![]() XHost |
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink |
INFIINTARI SOCIETATI COMERCIALE
GENERALITATI
In vederea efectuarii de acte de comert, persoanele fizice si persoanele juridice se pot asocia si pot constitui societati comerciale cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale.
Societatile comerciale cu sediul in România sunt persoane juridice române.
Societatile comerciale se pot constitui intr-una din urmatoarele forme:
1. societate in nume colectiv;
2. societate in comandita simpla;
3. societate pe actiuni;
4. societate in comandita pe actiuni;
5. societate cu raspundere limitata.
Asociatii in societatea in nume colectiv si asociatii comanditati in societatea in comandita simpla sau in comandita pe actiuni raspund nelimitat si solidar pentru obligatiile sociale. Creditorii societatii se vor indrepta mai intâi impotriva acesteia pentru obligatiile ei si, numai daca societatea nu le plateste in termen de cel mult 15 zile de la data punerii in intârziere, se vor putea indrepta impotriva acestor asociati.
Actionarii, asociatii comanditari, precum si asociatii in societatea cu raspundere limitata raspund numai pâna la concurenta capitalului social subscris.
Societatea comerciala va avea cel putin doi asociati, exceptie facând societatea cu raspundere limitata care se poate constitui si prin actul de vointa al unei singure persoane.
Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata, se semneaza de toti asociatii sau, in caz de subscriptie publica, de fondatori.
Nu pot fi fondatori persoanele care:
Societatea pe actiuni se constituie prin subscriere integrala si simultana a capitalului social de catre semnatarii actului constitutiv sau prin subscriptie publica.
Capitalul social al societatii pe actiuni si al societatii in comandita pe actiuni nu poate fi mai mic de 2.500 RON (25.000.000 lei).
Numarul actionarilor in societatea pe actiuni nu poate fi mai mic de 5.
Capitalul social al unei societati cu raspundere limitata nu poate fi mai mic de 200 RON (2.000.000 lei) si se divide in parti sociale egale, care nu pot fi mai mici de 10 RON (100.000 lei).
In societatea cu raspundere limitata, numarul asociatilor nu poate fi mai mare de 50.
O persoana fizica sau o persoana juridica nu poate fi asociat decât intr-o singura societate cu raspundere limitata.
O societate cu raspundere limitata nu poate avea ca asociat unic o alta societate cu raspundere limitata, alcatuita dintr-o singura persoana.
La acelasi sediu vor putea functiona mai multe societati, daca cel putin o persoana este, in conditiile legii, asociat in fiecare dintre aceste societati.
Societatea comerciala este persoana juridica de la data inmatricularii in registrul comertului.
Filialele sunt societati comerciale cu personalitate juridica si se infiinteaza in una dintre formele de societate prevazute de lege - societate in nume colectiv, societate in comandita simpla, societate pe actiuni, societate in comandita pe actiuni, societate cu raspundere limitata - si in conditiile prevazute pentru acea forma. Ele vor avea regimul juridic al formei de societate in care s-au constituit.
Sucursalele sunt dezmembraminte fara personalitate juridica ale societatilor comerciale si se inmatriculeaza, inainte de inceperea activitatii lor, in registrul comertului din judetul in care vor functiona.
Daca sucursala se infiinteaza intr-o localitate din acelasi judet sau in aceeasi localitate cu societatea fondatoare, ea se va inmatricula in acelasi registru al comertului, insa distinct, ca inmatriculare independenta.
Regimul juridic al sucursalei se aplica oricarui alt sediu secundar, indiferent de denumirea lui, caruia societatea care il infiinteaza ii atribuie statut de sucursala.
Celelalte sedii secundare - agentii, reprezentante sau alte asemenea sedii - se mentioneaza numai in cadrul inmatricularii societatii in registrul comertului sediului principal.
Societatile comerciale straine pot infiinta in România, cu respectarea legii romane, filiale, precum si sucursale, agentii, reprezentante sau alte sedii secundare, daca acest drept le este recunoscut de legea statutului lor organic.
Reprezentantii societatii sunt obligati sa depuna la oficiul registrului comertului semnaturile lor, la data depunerii cererii de inregistrare, daca au fost numiti prin actul constitutiv, iar cei alesi in timpul functionarii societatii, in termen de 15 zile de la alegere.
In lipsa de stipulatie contrara, bunurile constituite ca aport in societate devin proprietatea acesteia din momentul inmatricularii ei in registrul comertului.
Cota-parte din profit ce se plateste fiecarui asociat constituie dividend.
Dividendele se platesc asociatilor proportional cu cota de participare la capitalul social varsat, daca prin actul constitutiv nu se prevede altfel. Ele se platesc in termenul stabilit de catre adunarea generala a asociatilor sau, dupa caz, stabilit prin legile speciale, dar nu mai târziu de 8 luni de la data aprobarii situatiei financiare anuale aferente exercitiului financiar incheiat. In caz contrar, societatea comerciala va plati o penalitate aferenta perioadei de intârziere, la nivelul dobânzii legale.
Nu se vor putea distribui dividende decât din profituri determinate potrivit legii.
Societatea este administrata de unul sau mai multi administratori, asociati sau neasociati, numiti prin actul constitutiv sau de adunarea generala.
Administratorii nu pot primi, fara autorizarea adunarii asociatilor, mandatul de administrator in alte societati concurente sau având acelasi obiect de activitate, nici sa faca acelasi fel de comert ori altul concurent pe cont propriu sau pe contul altei persoane fizice sau juridice, sub sanctiunea revocarii si raspunderii pentru daune.
La societatile cu raspundere limitata, daca numarul asociatilor trece de 15, numirea cenzorilor este obligatorie.
In toate cazurile numarul cenzorilor trebuie sa fie impar. Durata mandatului lor este de 3 ani si pot fi realesi. Cel putin unul dintre ei trebuie sa fie contabil autorizat in conditiile legii sau expert contabil.
Cenzorii pot fi actionari, cu exceptia cenzorului expert contabil sau contabil autorizat, care poate fi tert ce exercita profesia individual ori in forme asociative.
Nu pot fi cenzori, iar daca au fost alesi, decad din mandatul lor:
Cenzorii sunt obligati sa supravegheze gestiunea societatii, sa verifice daca situatiile financiare sunt legal intocmite si in concordanta cu registrele, daca acestea din urma sunt tinute regulat si daca evaluarea elementelor patrimoniale s-a facut conform regulilor stabilite pentru intocmirea si prezentarea situatiilor financiare.
Revocarea lor se va putea face numai de adunarea generala, cu votul cerut la adunarile extraordinare.
Partile sociale pot fi transmise intre asociati. Transmiterea catre persoane din afara societatii este permisa numai daca a fost aprobata de asociati reprezentând cel putin trei patrimi din capitalul social. Transmiterea partilor sociale trebuie inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii. Transmiterea are efect fata de terti numai din momentul inscrierii ei in registrul comertului.
Incadrarea salariatilor la societatile comerciale se face pe baza de contract individual de munca, cu respectarea legislatiei muncii si asigurarilor sociale.
Daca asociatul unic dintr-o societate cu raspundere limitata este si administrator, poate beneficia de pensie ca la asigurarile sociale de stat, in masura in care a varsat contributia la asigurarile sociale si pe aceea pentru pensia suplimentara.
Conform Ordonantei de Urgenta nr. 92/1997 privind stimularea investitiilor directe, investitorii in România beneficiaza, in principal, de urmatoarele garantii si facilitati: