește titlul profesional de avocat definitiv. Pe baza diplomei de absolvire a I.N.P.P.A., Consiliul Baroului va emite decizia de constatare a calității de avocat definitiv și va efectua înscrierea pe Tabloul avocaților definitivi.
(4) De la data dobândirii titlului profesional de avocat definitiv, curge termenul prevăzut la art. 22 alin. (2) din Lege.
Secțiunea a 2 - a
Organizarea și funcționarea Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților
ART. 297
(1) I.N.P.P.A. este persoana juridică de drept privat, nonprofit, aflată sub autoritatea Consiliului U.N.B.R., care nu face parte din sistemul național de învățământ și nu este supus procedurilor de autorizare și acreditare.
(2) I.N.P.P.A. are personalitate juridică și buget propriu, care se aproba anual de către Consiliul U.N.B.R.
(3) Consiliul U.N.B.R. adopta și modifica Statutul I.N.P.P.A., prin care se stabilește organizarea și funcționarea acestuia.
(4) Conducerea I.N.P.P.A. este asigurata de Consiliul de conducere al I.N.P.P.A., denumit în continuare Consiliul Institutului.
(5) Consiliul Institutului este format din cinci membri, desemnați pentru o perioada de patru ani, conform statutului I.N.P.P.A..
(6) Președintele Consiliului este Directorul Institutului.
(7) Conducerea executivă a Institutului este asigurata de un director executiv numit de Consiliul Institutului.
(8) Veniturile I.N.P.P.A. provin din:
a) resurse provenite de la bugetul U.N.B.R. și bugetele barourilor;
b) donații, sponsorizări sau legate;
c) venituri realizate din activități economice directe;
d) alte venituri prevăzute de Statutul I.N.P.P.A..
ART. 298
(1) În temeiul Legii, al prezentului statut și al Statutului sau de organizare și funcționare, I.N.P.P.A. are următoarele atribuții :
a) organizează pregătirea și formarea profesională inițială a avocaților stagiari la standarde de competenta profesională stabilite de organele profesiei;
b) elaborează programele de studiu ale avocaților stagiari și propune Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România adoptarea programei anuale de studiu;
c) elaborează în conlucrare cu barourile proiectul programului anual de realizare a pregătirii continue și propune Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România adoptarea acestuia;
d) asigura cursanților stagiile de practica la cabinete individuale de avocat, cabinete asociate, societăți civile profesionale sau societăți civile profesionale cu răspundere limitată ;
e) organizează examenul de absolvire, în conformitate cu regulamentul de organizare și desfășurare aprobat de Consiliul U.N.B.R.
(2) Cursurile organizate de I.N.P.P.A. se desfășoară sub forma de prelegeri și ateliere încadrate în module de pregătire, în urma cărora cursanții obțin calificative.
(3) Dispozițiile referitoare la formarea profesională inițială sunt aplicabile și formelor de exercitare a profesiei care asigura stagiile de practica ale cursanților.
ART. 299
(1) La finalizarea cursurilor și a stagiului de practica organizate de I.N.P.P.A., avocatul stagiar este obligat sa susțină examenul de absolvire.
(2) Certificatul eliberat absolvenților care au promovat examenul de absolvire atesta formarea profesională inițială în profesia de avocat și are regimul prevăzut de lege în materia formării profesionale inițiale și în materia recunoașterii calificarilor profesionale reciproce a profesiilor legal reglementate.
Secțiunea a 3-a
Pregătirea profesională continua
ART. 300
(1) Avocații sunt obligați sa-și actualizeze permanent pregătirea lor profesională, prin menținerea și diversificarea cunoștințelor în domeniile în care își exercita profesia.
(2) Pregătirea profesională continua presupune lărgirea cunoștințelor și competentelor în noi domenii ale dreptului, lărgirea cunoștințelor în domeniul procedurilor și al legilor aplicate în Uniunea Europeană, precum și dobândirea certificării pregătirii profesionale continue la standarde compatibile cu pregătirea profesională a avocaților din celelalte state membre ale Uniunii Europene.
(3) Pregătirea profesională continua se realizează și prin specializarea impusa de diversificarea și extinderea aplicării dreptului în raport de evoluția relațiilor social -economice contemporane.
ART. 301
(1) Toate organele profesiei și instituțiile ce își desfășoară activitatea sub autoritatea acestora sunt obligate sa asigure condițiile necesare pregătirii profesionale continue a avocaților, în raport cu domeniile profesionale de specialitate pentru care avocații optează. Obligația privește în mod special și domeniul dreptului comunitar european, însușirea și aplicarea deontologiei și standardelor profesionale în materie.
(2) Pregătirea profesională continua se realizează în cadrul barourilor, al Uniunii Naționale a Barourilor din România și al formelor de exercitare a profesiei și are drept scop îndeplinirea de către avocați a obligației profesionale de pregătire continua bazată pe o cultura juridică de calitate și o pregătire temeinica pentru îndeplinirea corespunzătoare a activităților de interes public pe care le implica folosirea titlului profesional de avocat.
ART. 302
Reprezintă modalități de pregătire profesională continua, în cadru organizat:
a) activitățile coordonate și indrumate de Departamentul de pregătire profesională continua al I.N.P.P.A.;
b) asistenta la cursuri, seminarii, reuniuni, conferințe, congrese și orice alta forma organizată pentru realizarea actualizării cunoștințelor și tehnicilor de exercitare a profesiei;
c) pregătirea on-line;
d) redactarea și publicarea de note, articole, eseuri, studii pe probleme juridice;
e) activități specifice în cercurile de studii organizate de barouri;
f) activități organizate în cooperare cu instituții de învățământ sau instituții de realizare a pregătirii profesionale în domenii conexe activității specifice profesiei de avocat.
g) orice alta activitate recunoscuta de organele profesiei.
ART. 303
(1) Pregătirea continua realizată de către avocați va fi evaluată în mod regulat.
(2) Controlul respectării obligațiilor de pregătire continua (inclusiv consecințele nerespectării acestor obligații) se va reflecta într-un sistem declarativ realizat de către avocați, apt a fi verificat. Controlul pregătirii profesionale continue este de competenta Baroului și se va realiza în cadrul normativ corespunzător exercitării profesiei la nivel național conform hotărârilor adoptate de Congresul avocaților și de Consiliul U.N.B.R.
(3) Pe baza hotărârilor Congresului avocaților Consiliul U.N.B.R. va elabora un program anual privitor la evaluarea și controlul pregătirii profesionale continue a avocaților care va tine cont de conlucrarea dintre barouri pentru realizarea pregătirii profesionale continue în mod coerent și unitar la nivel național. Organele profesiei de avocat vor certifica periodic pregătirea profesională continua a fiecărui avocat.
CAP. VI
Asigurările sociale
ART. 304
(1) Avocații înscriși în barouri, care figurează în Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei, avocații pensionari și urmașii acestora cu drepturi proprii la pensie și ajutoare sociale fac parte de drept din sistemul propriu de asigurări sociale al avocaților și sunt membri de drept ai Casei de Asigurări a Avocaților denumita în continuare C.A.A..
(2) Avocații înscriși în barou care nu figurează în Tabloul avocaților cu drept de exercitare a profesiei au dreptul la prestațiile de asigurări sociale corespunzător perioadei în care și-au exercitat profesia, în condițiile prevăzute de legea și Statutul C.A.A..
(3) Perioada în care un avocat este deputat sau senator este luată în calcul la stabilirea vechimii în avocatura, în condițiile achitării cotelor de contribuție la C.A.A.. Indemnizația de parlamentar și celelalte drepturi bănești încasate, cumulate cu eventualele venituri din activitatea de avocat desfasurata în perioada mandatului de parlamentar, se considera venituri din profesie și se iau în calcul atât la stabilirea cotelor de contribuție, cat și la stabilirea pensiei de către C.A.A..
ART. 305
(1) C.A.A. este organizată și funcționează în cadrul Uniunii Naționale a Barourilor din România. C.A.A. este instituție autonomă de interes public, are personalitate juridică, patrimoniu și buget propriu.
(2) C.A.A. va infiinta filiale organizate pe lângă barouri, cu avizul Consiliului U.N.B.R.
(3) Filialele C.A.A., constituite în condițiile prevăzute de lege, au personalitate juridică de interes public, buget și patrimoniu propriu.
ART. 306
C.A.A. stabilește și acorda membrilor săi, în condițiile legii sale de organizare și ale Statutului C.A.A., pensii și ajutoare sociale.
ART. 307
(1) Fondurile C.A.A. se constituie în condițiile statutului acesteia.
(2) Pensiile și ajutoarele sociale vor avea ca baza de calcul exclusiv stagiile de cotizare și cuantumul contribuțiilor achitate de avocatul asigurat, fiind interzisă aplicarea altor criterii de calcul.
ART. 308
(1) Plata contribuției lunare pentru constituirea fondurilor C.A.A. se va efectua prin transfer în contul bancar al filialei în care avocatul este înscris sau la casieria acesteia pana la data de 15 ale lunii următoare celei pentru care se face plata.
(2) În cazul achitării contribuției prin ordin de plata, plata se considera facuta la data debitarii contului bancar al plătitorului. În cazul în care data de 15 a lunii este o zi nelucrătoare, plata contribuției se socotește facuta în termen dacă este facuta în ziua lucrătoare imediat următoare datei de 15.
(3) Depășirea cu cel mult 5 zile a termenului de plata prevăzut la alineatul precedent atrage obligația de plata a majorărilor de întârziere în favoarea C.A.A.. La achitarea contribuției avocatul este obligat sa ateste, în scris și sub semnatura veniturile realizate din onorarii în luna pentru care se efectuează plata și pentru care plătește cota de contribuție în condițiile prevăzute de Statutul C.A.A.. Statutul C.A.A. va prevedea forma și modalitatea în care se face și se înregistrează declarația.
(4) Avocatul care plătește cota maxima de contribuție nu are obligația de a declara valoarea veniturilor suplimentare cotei plătite.
ART. 309
(1) Neplata contribuțiilor lunare în cuantumul și la termenele stabilite atrage aplicarea măsurii prevăzute la art. 27 lit. c) din Lege.
(2) Filiala va notifica în prealabil avocatul debitor și va sesiza baroul în cazurile în care întârzierea plății este mai mare de 3 luni. La sesizare se va atașa dovada notificării.
(3) Respectarea procedurii prealabile de notificare prevăzute la alineatul precedent nu este necesară dacă avocatul nu a dat declarația privind veniturile realizate pe o perioada mai mare de 6 luni și nici nu a plătit cotele de contribuție la C.A.A..
(4) Încălcarea repetată a obligațiilor prevăzute la art.76 alin.(2) din Lege constituie abatere disciplinară grava.
ART. 310
La cererea filialei avocatul este obligat sa informeze în scris asupra îndeplinirii obligației de a contribui la constituirea fondurilor sistemului asigurărilor sociale privind avocații, sa indice criteriile în raport cu care a achitat contribuția și sa prezinte dovezile de plata a acesteia, în cazurile în care din evidentele filialei nu rezulta datele prevăzute în prezentul articol.
ART. 311
(1) Consiliul de administrație al C.A.A. și consiliile barourilor vor coordona activitatea filialelor în vederea aplicării unitare a legii.
(2) Între filiala, C.A.A. și barouri se stabilește prin Statutul C.A.A. modul de comunicare a informațiilor și de coordonare a activității filialelor.
(3) Adunarea generală a filialei se întrunește anual, la aceeași data cu adunarea generală ordinară a baroului sau ori de câte ori este nevoie.
(4) Proiectul de buget al filialei va fi adoptat de adunarea generală după obținerea avizului consiliului baroului și va fi comunicat C.A.A. spre aprobare.
(5) Hotărârile consiliului de administrație al filialei se comunica C.A.A. și consiliului baroului.
(6) Consiliul baroului poate convoca în ședința comuna consiliul de administrație al filialei.
ART. 312
(1) Consiliul de administrație al filialei va face propuneri Consiliului de administrație al C.A.A. pentru aprobarea statului de funcțiuni, după obținerea avizului consiliului baroului.
(2) După obținerea avizului baroului și cu aprobarea Consiliului de administrație al C.A.A., poate fi angajat un director executiv al filialei.
(3) Consiliul de administrație al filialei îndeplinește atribuțiile stabilite prin lege, statutul și regulamentul de organizare și funcționare al C.A.A. și pune în aplicare hotărârile Consiliului de administrație al C.A.A., Congresului avocaților, Consiliului U.N.B.R. și ale consiliului baroului.
(4) În caz de abatere grava și evidenta ori de nereguli financiare, Consiliul de administrație al C.A.A., din oficiu sau la cererea consiliului baroului, poate suspenda consiliul de administrație al filialei. În acest caz Consiliul de administrație al C.A.A. va numi o conducere interimara cu avizul consultativ al consiliului baroului, pana la organizarea unor noi alegeri, respectiv pana la data primei adunări generale ordinare sau extraordinare a filialei.
ART. 313
(1) Consiliul U.N.B.R. va coordona activitatea Consiliului de administrație al C.A.A. în vederea aplicării legii și a Statutului C.A.A..
(2) Pentru cheltuielile cu caracter de investiții din disponibilitățile bănești ale fondului centralizat al sistemului C.A.A. sau ale filialelor, se va întocmi programul anual de investiții, care va fi aprobat de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România în ultima ședința a fiecărui an pentru anul următor. La întocmirea programului anual de investiții înscris în bugetul anului următor, Consiliul de administrație al C.A.A. va avea în vedere evolutiile preliminate ale bugetului sistemului C.A.A., centralizate la nivelul primelor trei trimestre ale anului în curs.
(3) În intervalul dintre Congresele avocaților, în caz de abatere grava și evidenta ori de nereguli financiare, Consiliul U.N.B.R., din oficiu sau la cererea a o treime dintre membrii Consiliului U.N.B.R., va putea suspenda Consiliul de administrație al C.A.A. În acest caz, Consiliul U.N.B.R. va numi o conducere interimara, pana la proximul Congres.
ART. 314
(1) Toate hotărârile și deciziile Consiliului de administrație al C.A.A. intra în vigoare și vor fi puse în aplicare în trei zile de la comunicarea acestora facuta către membrii C.A.A., inclusiv prin internet.
(2) În mod corespunzător dispozițiile alineatului de mai sus se aplica cu privire la hotărârile și deciziile consiliilor de administrație ale filialelor.
CAP. VII
Dispoziții tranzitorii și finale
ART. 315
(1) În aplicarea dispozițiilor prevăzute de Lege, consiliul baroului are dreptul de a și incasa taxe pentru:
a) înscrierea în barou a avocaților primiți în profesie, cu examen sau scutire de examen;
b) înscrierea la examenul de intrare în profesie;
c) înscrierea la examenul de definitivat;
d) reînscrierea în Tabloul avocaților a avocatului exclus pentru neplata contribuțiilor profesionale;
e) reînscrierea în Tabloul avocaților a avocatului incompatibil;
f) transferul avocatului dintr-un barou în altul, taxa ce va fi percepută de baroul la care avocatul se transfera,
g) înființarea pe raza baroului a unui sediu secundar sau a unui birou;
h) înscrierea în Tabloul special a avocatului străin;
i) activități de secretariat și jurisdicție profesională.
(2) Limitele maxime și scutirile de la taxele prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin decizie a Consiliului U.N.B.R.
ART. 316
Comisia Permanenta a U.N.B.R. are dreptul de a stabili și incasa taxe pentru:
a) înscrierea candidaților la examenul de primire în profesie;
b) înscrierea candidaților la examenul de definitivare în profesie;
c) înscrierea la examenul de verificare a cunoștințelor de drept romanesc și de limba romana a avocaților străini;
d) acordarea de avize conforme, în condițiile legii;
e) activități de secretariat și de jurisdicție profesională.
ART. 317
Formele noi de asociere pentru exercitarea profesiei de avocat (societățile civile profesionale cu răspundere limitată), reglementate prin Legea nr. 255/2004 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, se pot organiza și funcționa numai după intrarea în vigoare a prezentului statut.
ART. 318
Organele de conducere ale U.A.R. legal alese la data adoptării Legii nr. 255/2004 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat, își vor îndeplini în continuare atribuțiile potrivit Legii și statutului, ca organe de conducere ale U.N.B.R., pe intreaga durata a mandatului pentru care au fost alese.
ART. 319
Avocații care se afla în perioada de stagiu la data intrării în vigoare a prezentului statut și pentru care s-au acordat reduceri ale duratei de stagiu pentru înscrierea la examenul de definitivare în profesie, pana la publicarea Legii nr. 255/23.06.2004 pentru modificarea și completarea Legii nr. 51/1995, beneficiază de drepturile acordate. Avocații care urmează cursurile I.N.P.P.A. vor respecta contractele de formare profesională încheiate cu I.N.P.P.A., iar după promovarea examenului de absolvire dobândesc calitatea de avocat definitiv.
ART. 320
(1) Denumirile formelor de exercitare a profesiei în vigoare la data adoptării Legii nr. 255/2004 privind modificarea și completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea și exercitarea profesiei de avocat se păstrează. în caz de schimbare a formei de exercitare a profesiei de avocat, dispozițiile art. 7 alin. (1) din Lege, precum și cele corespunzătoare din prezentul statut devin aplicabile.
(2) Dispozițiile alineatului 1 se aplica în mod corespunzător și în cazul folosirii firmei, ștampilei, parafei, antetului și a oricăror elemente de identificare a formelor de exercitare a profesiei.
ART. 321
Anexele nr. I - XXX fac parte integrantă din prezentul statut.
ART. 322
Prezentul statut a fost adoptat în ședința Consiliului U.N.B.R. din 25 septembrie 2004 și intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 323
La data publicării prezentului statut în Monitorul Oficial al României, Partea I, își încetează aplicabilitatea Statutul profesiei de avocat, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 284 din 31 mai 2001, cu modificările și completările ulterioare.